Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
AS IZ RUKAVA

MALO IGRA, PUNO ZABIJA - ON JE HAJDUKOVO TAJNO ORUŽJE Izvučen iz zaborava da bi postao hit sezone: 'Motiviran sam i više od sto posto!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. listopad 2016. 00:20

Nakon mjesec dana stanke vratio se Ante Erceg. Šestim pogotkom u sezoni pokrenuo je preokret pokraj Jadra. Teško je Hajduk prošao Solin u Kupu, mnogo teže od očekivanog.

- Puno mi znači pogodak u Solinu, jer potrajala je stanka zbog ozljede. Imao sam tek nekoliko treninga s ekipom. Malo sam još težak od teretane, puno sam vremena proveo s utezima.Kažete teško smo prošli, ali mučio se i Dinamo protiv trećeligaša, Rijeka tek nakon produžetaka svladala Rudeš. Kup je zahtjevno natjecanje i najvažnije je proći u sljedeće kolo, a mi smo taj cilj ipak ispunili. I teren je bio težak, znam, nije to opravdanje.

Stekao se dojam kao da ste olako pristupili dvoboju nakon što se kreirali i promašili dvije prigode u startu utakmice. Kao da ste pomislili “bit će ovo lagani posao”.

- Prvo poluvrijeme bilo je slabo, ne smije nam se događati da nam Solin onako lagano dolazi u šanse. Previše su ih stvorili. Morat ćemo u svlačionici porazgovarati, vidjeti što nam se to događa, zašto nam protivnik kreira toliko prigoda. Drugo poluvrijeme smo s trgnuli nakon što nas je trener izvikao. Odigrali smo koliko nam je trebalo. Osjetila se tjelesna priprema što dijeli Prvu od Druge lige. Jasno, i individualna kvaliteta.

Split, 030916
Prijateljska nogometna utakmica Hajduk Siroki Brijeg odigrana je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Ante Erceg
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX


Golovi mi nisu sve

Važan je povratak Erceg pred nedjeljni dvoboj s Osijekom, jer u ofenzivnoj liniji nema Saida (treći žuti karton), a ponovno je upitno može li Ohandza nastupiti zbog nezaliječene ozljede. Zato Erceg opet dolazi u prvi plan glede napadačkih ambicija Bijelih.

- Doveden sam da rješavam utakmice, davat ću sve od sebe kao i do sada.

Prije nekoliko dana Hajdukov je specijalist za napadače, Zlatko Vujović, naglasio kako će i Erceg konkurirati za prvog strijelca Bijelih.

- Zgodici uvijek proslave igrača, ali nisu mi pogoci imperativ. Ako golovi dođu, odlično, ako ne opet je samo bitno da Hajduk pobjeđuje.

Nismo zaboravili ni činjenicu da je Erceg nakon samo četiri mjeseca u Hajduku ponio i kapetansku vrpcu u susretu protiv Solina. Izostali su Kalinić, Nižić i Vlašić, s klupe je počeo Tudor, pa je Pušnik kapetansku vrpcu predao Ercegu.

- Hvala treneru što vjeruje u mene. Čast je i ponos biti kapetan Hajduka, makar i u utakmici Kupa.

Velike stvari se Ercegu dogodile u Hajduku. Praktički je izvučen iz zaborava nakon što je prošlog prosinca iz Parka mladeži preselio u turski drugoligaš Balikesirspor. Zadovoljan je 26-godišnji Splićanin, karijera mu ponovno ide uzlaznom putanjom.

- Veliki klub izvlači i veliki motiv, to je najveći razlog.

Slijedi li možda i najbolja sezona u karijeri?

- Zato sam i došao u Hajduk. Velika želja mi je bila u karijeri zaigrati za Bijele i moram priznati, motiviran sam maksimalno. Ako mogu reći i više od 100 posto. Najviše što mogu. Bez obzira igram li za A ili B momčad Hajduka, uvijek sam iznimno motiviran odigrati najbolje. Znam što je Hajduk.


 Split, 170916
Stadion HNK Hajduka u Poljudu
MaxTV Prva liga 9. kolo, utakmica: HNK Hajduk - NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Ante Erceg.
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Nema alibija

Da, Hajduk je klub koji traži najveća dostignuća, ali s obzirom na to da su Bijeli trenutno na četvrtom mjestu, u nedjelju se protiv Osijeka imperativno traži pobjeda. Za skok na treću poziciju. Bit će izostanaka u kadru, ali nema alibija u susretu protiv trećeplasiranog Osijeka.

- Moramo dati maksimum, tko god igra dostojan je zamijeniti one koji nedostaje. Alibija, dakako, nema, jer nedjeljna utakmica s Osijekom određuje smjer naše jeseni.

Kako navijačima vratiti optimizam nakon “nule” u Puli i neuvjerljivog izdanja protiv Solina gdje su se mogle bez posljedica izvući pouke, ali ujedno i vidjeti da Hajduk nije u priželjkivanoj formi.

- Jasno je svima da moramo protiv Osijeka puno više pokazati da bismo došli do pobjede. Međutim, držim da nam je lakše igrati na Poljudu, jer ove sezone smo uvjerljivi na svom travnjaku. Jednostavno rečeno, mi smo u nedjelju favoriti i taj status moramo opravdati na terenu.

Split, 240916
Nogometna utakmica 10. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i HNK Cibalia.
Na fotografiji: Ante Erceg.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
CROPIX

Ali, pitat će se nešto i Osijek koji nije slučajno na trećem mjestu. Kojeg Osječanina najviše cijenite?

- Aljošu Vojnovića s kojim sam nekoć zajedno igrao. Bude li u postavi, bit će nam najveća prijetnja.

Zabio je Vojnović u prvom susretu Osijeka i Hajduka prije dva i pol mjeseca u Gradskom vrtu, ali zabio je i Erceg. Majstorski pogodak koji je pokrenuo pozitivnu seriju krilnog napadača Bijelih.

- Istina, Gradski vrt je bio moja prekretnica. Nisam do tada bio potpuno spreman i taj susret mi je okrenuo polusezonu. Ovog puta ne moram biti strijelac, ali neka Hajduk pobijedi. To je puno važnije.

--------------------------------------------------------------------------

Ohandza 8, Erceg i Futacs po 6
Na ljestvici strijelaca Hajduka i dalje je vodeći Franck Ohandza, ali pogocima u Kupu približili su mu se Erceg i Futacs. U prvih pet su redom napadači, središnji i krilni.

8 - Ohandza (5 HNL, 3 Europa)

6 - Erceg (4 HNL, 1 Kup, 1 Europa)

6 - Futacs (3 HNL, 3 Kup)

5 - Said (3 HNL, 2 Europa)

5 - Tudor (2 HNL, 2 Kup, 1 Europa)

Nadomak osobnog rekorda
Nije Ante Erceg u karijeri imao veliki golgeterski učinak, njegova najbolja sezona bila je 2012/13. kada je postigao sedam pogodaka. Danas je u Hajduku već na šest, s tim da je sezona tek ušla u drugu trećinu. U Hajduku je u 11 nastupa ove sezone zabilježio šest zgoditaka i četiri asistencije, dok je u najboljoj sezoni imao ostvarenje 7+2. Potvrđuje Erceg i brojkama da veliki klub iz igrača izvlači maksimum.

Linker
23. travanj 2024 13:33