Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media
KAKVO PODCJENJIVANJE

LEGENDA HRVATSKOG NOGOMETA NE MOŽE VJEROVATI Carrillo najbolji trener Hajduka nakon Ivića?! Ajde moj sokole..., treba za to imati obraza!

“Kad je došao Pušnik, objeručke me primio, ali kad sam vidio njegove vježbe, odmah sam otišao...”
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. rujan 2017. 23:21

Stanko Poklepović, popularni šjor Špaco, nogometni sveznadar, proživljava mučne dane jer mu je prije dva tjedna amputirana lijeva noga do koljena, prijetila je opasnost napredovanja suhe gangrene.

Špaco nije klonuo duhom, dapače dobro je raspoložen, jedva čeka da mu skinu punte, da dobije protezu i krene u akciju. Baš tako, neumorni trener, premda s navršenih 79 godina, ima još mnogo toga za kazati, svoja znanja i iskustva prenijeti drugima...

- Prirodno je da se osjećam kilavo, teško mi je ovako sjediti ili ležati dan i noć. Nestrpljiv sam, pa i arogantan, više od svega me muči neki svrbež po tijelu. I osjećam da me boli noga, onaj amputirani dio - veli Poklepović.

Šjor Špaco je od onih trenera koji predstavljaju čisto znanje, htio sam napisati čisto kao izvorska voda, ali mi se čini prikladnije napisati kao voda iz prelijepe fontane.

- Kad sam prije dvadeset i više godina govorio o momčadskom driblingu onda ste se čudili. Sad to svi razumiju, a mi smo to izvodili prije mnogo vremena, predriblali bi Crvenu zvezdu na Marakani, od tog driblinga im se mantalo.

Odavno je Špaco proklamirao svoje postulate kao što je da se “simetrična obrana može nadigrati jedino asimetričnim napadom”. To da četiri obrambena čuvaju tri napadača ili tri beka paze dva špica i sad je štos kako te obrambene igrače izbaciti iz ravnoteže.

- Vježba, sve je vježba, ponavljanje na treningu, s preciznim ciljem, sa svrhom... Trener mora imati sliku toga što želi, koju kombinaciju nastoji uigrati, ali tu sliku moraju uočiti, shvatiti, prepoznati igrači.

Poklepović nije želio davati sud o tome kako trenira Hajduk pod Carrillom, jedino je konstatirao kako posjed lopte nije pravo mjerilo:

- To kako momčad igra vidi se po jednom parametru, a to je koliko joj treba od otete lopte do završnog udarca. Činilo mi se da Carrillo zna zanat, ali je pretjerano tvrditi - evo Željko Mijač mi je pročitao jedan tekst - kako je Carrillo najbolji trener Hajduka od vremena Tomislava Ivića. Ajde moj sokole... Treba imati obraza sve trenere između Ivića i Carrilla tako podcijeniti, ocrniti, izblatiti.

Šjor Špaco bi volio vidjeti treninge Carrilla, ako bi mu to dopustili. Još ga boli način na koji mu je Damir Burić zabranio dolazak na trening, točnije poslao je posilnoga da ga udalji s terena.

- Kad je došao Pušnik, on me objeručke primio, dočekao, razgovarao, ali kad sam vidio njegove vježbe odmah sam otišao. Ne može se govorom, isključivo pričom igraču pokazati što hoćeš, što tražiš. On se kroz trening, ali najviše na utakmici mora uvjeriti da stotina ponavljanja određene akcije nije bila uzaludna.

Poklepović se, otkako je u mirovini, toliko puta nudio Hajduku da bude mentor mlađim trenerima, ali je naišao na front odbijanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:02