Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
DINAMOVO VRATARSKO PITANJE

MLADI ŠEMPER NIJE KRIV ZA SVE 'Kako mu to obrana igra, kako igraju igrači koji su puno stariji od njega?'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. rujan 2016. 00:26

Semper Šemper! Tako je na društvenoj mreži napisao jedan Dinamov navijač kad je objavljeno da odlazi Eduardo i da će modra “jedinica” postati Adrian Šemper. Da, činilo se da će biti “semper”, uvijek. Međutim, već nakon manje od mjesec dana koliko je prošlo od Salzburga i Portugalčeva oproštaja, Šemper je postao upitan.

- Trebamo dobro proanalizirati, vidjeti što je bolje. Jer, može nam se dogoditi da izgubimo obojicu, i Šempera, i Livakovića - rekao je nakon Juventusa Željko Sopić.

Dakle, Šemper je označen kao Pedro, jedan od glavnih. Činjenica je da ne brani dobro, da je primio nekoliko golova koje nije smio primiti. Ali, prvo, s tom mogućnošću u Dinamu su morali računati kad su mu odlučili dati šansu, jer mlad je golman kojemu je druga seniorska utakmica bila Liga prvaka!?

Svi su užasni

I, drugo, čitava momčad igra katastrofalno, ono što Šemperu priređuje njegova obrana teško bi izvukli i bolji vratari od njega. I nakon nekoliko utakmica postavlja se pitanje treba li protiv Hajduka i dalje braniti Šemper ili je vrijeme za Livakovića. Ono što je istaknuo Sopić, a što jest najdublja dvojba, što će biti ako zakaže i Livaković, a s obzirom na suigrače nije da nema izgleda za debakle, Modri će “pokopati” samopouzdanje dvama mladim golmanima u samo mjesec dana.

Sjećamo se, u srpnju su ljudi u Dinamu ponudili Eduardu novi ugovor, željeli su da ostane, odbili ponudu lisabonskog Sportinga. Htjeli su ga zadržati, pogotovo kad je počeo dobro braniti, odgoditi za još neko vrijeme guranje vrućih kestena u ruke mladića. Međutim, kad se pojavio Chelsea, nije bilo šanse da Eduardo ostane, a dvojba je ostala - Šemper ili Livaković, premda se sramežljivo pojavila i ideja da Danijel Zagorac ipak ne ode u Lokomotivu već on bude “taj”. No, prevladala je ideja “semper Šemper”, koju sad u Maksimiru preispituju.

- Po meni, Šemper i dalje treba ostati prvi vratar. Ako smo svi rekli da je ona talent, da bi mogao biti svjetska klasa, onda mu treba dati šansu. Ali, ne pet-šest utakmica, već šest mjeseci, godinu dana. Ti kiksovi koje je imao nisu ništa strašno, mogu se ispraviti, utakmicama i iskustvom - rekao je Želimir Stinčić, bivši Dinamov vratar koji ima savjet za mladog Šempera.

- Nije on kriv za sve, kako mu to obrana igra, kako igraju igrači koji su puno stariji od njega? Ono što on odmah mora popraviti jest da mora biti energičniji, nametnuti se suigračima, podviknuti na njih, usmjeravati ih. Bez obzira što je mlađi od njih, Šemper je vratar, ima potpuni pregled igre, mora sudjelovati u organizaciji momčadi. No, to je taj dio koji će doći s iskustvom, ne brinem se.

Različite glave

Dražen Ladić, pak, bio je također kroz karijeru često upitan, čak i u poodmakloj dobi. Sjećamo se da je još prije SP-a ‘98. bilo zagovornika da ga se makne, no trpjeli su njegove greške, a on je vratio životnom formom u Francuskoj.

- To je sve individualno, nije ista glava igrača s 28, 30 ili 18 godina. Ne znam što se tim dečkima mota po mislima, kako doživljavaju dobre i loše partije. Doista, ne znam što bih odgovorio na to pitanje - rekao je Ladić, koji nije htio presuditi u koristi nijednoga.

- Nije dovoljno samo reći “treba braniti, neka brani”. Onaj tko odlučuje zna zašto je donio koju odluku, ja ne mogu i ne želim ulaziti u dublju analizu. Ono što je fakt jest da je kroz Dinamo zadnjih godina prošlo puno golmana, a od Dinamovih vratara nitko nije uspio napraviti karijeru, svi su nestali. O tome treba razmisliti - kazao je indikativno Ladić.

Ali i time dokazao kako se radi doista o velikoj dvojbi, o kojoj treba dobro, dobro razmisliti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:55