Nikola Vilic / Hanza Media / CROPIX
UTAKMICA SEZONE

LEGENDA HAJDUKA U SVOM STILU 'I ovakav Hajduk može proći Maccabi, ne znam kako, ali može...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. kolovoz 2016. 23:03

Koliko je neugodan poraz u jadranskom derbiju utjecao na atmosferu u Hajduku pred Maccabi? Zanimljivo pitanje na koje, dva dana prije susreta s Izraelcima, Stanko Poklepović ima decidiran odgovor.

- Europske utakmice nude sasvim različiti podražaj. Zato ne bih susret s Rijekom uopće stavljao u kontekst europskih dvoboja - poručio je Poklepović.

Zašto se Špacu uvijek pita kada je Europska liga tema? Zato što je Špaco zadnji s Hajdukom igrao Euroligu, još prije šest godina. Zbog toga je Špaco čovjek koji ima kredibilitet kada se najavljuje pohod na Europsku ligu.

Dva sindroma

- Kada sam posljednji put bio trener Hajduka, a to nije bilo tako davno, u proljeće prošle godine, otkrio sam dva sindroma momčadi. Prvi je da smo primali pogodak iz akcija koje nisu bile šanse, a s druge strane, promašivali smo izgledne prigode. Puno sam radio na otklanjanju tih sindroma - kazao je Špaco i dodao probleme današnjeg Hajduka:

- Aktualni Hajduk nema temeljno uređenje, ne zna se odgovor na pitanja “gdje”, “tko” i “kako”. Uz to, momčad nije standardizirana. Previše se mijenja.

Je li Pušnik trebao odmarati glavne prvotimce u susretu s Rijekom?

- To su prazne priče s pitanjima tipa “odmarati ili ne?”. Nazvao bih te priče spinovima. Trener je taj koji mora znati sposobnost momčadi i igrača, ali stožer nije uredio taj segment. Hajduk ukupno oscilira i tu leži problem.

Ali, dakako, to ne znači da nema Špaco u svom najavnom arsenalu set pozitivnih poruka.

- Uostalom, i Maccabi ima nedostataka. Nisu ni oni savršena momčad. Bez obzira na igru iz susreta s Rijekom, Hajduk ima aktivan rezultat i još uvijek je sposoban proći Maccabi. Ne znam kako, ali vjerujem da će proći.

Hajduk mora postići pogodak, ali s obzirom na slabosti defenzivnog bloka iskazane u posljednja četiri dvoboja, dojam je da Bijeli primarno moraju napraviti čvrstu obrambenu liniju.

- Što znači defenzivni blok? Četiri igrača u zadnjoj liniji, dva u sredini i ako se još krila vraćaju, eto osam igrača u defenzivnom bloku. Međutim, današnji nogomet je baziran na koncentraciji igrača u fokusu igre. To je obrana koja danas prolazi. Obrana koja uz jači presing može biti dobitna kombinacija.

Ipak, bit će teško…

- Uvijek je teško, ali vježbanjem se treba urediti situacija koja se očekuje - zaključio je elokventni Špaco Poklepović.

Igrao je Špaco s Hajdukom Europsku ligu, a Ivica Mornar sredinom 90-ih je s Bijelima igrao Ligu prvaka. Zna Mornar kako je lijepo biti u visokom društvu cijelu jesen.

Drugačija utakmica

- Očekujem i Hajduk u takvoj poziciji. Već ove jeseni - kazao je Mornar i dodao: - Proći će Maccabi unatoč nekoliko slabijih izdanja u posljednjim utakmicama.

Zašto je Mornar optimist? Možda zato što susret s Rijekom nije uživo promatrao?

- Rijeka i Maccabi, to su dvije utakmice potpuno različitog karaktera i naboja. Uostalom, i momčad Hajduka će biti drukčija. Šteta da se pozitivno ozračje malo narušilo prošlonedjeljnim porazom, međutim brzo će se zaboraviti Rijeka.

Hoće li se zaboraviti i podatak da je Pušnik riskirao počevši bez 10 igrača iz susreta s Maccabijem?

- Da je igrao sa svima, pa napravio isti rezultat, opet bi bilo po Pušniku. Što je bilo, bilo je i ne treba se vraćati na Rijeku. Treba izvući pouke i samo misliti pozitivno. Do četvrtka držati pozitivnu tenziju - naglasio je Mornar.

Pustimo što će biti

Kako pristupiti utakmici? Misliti na obranu i strpljivo čekati…?

- Gledali smo dva pristupa zadnjih godina. Tudor je držao defenzivni blok protiv Dnjipra i nije Hajduk stvorio kvalitetnu šansu. Burić je čekao, primio rani gol i utakmice ugasila. Uvijek se na kraju dogodi ono čega se najviše bojiš. Idemo jednom misliti da ćemo postići gol, a ne da bi ga mogli primiti. Puno toga leži na pripremi utakmice i načinu na koji će se pristupiti dvoboju.

Je li kompletni projekt predsjednika Kosa na velikoj kušnji? Pušniku je prolaz imperativ, ako se ne dogodi, tko zna hoće li ostati na mjestu trenera.

- Nema čarobnog štapića, ni novca da se situacija preokrene. Nema smisla prije Maccabija pričati o projektu, o tome što će biti ako se ne prođe. Treba misliti na prolaz, razmišljati pozitivno - konstatirao je Mornar, koji je s Bijelima bio i u Ligi prvaka 1994. godine, ali to su bila neka sasvim druga vremena Majstora s mora. Sada bi Euroliga bila premija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 23:34