Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
'SLUČAJ SOUDANI'

NAJVEĆA UZDANICA HAJDUKA POŠTENO PRIZNALA UOČI DERBIJA 'Ja sličnu situaciju nisam imao u karijeri. Da se igrač kažnjava video snimkom!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. travanj 2017. 00:29

Marko Futacs je opet ‘u sedlu’. Odradio je suspenziju od jedne utakmice radi crvenog kartona u Kranjčevićevoj, zatim prebolio bronhitis i nakon serije nevolja spreman čeka sljedeću utakmicu. Na sreću Futacsa i Hajduka u subotu je derbi. Futacs je rasterećen i zbog činjenice da je automatizmom produljen njegov ugovor s Hajdukom.

Još godinu dana je igrač Bijelih, do ljeta 2018. godine. U svom ugovoru imao je opciju “1+1”, ali Hajduk je do kraja ožujka morao raskinuti suradnju ili se produžetak automatski aktivirao. Kako raskida nije bilo, aktiviralo se produljenje te Futacs može nastaviti učiti hrvatski i pripremati se za ljeto.

- Radujem se ljetu i našem dugom europskom putu - kazat će Futacs u startu.

Postoji opcija prema kojoj će Bijeli svoj europski put započeti već krajem lipnja, u 1. pretkolu kvalifikacija.

- Nadam se da ćemo startati kasnije, sredinom srpnja. Jer će to značiti da smo treći u prvenstvu.

Četvrta prilika

Futacs je raspoložen i spreman. Za razgovor, ali i za igru. Nema pitanja bez odgovora, nema mrkog pogleda. Pozitivan je, vedrog duha i jasnog razmišljanja. Osam je utakmica do kraja, Futacs nema neizvjesnost osobnog, egzistencijalnog statusa i bez oklijevanja će iznijeti momčadski plan.

- Nije tih osam utakmica nekih osam različitih dijelova. To je jedan paket koji trebamo tako i rješavati. Gledati na utakmice kao jednu cjelinu. Do kraja se boriti i očekivati osvajanje treće pozicije. Naš posao je primaran, mi moramo svoje obaviti, pa ćemo onda razmišljati o drugima. Ako budemo pružali 100% kao protiv Rijeke, onda ćemo sigurno nešto napraviti.

Gdje je prostor za napredak?

- Moramo pojačati ritam na utakmicama sa slabijim suparnicima.

Ali takav nije derbi. Za Futacsa prvi. Možda i jedini, znat ćemo ovisno o tome hoće li ostati ovog ljeta. Ali, u najavi je subotnji maksimirski ogled za Mađara “my first, my everthing”.

- Istina, čekam taj prvi nastup u derbiju. Prošloljetni na Poljudu sam propustio zbog ozljede koljena, zatim sam zagrebački gledao s klupe, a onda sam zbog tri žuta odsjedio na tribinama u prosincu u Splitu. Evo moje četvrte prilike.

Hoće li Futacs krenuti od prve minute na travnjaku ili s klupe, jasna je dvojba za Carrilla, ali lako je moguće da Mađar bude Španjolčev adut s klupe. Za presing na rezultat u drugom dijelu. Ali, za kreiranje taktike bit će važna i spoznaja o igranju ili neigranju Soudanija.

- Sigurno ne igra? - upitao je Futacs kao da ne vjeruje kako će odluka disciplinskog suca preživjeti do subote.

- Vidio sam udarac Soudanija protiv Lokomotive, ali moram reći da nisam imao sličnu situaciju u karijeri. Da se igrač kažnjava video snimkom.

Šanse su 50:50

Dalje nije otišao, jer igrači Hajduka u pravilu se ne bave komentiranjem ničeg vezanog uz protivnike, a još je derbi pred vratima. Ali, uvijek mogu nekoliko rečenica kazati o atmosferi, nadanjima pred sutrašnji ogled...

- Očekujem atmosferu sličnu onoj iz prošle jeseni. Između 15 do 20 tisuća ljudi na tribinama, a među njima oko 2.000 navijača Hajduka. Motivacija? Ne treba pričati o motivaciji, to je jednostavno nepotrebno. Trener će taktikom dati oružje u naše ruke, a mi moramo biti koncentrirani da bismo ispunili našu želju. Koju? Pa pobjedu. Ili je možda preciznije kazati, idemo po tri boda.

Optimistično, jer recentna tradicija nije saveznik Hajduka u Maksimiru. Od rujna 2008. dugih osam i pol godina ide voda na Dinamov mlin. Osam i pol godina nije Hajduk pobijedio Dinamo u zagrebačkom derbiju, ali ovog puta je veliki pritisak na Modrima koji jure lidera Rijeku u nakani osvajanja 12. naslova u nizu.

- Rijeka - Hajduk, Hajduk - Dinamo... to su utakmice koje treba izvaditi, izdvojiti iz konteksta prvenstva. To je drugi svijet. Ne može se govoriti je li Hajduk dobio pet zadnjih utakmica, kakva je aktualna forma. To što nismo pobijedili protiv Belupa nema veze pred utakmicu s Dinamom. Morate razumijeti, poslije susreta s Rijekom teško je igrati na praznom stadionu protiv Belupa. Zato je utakmica s Dinamom druga priča.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 14:19