Lovro Majer
 Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
NA LISTI TOP 100

LOKOMOTIVIN TINEJDŽER I VELIKI TALENT DOBIO VELIKO PRIZNANJE Englezi ga uvrstili među 100 najboljih mladih svjetskih nogometaša: 'Ovo je samo poticaj'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. studeni 2017. 12:54

Ugledni engleski nogometni magazin FourFourTwo uvrstio je Josipa Brekala i Lovru Majera među 100 najboljih mladih svjetskih nogometaša! Brekalo je na 60. mjestu, Majer na 63., a hrvatski je nogomet tako dobio još jedno priznanje...

- Nisam ni razmišljao o tome niti sam očekivao da ću biti uvršten na neku ljestvicu nalik spomenutoj. To je stvarno dobar osjećaj, krasna je to nagrada za svu moju dosadašnju predanost nogometu. I, dakako, poticaj za još bolji i ustrajniji rad - rekao nam je Majer, prvo ime Lokomotive, mladić koji će u siječnju navršiti 20 godina.

Nakon prošle sezone dobio je priznanje za najboljeg mladog igrača u Hrvatskoj u izboru HUNS-a i SN, a ove je sezone nastavio s dobrim igrama: s pet pogodaka i tri dodavanja u HNL-u prometnuo se u vođu momčadi s Kajzerice.

- Zabio sam ove jeseni i dva gola u Kupu, zadovoljan sam, iako znam i osjećam da mogu još bolje. Ovo mi je, uostalom, tek druga prvoligaška sezona i nisam mogao ni zamisliti ljepši početak profesionalnog igranja nogometa - govori Majer, koji je s nekoliko minuta u sudačkoj nadoknadi debitirao i za našu A reprezentaciju na utakmici protiv Meksika u SAD-u.

Moguće sve opcije

Nogometni vam je put sličan Pjacinu: bili ste u Dinamu, pa ste se potom selili po manjim zagrebačkim klubovima (Dubrava, Trnje...), da biste se skrasili na Kajzerici. Zašto ste otišli iz Dinama?

- Ne bih o tome, ali bilo je opravdanih razloga.

Zagreb, 171117.
Nogometas NK Lokomotive Lovro Majer, fotografiran na nogometnom igralistu na Kajzerici.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Lovro Majer

Je li vas neki maksimirski trener pogrešno procijenio i otpisao?

- Ponavljam, o razlozima ne želim govoriti. Izabrao sam teži put, ali uvjeren sam da je za mene bio dobar i drago mi je da sam tako odlučio jer sam se izgradio i kao osoba i kao nogometaš. Shvatio sam da je talent tek mali detalj na putu prema uspjehu, treba strahovito mnogo raditi da bi se nešto napravilo.

Sve se glasnije govori da ćete se već ove zime preseliti u Maksimir, bio bi to uobičajen razvojni put mladoga igrača s Kajzerice. Koliko je istine u tim glasinama?

- Ne znam. Igrač sam Lokomotive i doista ne znam što da vam kažem.

Je li vaša želja nastaviti karijeru u Dinamu?

- Ne bih odgovorio na taj upit.

A koliko je realan vaš odlazak u inozemstvo? Zanimanje su za vas pokazali Chelsea, Roma, Sampdoria, Atletico... Što bi bilo najbolje za vaš normalan razvoj, ostati u Prvoj HNL još godinu-dvije ili odmah otići van?

- Ne znam. Svi mi govore da bi najbolje bilo da najprije odem u Dinamo, ali vidjet ćemo što će biti. Ne mora uvijek odlazak u Dinamo biti jedini dobar put u razvoju mladog hrvatskog igrača, sve je otvoreno, moguće su sve opcije.

Zagreb, 220517.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezetancije u hotelu As prije prijateljske utakmice protiv Meksika u Los Angelesu.
Na fotografiji: Lovro Majer.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Lovro Majer

Je li moguć i odlazak u neki drugi hrvatski klub?

- Ne znam, nikad se ne zna...

Ipak, mnogi su mladi igrači, praktički, nestali u inozemstvu, ne bojite li se da bi vam se to moglo dogoditi odete li kao još neizgrađen nogometaš?

- To se nikad ne zna, ali vjerujem u sebe jer znam koliko vrijedim, koliko radim i kakva sam osoba. Uvjeren sam da bih se u svakom klubu izborio za minutažu.

Opterećuju li vas te glasine o možebitnom transferu?

- Ma kakvi! Štoviše, imam samo dodatan motiv, lijepo je kad te traže veliki klubovi. Zbog toga i igram nogomet, želja mi je igrati u najjačim ligama, pred punim stadionima...

Je li frustrirajuće igrati u Prvoj HNL, na lošim travnjacima i pred praznim tribinama?

- Nije frustrirajuće, ali bi svakako bilo neusporedivo ljepše da je drukčije! Ali ja na to ne mogu previše utjecati. Naši su klubovi ovosezonskim rezultatima u Europi pokazali da imamo dobru ligu i bilo bi vrijeme da se napokon naprave bolji travnjaci od ovih na kojima igramo. A kad bi se izgradili i stadioni, bilo bi to fenomenalno.

Modrić i Messi

Možda bi onda i nadareni mladići poput vas duže ostajali na domaćoj sceni?

- Možda, tko zna... Doduše, treba biti iskren i reći da svi mladi hrvatski igrači sanjaju o odlasku van, a igranje u našoj ligi zapravo je razvojna stanica na tom putu.

Zagreb, 301016.
Stadion Kranjceviceva.
Utakmica 14. kola Prve MAXtv HNL,
NK Lokomotiva - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Lovro Majer.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Lovro Majer

I vi ste dio famozne generacije ‘98, koja je na SP-u do 17 godina u Čileu dohvatila četvrtfinale. Međutim, vas nije bilo na toj smotri.

- Bio sam ozlijeđen, da nije bilo te ozljede, zacijelo bih i ja bio u Južnoj Americi. Ali ne žalim previše što nisam tamo igrao, ozljeda je ipak viša sila, i okrenuo sam se prema budućnosti.

Tko su vam igrački uzori?

- Luka Modrić i Leo Messi! Luka je za mene najbolji hrvatski igrač u povijesti.

Kakav nogomet najviše volite?

- Barcelonin i Arsenalov.

Navijate li za neki inozemni klub?

- Ne, iako mi je Barcelona draga.

A jeste li navijač Dinama?

- Volim Dinamo, zagrebački sam dečko, kao klinac sam često bio u Maksimiru na utakmicama.

Desna mora biti bolja

Neki kažu da se na malonogometnom terenu snalazite čak i bolje nego na velikom travnjaku?

- Hahaha... To je možda bilo nekad, ali nisam “haklao” već godinu i pol, ne želim ništa riskirati. Preskočit ću zato i Kutiju šibica.

Na leđima vam je desetka. Ipak, klasične desetke izumiru u današnjem brzinskom nogometu...

- Nema veze, to je moja najdraža i najbolja pozicija, najbolje se snalazim na tom mjestu razigravača, strijelca i dodavača.

Je li vam draže zabiti gol ili asistirati?

- Uvijek je ljepše zatresti mrežu!

Izraziti ste ljevak, a kakva vam je desna noga?

- Dobra, nije tu samo reda radi, služim se njome, iako to može i mora biti i bolje.

U kojoj biste zemlji najradije nastavili karijeru?

- Najvažnije je da pronađem ligu koja odgovara mom načinu igranja, ligu u kojoj ću se najlakše probiti i prilagoditi. Čini mi se da bi to bila prvenstveno Španjolska, pa onda i Italija. Francuska je malo “tvrda”, Njemačka sve temelji na jurnjavi, a za Englesku moraš biti apsolutno kompletan igrač!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 03:06