Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media
EUROPSKI RECEPT

LEGENDA HAJDUKA I BIVŠI KAPETAN NOVOG PRVAKA 'Bit će teško ući u Europsku ligu, a kamoli u Ligu prvaka. U svakom slučaju, moraju se pojačati'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 22. svibanj 2017. 12:39

Riječka nogometna priča ovih dana doživljava vrhunac. Isplaćuje se višegodišnja vjera u Matjaža Keka, kontinuitet u struci daje sve bogatije plodove.

Otkako je početkom 2012. talijanski bogataš Gabriele Volpi kupio Rijeku, a Damir Mišković postao predsjednik, na Kvarneru više ništa nije bilo isto.

Financijska injekcija spasila je klub od mogućeg potonuća u drugu ligu, nakon čega se postepeno krenulo ulagati u kadar. Dosta je igrača prošlo prvo Kantridom, a onda i Rujevicom, ali je trener ostao isti. Kao i ideja, vizija momčadi. Upravo je Kekov kontinuitet jedna od najvažnijih stavki Rijekina uspona, mišljenja je Željko Mijač, bivši igrač Hajduka i Rijeke.

– Keku se lani uzdrmala stolica nakon ispadanja iz Europe, ali Mišković i Juričić su ga ispratili i to im se sad isplaćuje. Osvojili su Kup i Superkup, a sve je to posljedica rada stručnog stožera na čelu s Kekom. Ove godine Rijeka igra najmoderniji nogomet u Hrvatskoj – kaže Mijač koji je u sezoni 1972./73. kao junior otišao iz Hajduka na posudbu u Rijeku, a na Kvarner se vratio 1976. da bi ostao još četiri godine.

Iz tih dana u kojima je osvojio dva Kupa maršala Tita Mijača veže prijateljstvo s mnogim Riječanima, u prvom redu sa Srećkom Juričićem, današnjim sportskim direktorom kluba.

– Ovo me podsjeća baš na taj period jer je Mišković sličan tip predsjednika kao što je bio Ljubo Španjol, koji je uz Tita Kirigina obilježio sedamdesete. Mišković je sposoban, ušao je s kapitalom u Rijeku i u četiri godine stvorio čudo. Iako, to i nije čudo, već normalan slijed okolnosti.

Tonči Gabrić nekoć je bio i kapetan Rijeke za koju je branio od 1988. do 1991. godine, prije nego što će s Hajdukom proživjeti zvjezdane dane u Ligi prvaka. Slaže se s Mijačem da je Kek bingo današnje Rijeke.

– U zadnjoj pobjedi Hajduka protiv Rijeke (op.a. u ožujku 2012.) ja sam bio trener vratara. Rijeka je tada bila dotaknula dno, a onda su se pojavili Volpi i Mišković koji ima “nos” i zna što radi.

A Europa? Koliko se tu može?

– Valjalo bi zadržati momčad na okupu koliko god je to moguće. Puno će toga ovisiti o ždrijebu, bit će teško ući u Europsku ligu, a kamoli u Ligu prvaka. U svakom slučaju, jasno je da se moraju pojačati. Ne samo zbog Europe, nego i zbog HNL-a jer u prvom redu Dinamo neće dozvoliti da mu se ponovi ovakva sezona – zaključio je Gabrić.

OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:17