Mathias Chago
 Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
POVRATNIK U HNL

MATHIAS CHAGO O EUROPSKOM KIKSU MODRIH 'Žao mi je Dinama, ali nije ni zaslužio ući u Europsku ligu'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. kolovoz 2017. 15:21

Bio je mnogima jedan od omiljenih igrača, pošten, normalan dečko, koji je na terenu uvijek davao svoj maksimum. I zato je povratak Mathiasa Chaga u HNL, u Lokomotivu, izazvao pozitivne reakcije, premda je bio i svojevrsno iznenađenje. Jer, Lokomotiva je ipak tim u kojemu prevladavaju mladi igrači, dok je Chago već ušao u 35. godinu života.

- Istina, ali upravo zato sam i došao. Lokomotiva je puna mladih igrača, talentiranih, uz njih treba biti nekoliko starijih i iskusnih, koji će ih usmjeravati - kaže nam Chago i otkriva kako je uopće došlo do toga da se vrati na Kajzericu.

Nije prošao pripreme

- Bio sam u Iranu, u Fooladu, tri godine, mogao sam još ostati u Iranu, imao sam ponude. Međutim, razmišljao bih li se vratio, nisam bio načisto, vagao sam, a onda su mi u Lokomotivi ponudili da ostanem kod njih. Bila je to ponuda koju nisam mogao odbiti i prihvatio sam se vratiti. Već su mi ranije dopustili da treniram s njima, na čemu sam isto tako zahvalan.

Ipak, neće igrati danas protiv “svog” Dinama, još nije u natjecateljskom ritmu.

- Prvi put nakon sedam godina nisam prošao pripreme, pa nisam u formi. Ali, sad treniram normalno, puno radim i vjerujem da ću uskoro doći u pravo stanje i da ćete me gledati na travnjaku.

Kako se osjeća, s obzirom na to da je došao u “ozbiljne” godine, a da je, sjećamo se, tijekom karijere imao dosta problema s ozljedama?

- Osjećam se stvarno izvrsno. Već sedam godina nemam nikakvih zdravstvenih problema, osim nekih sitnih ozljeda. Još 2010. zaliječio sam konačno te probleme s trbušnim zidom i leđima, otada igram u kontinuitetu i stvarno sam OK. I kad me ljudi pitaju koliko ću još igrati, kažem “dok god mogu”. Nisam si dao neki krajnji rok, godinu, dvije, dok god mogu treba uživati u nogometu. To je posao koji volim, zašto prestati ako još mogu?

Kakvi su dojmovi iz Irana, kakav je nogomet u toj zemlji, kako se on snašao tamo?

- Bilo je lijepo, igrao sam tri godine u Fooladu što nije uspjelo nijednom strancu prije mene. Čak sam i jezik naučio! Nogomet je tamo sve bolji, dosta je talentiranih igrača, ali malo su tanji na taktičkom planu, taj dio im baš ne leži, tu još moraju puno napredovati. Međutim, to je jedna zemlja koja je luda za nogometom, stadioni su puni i bio je užitak igrati, nosim samo lijepe uspomene.

Igrao je već i u Lokomotivi, može li usporediti onu momčad otprije četiri-pet godina s ovom koju je zatekao sada?

- Teško mi je uspoređivati. Znate da je Lokomotiva oduvijek bila momčad puna mladih igrača, tada ih je isto bilo, poput Pjace, recimo, ali bili su tu i iskusniji igrači kao Mesarić, Barbarić, Maleš, Antolić, Kramarić... Mislim da je ova momčad ipak mlađa, da ima tu puno dobrog materijala.

Nedjelja donosi utakmicu s Dinamom, a znamo kako se ti dvoboji doživljavaju u javnosti. Jer, Lokomotiva nikad nije pobijedila Dinamo, samo mu je jednom uzela bod?

Izgledalo jako loše

- Ma znam što se govori o utakmicama ova dva kluba, no ja to ne gledam na taj način. Igrao sam te utakmice i znam da mi igrači na terenu uvijek želimo pobijediti. Dosad Lokomotiva to nije uspjela, jer Dinamo je bio bolji.

Je li i sad bolji, nakon europskog debakla?

- Ne znam, vidjet ćemo. Ja ne igram, ali vjerujem da će moji suigrači dati sve od sebe.

Dobro. Ostanimo sad malo na Dinamu. Modri su ispali iz Europe, kako je Chago to doživio?

- Bilo je loše. Žao mi je Dinama, ali, objektivno, nije zaslužio ići u Europsku ligu po onome što je prikazao u te dvije utakmice.

Kako Chago, koji je uvijek na terenu davao maksimum, tumači da su Modri bili tako neagresivni, kao da im nije stalo, kao da su podcijenili Albance?

- Ne znam, ja to ne mogu suditi, jer nisam “unutra”. Ali, činjenica jest da je izgledalo loše, da danas ne smiješ nikoga podcijeniti. Pa ni Real i Barcelona si ne mogu dopustiti taj luksuz, kamoli Dinamo.

Vidi li se Chago u nogometu i nakon karijere?

- Da, želim ostati u nogometu, a baš je to jedan od razloga zbog kojeg sam došao u Lokomotivu. Jer, ovdje su mi osim samog igračka angažmana ponudili upravo to, no o tome drugi put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 16:18