CROPIX
TEŠKI DANI JEDNOG BRATKA

KOMENTAR TOMISLAVA ŽIDAKA Ne znam smije li se ovo uopće nazvati utakmicom. Ivajlo Petev, neka ti je Bog na pomoći...

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 28. rujan 2016. 10:18

"Bio jednom jedan lav. Kakav lav? Strašan lav! Plavi lav", pjevao je 1967. godine Drago Mlinarec, "Mlinarić" među tadašnjim rockerima. Te godine je strašni, plavi lav zgazio Juventus u Maksimiru 3-0, iako su i tada u momčadi najpopularnijeg talijanskog kluba igrale zvijezde poput Del Sola, kao i danas, kada ih predvodi najskuplji nogometaš Gonzalo Higuain.

Ali, tada je Dinamo bio jedna od najozbiljnijih europskih momčadi, koja se mogla hrvati i s najboljim klubovima Starog kontinenta. A danas, 49 godine kasnije? Max Allegri je prošao kroz Zagreb u maniri rimskog imperatora - Veni, vidi, vici!

Današnji Dinamo nije niti sjena tadašnjeg Dinama s Lamzom, Belinom, Ramljakom, Novakom, Mesićem, Blaškovićem i Škorićem, danas je to jedna vrlo limitirana momčad, koja je bez ispaljenog metka pala protiv Juventusa. Naravno, ako ne računamo gredu Schildenfelda. Bio je to "povijesni" trenutak ove utakmice, kada je Dinamo prvi put bio u kaznenom prostoru Juventusa.

Ne znam smije li se jučerašnji sraz hrvatskog i talijanskog prvaka uopće nazvati - utakmicom. Bila je to opuštajuća večernja šetnja igrača Juventusa, koji su do uvjerljive pobjede došli rutinski, a da se nisu ni oznojili. Dinamovi igrači teško su osvajali loptu, u sudaru s klasnim igračima na površinu su isplivali svi njihovi nedostaci, a pravo poniženje dogodilo se sredinom drugog poluvremena, kada "modri" šest minuta nisu mogli doći do lopte, tako da se Marko Pjaca smrznuo, čekajući prekid utakmice da bi mogao ući u igru. Loptu je na kraju iz igre izbacio Paulo Dybala, prekinuvši mučenje. Za taj potez zaradio je pljesak cjelokupnog auditorija.

Ambijent je bio veličanstven. Nakon dugo vremena na sjevernoj tribini je izvješen najslavniji Dinamov transparent "Dinamo svetinja", koji je prkosio svim "modrim" vladama i bio kost u grlu mnogim političarima. I dok su "modri" gubili od "djedice Buffona i ujaka Pata" (Evra), sa sjeverne tribine, s puno nostalgije čulo se skandiranje Josipu Kužeu. Naravno, okrznut je i Zdravko Mamić...

Sinoć je na utakmici bio i budući Dinamov trener, Bugarin Ivajlo Petev. Što je vidio? Prestrašene, tehnički sirove igrače, koje bi do nedjelje trebalo osoviti na noge za meč protiv Hajduka. Klub je bremenit problemima, iza kulisa se događaju čudne stvari. Dan prije sraza s Juventusom iz sastava je udaljen Ante Ćorić, jedini fantazista u Dinamovoj svlačionici. Kažu da ga je trener Sopić bio primoran udaljiti zbog "ležernog" odnosa prema treningu. Njegovi advokati, pak, kažu da je to ordinarna laž...

Meč je okončan fanatičnim skandiranjem maksimirskih tribina - Dinamo Zagreb. Iako je njihov klub teško stradao od objektivno boljeg suparnika, nisu napustili klub. Koji su možda neki igrači u svojim glavama već prekrižili i jedino ih zanima bijeg u neku perspektivniju sredinu. Ljudima u svečanoj loži bilo je vjerojatno neugodno, slušajući pjesmice pune prkosa, jer, ako su to i htjeli zatvoriti u duši, navijače je poraz pogodio.

Mnogima od njih, utjeha je nedjeljna utakmica protiv Hajduka, i tek što je portugalski sudac odsvirao kraj, počeli su se zagrijavati za meč s Hajdukom. Pa ako je netko u "kašeti brokava", kako kažu Dalmatinci, onda je to Ivajlo Petev, trener, koji bi trebao vratiti ravnotežu u Hrvatsku nogometnu ligu. Nek' mu je Bog na pomoći...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:52