Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media
VRATIO SE TOMA

MOŽE LI NAJVEĆI POLJUDSKI TALENT POMOĆI CARRILLU? Zagrepčanin s hajdučkim srcem, ostavio ozljedu iza sebe i spreman je uskočiti posrnuloj momčadi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. rujan 2017. 10:58

Vratio se Toma. Nije Šime, ali za Hajduk je bolje da je Toma. Šalu na stranu, ionako ne postoji Šime u Hajduku. Na teren se vratio Toma Bašić nakon što je početak sezone proveo u liječničkoj ordinaciji. Ozlijedio se tijekom priprema u Mariboru, propustio je zbog problema sa stopalom prvih 40 dana sezone, a onda je nakon nekoliko epizodnih uloga ponovno došao pod liječnički nadzor.

Od 16 utakmica ove sezone Toma Bašić sudjelovao je samo u četiri: triput ulascima s klupe i jednom od prve minute, protiv Rudeša u Kranjčevićevoj. Sveukupno, uključujući kup-dvoboj u Oriovcu, na terenu je proveo 132 minute. Premalo za najveći talent, kakvim ga smatraju na Poljudu. Ali protiv Oriolika je postigao zgoditak koji je i sam svrstao u kategoriju specifičnih.

- Poseban mi je ovo pogodak jer se vraćam nakon ozljede - kazao je Bašić u Oriovcu s puno nade.

Osam pogodaka postigao je Toma Bašić u dosadašnjih 45 utakmica za Bijele. Igrački je eksplodirao prošlog proljeća, zabijao je Osijeku u demoliranju 5:1, škaricama oduševljavao gledatelje u posljednjem gradskom derbiju sa Splitom.

Toma Bašić
Vlado Kos / Cropix

Ozljeda ga usporila

- Drago mi je da se Bašić dopao i gledateljima - govorio je trener Carrillo krajem travnja nakon što su Bijeli susjedu iz Parka mladeži utrpali pet komada.

S obzirom na to kako je završio prošlu sezonu, očekivalo se da će Bašić u novom prvenstvu biti glavni igrač vezne linije Hajduka. Ali sa 130 minuta na terenu i mjesec dana stanke u komadu, ništa više nije ni uspio napraviti. Ništa više od jednog pogotka trećeligašu u Kupu. Međutim, Toma Bašić ostaje Hajdukov U-21 reprezentativac, zanimljiva lijeva noga u veznoj liniji. Talent od kojeg se mora napraviti igrač. Koliko će vrijediti, ovisit će najviše o njegovim prezentacijama, ali potencijal je nesporan. Kao što je neosporan bio i postepen razvoj tog igrača koji je iz Zagreba u ljeto 2014. preselio na Poljud.

Porijeklom Dalmatinac, a po rođenju i mjestu stanovanja Zagrepčanin, Toma Bašić počeo je u Kranjčevićevoj, da bi potom preselio u Rudeš. Iz zagrebačkog naselja Voltino put je vodio prema Poljudu.

- Moj je san oduvijek bio zaigrati za Hajduk.

Obiteljsko stablo korijene vuče iz Pirovca, otud i ljubav prema bijelom dresu. Jasno, ne bi ljubav prema Hajduku bila dovoljna da Toma nije pokazao igračku nadarenost. Prije tri godine stigao je u Hajduk, ali samo na potpis stipendijskog ugovora. Nastavio je na posudbi u Rudešu, još godinu dana, a debi je za Bijele upisao protiv Lokomotive u kolovozu 2015. Doduše, ne u Splitu, nego u Zagrebu. Otada je ponekad imao mjesta u Burićevim kombinacijama, a iz jedne se rodio i njegov prvi pogodak. Zadnja Burićeva utakmica i prvijenac Tome Bašića. Vinuo se zrakom protiv Zagreba u Kranjčevićevoj za prvi pogodak u dresu Hajduka. Svi su mu počeci dakle vezani za Kranjčevićevu, ali budućnost je na Poljudu.

Toma Bašić
Vojko Basic / Hanza Media / Hanza Media

Budućnost pred njim

U siječnju ove godine potpisao je na tri i pol sezone za Bijele.

- Ovo je velika stvar za mene i moju obitelj. Jako sam sretan i ponosan što sam potpisao ugovor za najdraži klub. Sada prije svega želim nastaviti napredovati i opravdati povjerenje trenera Carrilla - poručio je Bašić nakon potpisa profesionalnog ugovora.

Sa 17 je došao u Hajduk, s 18 je debitirao, s 19 postigao prvi pogodak, a s 20 potpisao profesionalni ugovor. Korak po korak, stepenicu po stepenicu ide plavokosi veznjak. Da, u međuvremenu je položio i vozački, nije više biciklist kao što je bio u ljeto 2016. Toma Bašić bitno je napredovao, ali ovo je sezona u kojoj se traži novi iskorak u njegovoj karijeri. Jedna stepenica više u formi. Prošle je sezone uglavnom ulazio s klupe opravdavši ulogu džokera. Pamti se kako je Osijeku za devet minuta potpisao dva pogotka početkom svibnja.

- Moja najdraža utakmica karijere...

Najdraža jest, ali najbolje tek trebaju doći. Toma Bašić krajem studenoga puni 21 godinu. Nakon odlaska Vlašića, red je na Tomu Bašića u sredini terena. Reprezentativac Gračanove selekcije i Hajdukov adut za još bolju budućnost. Prvo igračku, a onda poslovnu. Topovski šut s distance, golovi za “špice” sportskih emisija. Ima visinu, lijevu nogu i još da popravi obranu, da podigne razinu agresivnosti u defenzivi, eto čovjeka za velike stvari. Lijepo zvuči, ali za male je stvari potreban golemi rad i veliko odricanje. Pred Bašićem je budućnost, to nije sporno. Pitanje je samo može li svoju budućnost vezati uz uspjehe u bijelom dresu. Sam će nam dati odgovor...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:07