DIO VELIKE GENERACIJE '99

NA POLJUDU GA JOŠ UVIJEK PAMTE, A TEŠKO ĆE GA ZABORAVITI I KANTRIDA 'Užitak je gledati da Hajduk odlučuje o prvaku, ali Rijeka je još uvijek gazda!'

IGOR MUSA Godinu dana igrao je za Riječane, a potom je ostavio dubok trag na Poljudu skupivši četiri sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. svibanj 2017. 19:18

Igor Musa prošao je sve ono što čeka sudionike subotnjeg jadranskog derbija. S Rijekom je umalo došao do naslova, s Hajdukom je proslavio titulu prvaka, nezaboravnu iz 2001. Ali pamti godinu na Kantridi, sezonu kada je Rijeka stigla “pred Rim, ali papu nije vidjela”.

- Baš bi se tako moglo reći. Imali smo sve u svojim rukama, napravili su navijači i feštu pred zadnju utakmicu, ali nismo osvojili titulu prvaka. Logično je bilo da slavimo, trebalo je samo u zadnjoj pobijediti Osijek, ali svi znaju što se dogodilo u toj utakmici. Šteta velike generacije. Iz drugog plana smo došli u situaciju borbe za naslov, na Poljudu pred 40.000 ljudi pobijedili Hajduk i onda ta fatalna posljednja s Osijekom - prisjeća se Musa 1999. godine kada je Rijeka u zadnjoj utakmici sezone ostala bez titule prvaka.

Serija za respekt

Hoće li se Rijeci ponoviti slični scenarij i ove godine? Hoće li 18 sezona poslije opet ostati na “korak do”, a već se početkom svibnja počela slaviti titula kada je Rijeka imala osam bodova viška...

- U boljoj je poziciji današnja generacija Rijeke, ali raspored je nezgodan. Počevši od Hajduka, da ne nabrajam dalje. Međutim, za Rijeku je pozitivno što ipak ima veliku prednost i sama odlučuje o svojoj sudbini, sama kreira put ka ostvarenju cilja.

Bliska budućnost je Hajduk, subotnji jadranski derbi može bitno usmjeriti prvenstvo. Svima je jasno da Rijeka nije mogla dobiti Hajduk u težem trenutku.

- Jedna subota sve je okrenula. Rijeka neočekivano izgubi od Lokomotive, a Hajduk se još više podigne protiv Osijeka. Ionako su Bijeli imali uzlaznu putanju forme, a petica Osječanima stigla je kao potvrda da momčad može i više nego smo se svi nadali od Hajduka. Jer, prije mjesec dana nitko nije mogao predvidjeti da će Hajduk odjednom tako visoko poletjeti. Pet pobjeda u nizu je rezultat vrijedan respekta u HNL-u gdje se pokazalo tijekom sezone da svatko može do pobjede bez obzira na suparnika. Zato današnji Hajduk zaslužuje velike pohvale i Rijeka ima o čemu razmišljati pred subotu.

Musa je dobro prostudirao Hajduk, za nekadašnjeg ključnog igrača Bijelih sve je razvidno.

- Nema tajni, Hajduk je odlično fizički spreman i gaji igru presinga s oduzimanjem lopte. Odlično Bijeli igraju bez lopte, oduzimaju posjed i kreće u kontru. S druge strane, Rijeka ima pritisak pobjede i mora uzeti loptu, a to je, gledajući aktualni Hajduk, igra koja Bijelima najviše odgovara. Rijeka ne može čekati, taj imperativ uspjeha često zna rezultirati nervozom, što je dakako potencijalna opasnost. Bit će svakako zanimljiva utakmica nadasve velikog naboja.

Dopada mi se Futacs

Igrač koji nedostaje Rijeci jest prvi strijelac Andrijašević i to je golemi hendikep. Tim više što je Hajdukov prvi strijelac Futacs u velikoj formi.

- Futacs mi se najviše dopada među Bijelima, ali cijela momčad puno radi. Imaju brzu kontru s više igrača koji stižu u završnicu. I samo čekaju, vrebaju pogrešku. Čekaju jednu oduzetu loptu da bi se hitro sjurili pred protivnička vrata. Mora se priznati, Carrillo je stvorio momčad koju svi moraju respektirati. Uz to, i Splićani imaju motiv. U odličnoj su seriji i još jedna prava pobjeda došla bi im kao da su osvojili prvenstvo. Skinuli su Dinamo u Maksimiru, uzmu li i na Rujevici tri boda, bit će euforija u Splitu. I što je još važnije, veliki optimizam za ljetne eurokvalifikacije. Nezgodna utakmica puna velikih motiva s obje strane. Odlična reklama za HNL.

Da je češće ovako...

Dinamo ili Rijeka, tko je bliži naslovu prvaka?

- Precizno ću vam reći poslije jadranskog derbija, ali Rijeka je još uvijek gazda raspleta prvenstva. Još uvijek Rijeka na ligu gleda sa prvog mjesta i to je činjenica koja daje prednost Kekovoj momčadi. Znam, četiri utakmice nude šansu Dinamu i Rijeci, ali pet bodova prednosti velika je zaliha. Utakmica s Hajdukom pokazat će koliko je Rijeka spremna za titulu, ali moram reći da mi je užitak vidjeti Hajduk kao momčad koja odlučuje o prvaku. Prvo su Rijeci ponudili šansu pobjedom u Maksimiru, a sada mogu dodatno zakomplicirati prvenstvo na Rujevici. I najaviti još uzbudljivije ljeto i novo prvenstvo. Baš da čovjek poželi više ovakvih završnica prvenstva, finiša koji svakog navijača drži u napetosti.

Carrillo odabrao igrače za utakmicu protiv Rijeke, evo tko je sve u konkurenciji

Hajdukovci su odradili posljednji trening pred odlazak u Rijeku gdje sutra na Rujevici igraju 33. kolo Prve HNL s početkom u 17 sati. Za trenera Hajduka Joana Carrilla nema dvojbi te naglašava želju za pobjedom:

- Teško je biti nemotiviran ovakvom utakmicom. Dat ćemo sve od sebe i pobjeda, pobjeda, pobjeda i opet pobjeda. To je cilj, da!

Carrillo je odabrao 19 igrača za utakmicu protiv Rijeke, a na popisu su:

-----------------------------------------------------------------

1 Dante Stipica

3 Josip Kvesić

5 Hamza Barry

6 Jefferson

8 Nikola Vlašić

9 Márkó Futács

11 Franck Ohandza

13 Ivo Grbić

18 Zvonimir Kožulj

21 Robert Jandrek

22 Ahmed Said Said

23 Zoran Nižić

26 Toma Bašić

27 Hysen Memolla

32 Fran Tudor

34 Ardian Ismajli

44 Marko Ćosić

50 Ante Erceg

55 Georgi Terziev.

Zbog ozljede je otpao Savvas Gentsoglou.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 15:53