Srdjan Vrancic / CROPIX
SIJEČANJSKI MERCATO

KOLIKO VRIJEDE NAJVEĆE UZDANICE RIJEKE? Ugledni menadžer otkriva koji su igrači najzanimljiviji tržištu i koliko vrijede

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. prosinac 2016. 01:01

Što na europskoj nogometnoj tržnici znače jesenske brojke Rijeke, koliko su sjajan rezultatski niz i visoka razina igre utjecali na tržišnu vrijednost igrača uoči početka zimskog prijelaznog roka? Najpozvaniji za odgovore na ova i slična pitanja su ljudi kojima su transferi igrača posao, ali odgovori naših sugovornika Damira Jozića i Predraga Račkog pokazuju da se mišljenja razilaze.

- Ovakav rezultat apsolutno utječe na vrijednost igrača Rijeke. Dinamo je što se tiče cijene igrača postavio visok prag, čak i u europskim okvirima kao jedan od većih izvoznika igrača, a samim time što je Rijeka u kontinuitetu od nekoliko mjeseci ispred Dinama govori da njezini igrači imaju kvalitetu za visoku razinu, što se onda odražava na njihovu vrijednost - kaže Jozić koji je s Rijekom često surađivao i koji smatra da će se trend rasta vrijednosti igrača Rijeke nastaviti i u budućnosti.

- Bradarić je ušao u reprezentaciju jer je najbolji igrač u Hrvatskoj na toj poziciji, a dobre igre Rijeke su mu omogućile da uđe u taj krug. Ipak, cijena neće skočiti preko noći, ali kada se ovakav rezultat ostvari onda i njegova vrijednost znatno raste.

Kada je riječ o ponašanju Rijeke tijekom zimskog prijelaznog roka Jozić je siguran da će vodstvo kluba razmatrati samo izdašne ponude.

Zadržavanje kostura

- Rijeka će ići na zadržavanje kostura momčadi koji je kompaktan i koji pokazuje veliku kvalitetu igre, a vjerujem da će reagirati samo u slučaju nemoralne ponude kao što je bio slučaj s Kramarićem. Nije nerealno očekivati da će se dogoditi, ali budući da Rijeka živi od igrača i svog “know-how“ ključno će biti kako će reagirati klupsko vodstvo sada kada više nema dileme i kada je cilj osvajanje prvenstva.

I po pitanju igrača koji bi mogli biti zanimljivi iz riječkog kadra riječki menadžer sa zagrebačkom adresom ima jasnu viziju. Iako je spomenuo više imena jedno je posebno podcrtao.

Rijeka, 161016.
Stadion na Rujevici.
Nogometna utakmica MAXtv Prva liga prvenstveni susret izmedju HNK Rijeka i NK Osijek.
Na fotografiji: slavlje Rijeke.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- Ristovski je na poziciji desnog beka jako zanimljiv, Serie A i Bundesliga bi mu odgovarale po profilu budući da ima kapacitete koji su na razini tih liga. Uvijek je potražnja za takvim igračima, ali ako ga netko bude želio morat će malo dublje posegnuti u džep. U Rijeci je sjajno napredovao, Rijeka je počela ubirati plodove ulaganja u infrastrukturu odnosno u trening kamp u kojem od konstantnog i kvalitetnog rada u dobrim uvjetima mogu profitirati na planu igre i razvoja igrača - razmišljanje je Damira Jozića.

Predrag Rački, riječki menadžer koji je sudjelovao u transferu Andreja Kramarića iz Rijeke u Leicester, nudi nešto drugačije razmišljanje. On smatra da HNL kvalitativno nije natjecanje koje će podizati vrijednost igračima.

- Reći ću iskreno, HNL nije kvalitetna liga, moramo biti iskreni i reći da Dinamo nikada nije bio slabiji, a Rijeka ako želi biti na vrhu, a želi, neće si smjeti dopustiti prodaju više od jednog ili dva igrača. Kada bi prodala više od toga više ne bi bila ozbiljna - smatra Rački koji je nabrojio šest imena za koja smatra da bi Rijeka mogla dobiti ponude ove zime.

- Ristovski, Mitrović, Bradarić, Vešović, Andrijašević i Gorgon su najzanimljiviji tržištu, ali po meni treba gledati kako iz zadržati. Na zimu ne možeš realizirati pravi transfer, mišljenja sam da je neki maksimum koji Rijeka može dobiti za nekog igrača 3,5 milijuna eura jer više nema igrača poput Kramarića koji bi ostvario transfer od deset milijuna eura - zaključio je Predrag Rački.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 19:27