Cropix/Damir Krajač
IZVANREDNI SASTANAK

MAKSIMIR SLAVI, DOGODIO SE POTPUNI PREOKRET U SLUČAJU SOUDANI! Najbolji igrač Dinama je amnestiran i može igrati protiv Hajduka!

Kao što su Sportske novosti i najavile, dogodio se novi veliki preokret u slučaju Soudani!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2017. 12:56

Komisija za žalbe HNS-a urgentno se sastala danas u 11 sati i stavila točku na slučaj koji već danima okupira hrvatsku sportsku javnost.

Presuda disciplinskog suca Saše Pavličića Bekića, koji je prije par dana suspendirao Soudanija za subotnju utakmicu Dinama i Hajduka je revidirana, a Mr. Derby će na kraju ipak zaigrati u velikom derbiju.

Za 'oslobađajuću presudu su glasala tri od četiri prisutna člana Komisije za žalbe - predsjednik Davor Blašković i Alan Klakočer, obojica iz Zagreba, te Ante Tomaš, odvjetnik iz Rijeke.

Za ostanak suspenzije Soudaniju bio je odvjetnik iz Metkovića Stipe Cvitanović, a članiica Komisije iz Osijeka Valentina Koprivnjak nije ni doputovala na sastanak.

---------------------------------------------------------------------

HNS je naknadno objavio obrazloženje ovakve odluke, priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza danas je odlučivala o žalbi GNK Dinamo na odluku Disciplinskog suca MAXtv Prve lige kojom je izrečena kazna igraču tog kluba El Arabiju Hillelu Soudaniju.

Komisija je većinom glasova (Davor Blašković, Alan Klakočer, Ante Tomaš) uz jedan glas protiv (Stipe Cvitanović) odlučila da se usvoji žalba GNK Dinamo, preinači odluka Disciplinskog suca Prve lige i odbije disciplinska prijava kao neosnovana. To znači da kazna za igrača Soudanija više nije na snazi.

Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre.

S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ih neće dodijeliti, u ovom se slučaju ne može raditi o očitoj grešci suca koju bi disciplinsko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplinskog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti.

Komisija za žalbe je stajališta da se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena – samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka", stoji u priopćenju.

---------------------------------------------------------------------

Zanimljiva je i prva reakcija koja stiže iz Rijeke.

"Nismo imali nikakvog komentara prije, nemamo ni sada", rekao je glasnogovornik vodeće momčadi lige Alen Rivetti.

----------------------------------------------------------

KRONOLOGIJA SLUČAJA 'SOUDANI':

Predsjednik Komisije Davor Blašković je sastanak sazvao odmah nakon što je u četvrtak zaprimio žalbu Dinama. Normalno jer u protivnom žalba ne bi ni imala smisla, ako se ne bi riješila uoči utakmice.

Upliv politike

Proteklih dana čitali smo vrlo različita tumačenja propisa, a članovi Komisije za žalbe odbili su reći “a“ na tu temu, prije no što objave svoj pravorijek.

Zanimljivo je da se mnogi u iznošenju stavova je li disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić ispravno primijenio odredbe Disciplinskog pravilnika i s pravom kaznio igrača Dinama drže članka 110. koji govori u kojim slučajevima on ima mogućnost dodatno sankcionirati igrača, čak i povrh onog što mu je izrekao sudac utakmice, iako je Pavličić-Bekić u obrazloženju naveo da je Soudaniju odredio jedan dvoboj neigranja po članku 51., a koji se odnosi na nesportsko ponašanje. Što daje dodatnu neizvjesnost hoće li Komisija prihvatiti ili odbiti žalbu.

Po činjenici da nitko iz HNS-a nije prijavio Soudanija, i da smo od nekih vrlo značajnih ljudi u Savezu čuli kako je Pavličić-Bekić napravio opasan presedan, koji ne smije opstati jer je sudac Pejin u očitovanju naveo da je vidio što se dogodilo i mislio da je upozorenje igrača dovoljno, pa disciplinski sudac ne bi smio suditi umjesto njega, zaključili bismo da će Soudani biti oslobođen.

Međutim, kako je evidentno da Disciplinski pravilnik HNS-a ipak, i to po više osnova, dopušta Pavličić-Bekiću da dodatno kažnjava igrače za prijestupe koji spadaju u stegovnu odgovornost, što god tko o tome mislio, umjesto zaključka ostaje pitanje kakav će na kraju biti pravorijek? Često se politika upliće u nogomet pa zapravo ne znamo hoće li se i po ovom pitanju kakve politike pojaviti u igri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 09:55