Damir Krajac / Srđan Vrančić / Hanza Media
RIJEKIN GAMBIT

KOMENTAR MARIJA ZORKA: ZA ISTINU OKRENI 051 Da se slučaj Soudani dogodio igraču Rijeke, svi bi 'znali da iza toga stoje neki plaćenik, Mamić i Dinamo'

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 20. travanj 2017. 12:47

Rijeka je odlučila biti prvak i više ništa ne prepušta slučaju. Na terenu se vidi rad Keka i igrača, a na tablici je vidljiv rezultat kluba. Rijeka “sama protiv svih”, kao “žrtva sudačkih nepravdi i HNS-a”, kako stalno odzvanja s Rujevice, u HNL-u nije izgubila 14 mjeseci ili 41. utakmicu zaredom. Mora kao neporažena izdržati još sedam za šampionski karneval na Kvarneru 27. svibnja.

Dinamo, za razliku od Rijeke, ima dugogodišnje iskustvo kako se pobjeđuje i kad momčad na terenu ne izgleda autoritativno, dok Kekove zvijezde, koji nisu osvajale ni slovenska ni austrijska prvenstva, u finišu polažu ispite karijere.

Lukavi Slovenac Kek ne ponavlja bez razloga “mi smo sve zavrijedili na terenu, ostalo nije na nama”, prebacujući na klub odgovornost za eventualni neuspjeh pred ciljem.

Rijeka ima apsolutnu medijsku podršku, pravu neveru i hajku da se konačno “prekine dominacija jednog kluba”. Svakojaki kvazistručnjaci i nazovikomentatori papagajski ponavljaju da “Rijekin naslov spašava hrvatski nogomet”. Za taj “sveti cilj” prihvatljivo je i poželjno sve što može naštetiti Dinamu, a pomoći Rijeci.

I onda se slučajno pojavi “Pernar iz Plomina”, igrač i klub iz najnižeg ranga natjecanja kao novi sinonim borbe za nevinu pravdu u HNS-u, kao razbibriga uz snimanje golišavog kalendara.

Dakako, NK Rijeka s tim nema veze, niti se mogu pronaći bilo kakve poveznice, ali nije ni potrebno. Već to što se rekreativac iz NK Plomina deklarirao kao gorljivi navijač Rijeke, isključuje mogućnost da na Rujevici operu ruke od ove “plemenite” akcije.

Koliko je samo Dinamo platio kazni zbog huligana koji su detektirani kao Dinamovi navijači, a klub s njima nema nikakve veze. Ili HNS i Hrvatska?

Rijekin gambit je uspio: “u vatru” je gurnuta nebitna figura koja je već dobila status nacionalnog heroja, a bijela boja ostala je čista i neokaljana.

Samo okrenite situaciju - kakva bi bila percepcija javnosti da je časni amater, član HNS-a iz Rugvice ili Kurilovca poveo postupak protiv Andrijaševića ili Vešovića? Svi bismo “znali da je to običan plaćenik” i da iza toga stoje Mamić i Dinamo.

I ako je to svima jedino moguća odluka, evidentno zaslužena kazna za Soudanija, zbog čega je u praksu nisu pretvorili dežurni i najbučniji borci za čiste odnose u hrvatskom nogometu, s Rujevice i s Poljuda?

Hoće li akcija fantazista NK Plomina pomoći u bistrenju odnosa u hrvatskom nogometu ili će taj presedan unijeti novu praksu i zamutiti novu zbrku u HNS-u?

Ako se sad proslavio NK Plomin, zbog čega nakon derbija Dinama i Hajduka svog “Pernara” ne bi dobili NK Tučepi, Cista Mala ili Velika Buna? Detalja za prijavu uvijek će biti dovoljno: od gestikulacije igrača i trenera, do izjava…

Da apsurd dovedemo do kraja, zbog čega se uoči završne utakmice Dinama i Rijeke ne bi oglasili NK Zvončari ili NK Maškarani i odredili sastave momčadi? Ili neki novi član HNS-a iz redova nogometa na pijesku ili ako se u međuvremenu registrira Ženski nogometni klub Vrele noge? Zbog čega ljutita i uvrijeđena stoperica Barica ne bi, prema takvom pravilniku HNS-a, zatražila suspenziju Mandžukića uoči utakmice reprezentacije jer joj “Mr. No Good baš i nije simpa…”.

Svi su oni, prema Statutu, punopravni članovi HNS-a i upravo to Kuća nogometa brani pred državnim institucijama u raspravama o provedbi Zakona o sportu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 11:53