Foto: Damir Krajac / CROPIX
BOMBA U SVLAČIONICI

NAJTEŽA ODLUKA U DINAMU UOČI DERBIJA GODINE Kako će reagirati mlada zvijezda ako ostane na klupi? Znao je najavljivati odlazak zbog nezadovoljstva

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. travanj 2017. 12:25

Pišemo već danima. Glavna nepoznanica, jedina dvojba kad se radi o sastavu Dinama za subotu jest hoće li u udarni sastav Ivajlo Petev gurnuti Marija Šituma ili Antu Ćorića.

Mladi Ćorić bio je izbor bugarskog stručnjaka za utakmicu s Osijekom, ogled u kojem su Modri odigrali jednu od najboljih utakmica sezone. Međutim, imao je nevjerojatan peh, na zagrijavanju je ozlijedio gležanj. Umjesto njega, u posljednji trenutak na maksimirski travnjak uletio je Mario Šitum odigravši jako dobru utakmicu.

Opasni Ristovski

S obzirom na prikazano protiv Osijeka, Petev zaista nema potrebe ništa mijenjati za ogled na Rujevici. Dinamo će igrati istom taktikom, presingom će visoko pritiskati riječku obrambenu liniju. Petev se odlučio za napadački gard jer mu objektivno ‘igra’ samo pobjeda. Međutim, isto tako, sasvim je jasno da se domaćin neće zavući u mišju rupu, na Rujevici momčad Matjaža Keka mora pokazati agresivnost i kuražu, također mora napasti pred svojim bučnim navijačima. Ne treba srljati, može biti opreznija, čvrsto se postaviti u veznoj liniji i obrani, ali ipak će morati gledati prema golu LIvakovića.

Ante Ćorić se prema klupskim vijestima oporavio i konkurira za derbi. Ivajlo Petev cijeni Ćorića, dapače, drži da bi u skoroj budućnosti trebao postati lider ove momčadi, jer za to svakako ima igračkih kapaciteta. Konačno, u derbiju prošlog kola s Osijekom on je bio izabran u udarni sastav, a ne Šitum. No, što sada? Ante Ćorić može odlučiti utakmicu jednim potezom, njegova maštovitost, lucidni potezi, smisao za asistencije, pa i postizanje pogodaka poznata su činjenica. Ako Rijeka, kojoj je dobar i bod, zaigra zgusnutije, Ćorić bi bio pravi izbor, jer je igrač koji svojom nogometnom vještinom može stvoriti višak.

Međutim, pitanje je može li biti tako agresivan kao što to može biti Šitum? Može li svoje defenzivne zadatke odraditi kao Šitum? Na toj strani će kod Riječana igrati jedan od njihovih najboljih igrača Ristovski kojem je osobina stalno juriti u napad, probijati bok i centrirati. Šitum je nekoliko utakmica odigrao na poziciji desnog beka, pa mu defenzivna igra nije strana. Nekako se nameće da bi on mogao bolje kontrolirati izlete Ristovskog, a isto tako je brz i hitar, može pobjeći i poentirati u napadu.

Sad se postavlja pitanje kako bi mlađahni Ćorić mogao reagirati ako ga Petev izostavi s najvažnije utakmice sezone, s ‘utakmice godine’? Znamo kako je znao reagirati u prošlosti, kad je čak najavljivao odlazak iz Dinama nezadovoljan svojim statusom. Bi li ga klupa mogla baciti u svojevrsnu depresiju, nezadovoljstvo, uništiti mu samopouzdanje?

Zagreb, 010317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica prvog polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji: slavlje GNK Dinamo nakon prvog gola, Ante Coric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Nismo psiholozi, niti možemo ući u glavu Ante Ćorića, pa je teško donositi bilo kakve zaključke. Ipak, po onome kako se ove sezone ponaša mlada zvijezda, kako proživljava događaje oko sebe vezane uz nogomet, naš dojam jest da će reagirati onako kako i treba reagirati. Prihvatit će odluku trenera i neće biti nikakvog nezadovoljstva ili bunta. Ćorić je vrlo brzo sazrio, shvatio je život nogometnog profesionalca. Naravno, bit će mu žao ako ne zaigra u udarnom sastavu. A kome ne bi bilo? No, današnjem Ćoriću to će biti samo dodatna motivacija. Na sreću Dinama, Peteva i njega samoga.

Linker
20. travanj 2024 10:02