Ante Ćorić (u sredini)
 Maja Zlatevska / CROPIX
POUKA NAKON VARDARA

KRANJČAR JE ODLUČIO, VRIJEME JE ZA PROMJENE Nezadovoljni trener Dinama lupio šakom o stol!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2016. 14:57

Vardar je arhiviran, na redu je Dinamo Tbilisi. Mi smo svoje viđenje uzvratnog maksimirskog ogleda napisali odmah nakon što je utakmica završila, vi ste, dragi naši čitatelji, također sigurno stvorili svoje zaključke o Dinamovoj igri. Tako da se nećemo posebno vraćati u prošlost i lamentirati o “lanjskom snijegu”.

Za Dinamo ja svakako najbitnije da je prošao u 3. pretkolo, da nastavlja svoj juriš prema Ligi prvaka.

Veliki rizik

Jučer smo malo popričali sa Zlatkom Kranjčarom, klupskom legendom, koji je u srijedu veličanstveno dočekan u Maksimiru. Cico i Marko Pjaca bili su glavne zvijezde, dobili su najveći pljesak.

Dan nakon utakmice moglo se mirno analizirati ono što se događalo protiv momčad Goce Sedloskog, ali i što je još bitnije, raditi strategiju za ono što Modre čeka već u utorak.
- Ta utakmica s Vardarom bila je utakmica velikog rizika, ali krucijalno je ostvareno, prošli smo! Nije lako igrati takve utakmice. Konačno, Vardar je opravdao ono o čemu smo govorili u najavi obje utakmice “dobri su”.
To nam je u uvodu kazao trener Modrih, a onda je nastavio...
- Pobijedila je naša kvaliteta. Koja je bolja, izraženija nego njihova.
Nakon utakmice ipak su mnogi navijači Dinama otišli moliti krunicu i zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Jer, Modri su kod 1:2 opasno, opasno nagnuli svoj brod prema europskom potonuću. Vizija i ideja igre Zlatka Kranjčara je ofenzivni nogomet, on zna graditi igru prema naprijed, nema previše hrvatskih trenera koji su to u stanju. Međutim, takav stil igre podrazumijeva da obrambena linija stoji visoko, da stoperi češće imaju loptu. Protiv Vardara na obje utakmice to nije izgledalo dobro. Modri stoperi Sigali i Schildenfeld, najblaže rečeno, nisu se snalazili, obrana je djelovala propusno. Hoće li Zlatko Kranjčar i dalje inzistirati na takvoj igri ili će poučen iskustvom napraviti korekcije, mijenjati stil i sustav igre?
- Naravno da su nam ove dvije utakmice s Vardarom nešto pokazale, došli smo do, da tako kažem, pravog stanja u momčadi. Vidjeli smo gdje su pojavili propusti, što treba popravljati. Sigurno će doći do korekcija, vidjet ćemo ovih dana, do utorka i utakmice s Dinamom iz Tbilisija pronaći ćemo prava rješenja - priča Cico.

Pogodio s Benkovićem

U razgovoru s iskusnim trenerom Dinama koji zna brzo detektirati što treba učiniti u momčadi da bi bila bolja, došlo smo do onoga što će Kranjčar poduzeti u slijedećim danima.
- Moramo korigirati veznu liniju kako bismo tu dobili stabilnost! To je prvo što ćemo napraviti. S ovakvim stilom igre malo smo preotvoreni pa se nekad ne stignu vratiti ni naša dva krila ni središnji vezni igrač. Tada otraga nastaje rupa, osjeti se “visina” naše zadnje linije i dolazi do poremećaja. Evidentno je da u veznoj liniji moramo biti čvršći i jači!


Kranjčar ima inicijalnu ideju kako korigirati igru te osnažiti veznu liniju, ali mora vidjeti kako će funkcionirati kroz treninge do utakmice s Gruzijcima. Tek tada će vidjeti je li to najbolje rješenje za njegovu momčad. Predobar je i preiskusan trener da bi jurio grlom u jagode.
- Bit svega je ojačati veznu liniju! Treba malo dati daha, pomoći Machadu i Antoliću koji, bez obzira na svoje kvalitete, igračke i trkačke, ne mogu sve zatvoriti. Tu stvaramo previše prostora za suparnika, te previše međuprostora iza leđa vezne linije.
Recimo, ulazak Benkovića protiv Vardara bio je sjajan potez Zlatka Kranjčara, koji je podsjetio na one Fernanda Santosa na klupi Portugala u Francuskoj. Nakon uvođenja mladog Benkovića igra je dobila potpuno nove obrise, Dinamo se nametnuo.
- Razmišljam da igramo u formaciji 3-4-1-2! Dakle, da naprijed imamo jednog ofenzivnog veznaka iza dva napadača, ali i da imamo četiri igrača u vezi koji će pokrivati prostor, tu bi dva bočna igrača ušla u veznu liniju. U ofenzivi se ništa ne mijenja, ali takva koncepcija daje sigurnost u defenzivi! To je to što jednostavno moram učiniti, zato o tome tako intenzivno razmišljam. Držim da će se momčad vrlo brzo prilagoditi, neće to biti nikakav problem. Prošli smo u 3. pretkolo, to nam daje još veći motiv da greške koje smo napravili više ne ponavljamo. Više nemamo pravo na pogrešku.

Igra s playmakerom

U toj varijanti, 3-4-1-2, Modri bi igrali s tri zadnja igrača, vjerojatno u sastavu Benković, Sigali i Schildenfeld.
- Prema naprijed bi do izražaja došao playmaker koji teži završnici i organizaciji igre. Tu bi svoj prostor dobio Ante Ćorić! - zaključio je Kranjčar. Dakle, u promjeni koncepcije igre Zlatko Kranjčar daje dirigentsku palicu u ruke i noge nadolazeće mlade zvijezde Ante Ćorića.

Vraća li se Eduardo na vrata?
Antonijo Ježina trenutačno je Dinamova "jedinica". U prve tri utakmice sezone ne mogu mu se naći neke zamjerke. Jest, primio je pogodak od Velkoskog iz velike daljine, ali čovjek je zaista pogodio majstorski. Međutim, na začetku ogleda obranio je čisti zicer, isto takav je zaustavio na utakmici s Lokosima. Kad bismo mu davali ocjenu, zaokružili bismo - vrlo dobar! Međutim, izgleda da se nešto "kuha" kad se radi o tom vratarskom "broju jedan".

- Sve ću pomno analizirati. Do utakmice s Dinamom iz Tbilisija ima još vremena, do tada ću odlučiti hoće li nastaviti braniti Ježina ili će između vratnica stati Eduardo. Ima nekih stvari koje moram još malo prelomiti - rekao je Cico. (do)

Zahvalan navijačima
Zlatko Kranjčar jučer se posebno želio zahvaliti navijačima koji su u iznenađujućem broju pristigli na maksimirske tribine i sjajno bodrili Dinamo. Nakon dugog vremena Modri su imali odličnu podršku dobro popunjenog Maksimira.

- Dekor je zaista bio poticajan za moje igrače, za sve nas. Zahvaljujem navijačima koji su nas tako zdušno bodrili, u svoje ime kao i u ime svih igrača. Također, na sjajan način su se oprostili od Marka Pjace koji je takav prekrasan oproštaj i zaslužio. Navijači su bili divni i očekujem ih na utakmici s Dinamom iz Tbilisija u utorak - kazao je Cico.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:58