Ronald Gorsic / Hanza Media
OPTIMISTIČNI BRAZILAC

NAJVEĆE OVOLJETNO POJAČANJE MODRIH 'Dinamo će ući u Ligu prvaka i tu nam neće biti kraj'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. kolovoz 2016. 23:03

On je, bez premca, čovjek koji je najviše iznenadio u dosadašnjem dijelu sezone. Brazilac koji “udara” donio je čvrstinu u sredinu terena i oduševio navijače. Pljeskali su mu već protiv Red Bulla. Nedvojbeno, Jonas je već položio.

Nije čudno da su stoga u Dinamu bili zabrinuti kad je zaradio ozljedu nožnog prsta, pobojali se da nije nešto slomljeno, da će ga to udaljiti od uzvrata u Salzburgu. Međutim, Brazilac je sam otklonio dvojbe.

- Nije ništa ozbiljno s prstom, sve je u redu. Spreman sam!

Ostati što dulje

U Dinamu su zadovoljni Jonasom, on je zadovoljan Dinamom. U ova dva mjeseca u Maksimiru dobro se prilagodio, pohvatao konce momčadi.

- Momčad je jako dobra, dobra smo škvadra, po ovome što vidim siguran sam da ćemo ostvariti sve ciljeve koje smo stavili pred sebe. A oni su visoki.

Nemojmo preskakati korake, prvo je Salzburg, Dinamo želi u Ligu prvaka?

- Svjesni smo da nas čeka težak suparnik, Red Bull je odlična momčad, ali i mi smo. Onaj tko će biti koncentriraniji, tko će manje griješiti, taj će pobijediti. To je ključ uspjeha.

Kakve su Jonasove osobne i grupne ambicije u Dinamu, ovdje je na posudbi s pravom prvokupa, planira li se dulje zadržati?

- Želim, također, biti sve bolji, napredovati, zajedno s momčadi. Da, želim ovdje ostati dulje. I boriti se za naslove, u svim natjecanjima, pa i u Ligi prvaka!

Da?! Dinamo prvak Europe, dobro zvuči, ali ipak malo prebajkovito, neostvarivo. Jesmo li možda izgubljeni u prijevodu?

- Naravno da je prvi cilj ući u Ligu prvaka, ali kad jednom uđeš, ništa više nije nemoguće. Onda moraš misliti da najbolje i najviše ciljeve, ne možeš razmišljati u stilu “sad smo ušli i to je to, možemo biti i posljednji”. Ne, igraš s mišlju da možeš osvojiti naslov, tek tada možeš uspjeti, moraš misliti na naslove, trofeje. To je jedini način da budeš bolji i napreduješ.

Zanimljiva filozofija, nema što.

Nego, zanimljiv je i Jonasov nogometni put. Igrao je u niželigašima, trećoj, drugoj ligi, potom došao u Flamengo. Ali nakon što je dugo bio standardna, otišao je na posudbu u Ponte Pretu. I odande u Dinamo? Zašto nije do kraja uspio u Flamengu, što se dogodilo?

- Došao je novi trener, imao je svoju viziju, imao je dosta veznih igrača i mene nije vidio u prvom planu. Nisam ni dobio priliku, nisam se ni mogao pokazati da netko može reći da nisam bio dobar. Onda su me došli gledati ljudi iz Dinama, Eduardo da Silva, s kojim sam igrao u Flamengu, ispričao mi je sve najbolje o klubu i gradu i brzo smo se dogovorili. Stigao sam na posudbu, nadam se da ću ostati dulje. Inače, prije Flamenga igrao sam u brazilskoj Seriji C, pa u Seriji B, bio sam najbolji vezni igrač druge lige. Tada je bilo dosta ponuda, ja sam odabrao Flamengo.

Je li sad bilo još ponuda iz Europe, ili je Dinamo prvi primijetio njegove kvalitete?

- Bilo je nekih razgovora i upita, ali ništa konkretno. No, onda mi je Eduardo rekao za Dinamo i nisam više razmišljao.

Schweini najdraži igrač

Igrački nije uopće tipični Brazilac, da se našalimo, više udara po suparniku nego po lopti?

- To je moj stil igre, agresivan sam, igram na takvoj poziciji i dajem sve od sebe. Ne brinite i u Ligi prvaka ću isto biti takav, to je moj način, to se nikad neće promijeniti. Sretan sam što su to navijači prihvatili, što sam pridonio dosadašnjim rezultatima i to mi je poticaj da dalje budem još i bolji.

Jonas
Damir Krajac / Hanza Media

Zar mu je doista uzor Nijemac Schweinsteiger? Kraj svih tih velikih Brazilaca?

- Da, volim Schweinsteigera, volim njegov stil igre. Volim ja i brazilske igrače, volim i Xabija Alonsa, primjerice, imam ja više idola, ali Schweini mi je nekako najdraži.

Zovu ga Morski Pas, objasnio je i zašto.

- Dvije godine sam igrao za klub za Sampaio Correu i njihova maskota je morski pas. Zbog načina igre, te moje agresije, prozvali su me Bijeli Morski Pas. Nemam ništa protiv, dobro zvuči.

Nego, da se vratimo na taj stil igre. Ponekad je u ovim utakmicama izgledao i pregrub, preoštar. Ispriča li se ikad suparnicima za startove?

- Ha-ha, naravno da se ispričam, ako pretjeram, nije mi namjera nekoga ozlijediti. Sve što je na terenu, ostaje na terenu. Ali, ne može drugačije, ako sam preblag, ako ne ulaziš 100 posto, nema ništa od toga, treba dobiti utakmicu, to je jedino važno.

Što mu je Eduardo kazao kad je odlučio doći u Hrvatsku, koji je mu je savjet dao?

- Ništa posebno! Samo da budem ponizan, da radim kako treba i da će mi se vratiti. Takav sam i inače pa nije bilo problema.

Uistinu zanimljiv lik, osebujan, za Dinamo je dosad bio pojačanje. I dobra je vijest da je spreman za Salzburg, Cico ga vidi u prvih 11.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:55