Foto: Tom Dubravec / CROPIX
'PREGOVARAMO O NOVOM UGOVORU'

NAPADAČ HAJDUKA ZA SPORTSKE HRABRO NAJAVIO NADOLAZEĆI VELIKI DERBI NA POLJUDU Pobijedit ćemo Dinamo i spasiti prvenstvo

MARKO FUTACS ZA SN Hajdukov napadač prvi put u medijima nakon operacije križnih ligamenata u kolovozu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. listopad 2017. 16:30

Početkom kolovoza se ozlijedio, krajem kolovoza je već operiran u Portu. Marko Futacs provodi drugi mjesec rehabilitacije nakon ozljede križnih ligamenata koju je nesretnim spletom okolnosti zaradio na derbiju u Maksimiru.

- Nemam ni ja što drugo reći osim da je bio nesretan događaj. Nezgodan, krivi pokret. Nisam bio u kontaktu sa suparničkim igračem, samo sam išao na loptu. Igrao svoj nogomet kakav igram inače. Što je razlog i kako spriječiti, to sam se i ja pitao. Možda su u pitanju kopačke, možda loš teren.... Tko će ga znati, dogodilo se, što kazati… Sad sam na oba koljena podjednako snažan, ispred mene je barem još pet godina karijere - uz osmijeh će poručiti Futacs.

Optimizam i dobro raspoloženje nisu napustili mađarskog centarfora. Prošle nedjelje dobio je nagradu za najboljeg strijelca lige u prošloj sezoni. Postigao je 18 pogodaka i ponosno je podigao nagradu uoči dvoboja Bijelih s Cibalijom. Ali, brzo život ide… kad je bilo prošlo prvenstvo. Tada je Futacs zabijao golove, a danas hoda na štakama.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

- Odavno sam proživio taj naslov golgetera lige. Puno se toga dogodilo, nažalost, više lošeg nego dobrog.

Zaustavljen je Futacs u trenutku kada je bio u formi, u punoj snazi, željan igre i velikih utakmica. Čim je koljeno proklizalo te nedjelje u Maksimiru, Futacs je znao što slijedi.

- Nažalost, imao sam slično iskustvo. I bez magnetske rezonance znao sam što me čeka. Sjećam se, u ponedjeljak ujutro, dan nakon ozljede, čekao sam pregled magnetom. Ali, govorio sam ljudima oko sebe “križni su ligamenti”. Nisu mi vjerovali. Ili nisu željeli vjerovati. Ali, prošao sam to u Turskoj i rehabilitacija je duga. Znao sam sve što me čeka. Nakon rezultata magnetske primio sam puno poruka podrške. I dalje razmišljam samo o budućnosti.

U studenome 2015. ozlijedio se u dresu Mersina, stanka je potrajala osam mjeseci. U Turskoj više nije ni zaigrao, prva sljedeća bila je u bijelom dresu. Međutim, ponovno se ozlijedio na toj povratničkoj za Bijele protiv Junaka u Sinju.

- Prva službena bila je nakon dugih devet mjeseci. Igrao sam protiv Rijeke na Poljudu krajem kolovoza prošle godine.

Sve Futacs ima u glavi. I sam kaže “najvažnije je mentalno biti jak”. Kada očekuje povratak na travnjak?

- Računam na veljaču ili ožujak, krajem veljače bit će točno šest mjeseci. Treniram dvaput dnevno, brže ide rehabilitacija u Hajduku. Dok sam bio u Mersinu, morao sam sve što mi je trebalo za oporavak pronaći sam. Nisam imao podršku u klubu, sve sam morao sam kupiti, organizirati... Zato sam se vratio kući, u Mađarsku. Dvije godine kasnije u Hajduku imam sve i vjerujem da će oporavak potrajati mjesec dana manje. Nadam se...

screenshot

Ništa drugo ne može Futacs kazati nego “nadam se”. Nitko ne može precizno reći koliko će izbivati s travnjaka, ali posao ne može čekati. Ugovor Futacsa i Hajduk istječe u ljeto sljedeće godine. Što se sprema za blisku budućnost? Produžetak ugovora?

- Već su krenuli razgovori u tom smjeru. Ne, nisam ja razgovarao, moj agent je u razgovoru s Hajdukom. Vjerujem da ćemo produžiti ugovor.

To bi značilo da bi Hajduk mogao već na proljeće, a možda i iduće sezone imati tandem Futacs - Almeida u napadu. Jak tandem, mora se priznati.

- Nismo isti tipovi igrača, mogli bismo se dobro nadopunjavati. Ali, ima vremena, vidjet ćemo što će se sve dogoditi.

Prvo će se dogoditi derbi. U subotu Hajduk i Dinamo na Poljudu. Zanimljivu statistiku nude najveći hrvatski derbiji iz prošle sezone. Hajduk je u oba poljudska susreta poražen i nije postigao pogodak, a Bijeli su Maksimiru pobijedili i remizirali, a da pritom domaćini nisu postigli pogodak.

- Ono kada je bilo 0:0 nisam igrao. Nemojte to zaboraviti, ha-ha...

Riječka formula

S Pušnikom je bilo 0:0, a Carrillom u travnju 2:0 na Maksimiru. Ali, od tog susreta promijenio se Hajduk i danas pobjednička momčad na broju nema Vlašića i Futacsa. Dva razloga manje za optimizam, ali.....

- Ne može se odmah zamijeniti dva važna igrača. Nadam se da će se Hugo brzo oporaviti. Ali vjerujem da će utakmica s Dinamom biti utakmica naša prekretnica.

Zagreb, 060817.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL 4. kolo.
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Nizic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zašto upravo susret s Dinamom?

- Prošle sezone dobili smo u Maksimiru i do kraja napravili seriju. Vjerujem da bi i ove jeseni moglo biti slično. Da krenemo od Dinama....

Pobjeda je ambicija, ali pobjeda je ujedno i pritisak.

- Naša ambicija je biti u uskoj borbi za vrh. Ne moramo biti prvi, ali ne smijemo kao prošle sezone zaostati 15-20 bodova iza vodećih.

Hajduk u subotu ima šansu spasiti prvenstvo, unijeti novo uzbuđenje, jer razlika bi u tom slučaj pala sa sedam bodova na četiri.

- Naša momčad upravo to treba. Pobjedu kao novi poticaj.

Koji je recept za pobjedu?

- Meni je najdraža utakmica s Rijekom na Poljudu. Kada smo odigrali prošlog proljeća 1:1. To je recept za pobjedu. “Ubili” smo sve njihove akcije, sve njihove ambicije. Agresivno s velikim samopouzdanjem, to je formula za uspjeh protiv Dinama u subotu.

Linker
23. travanj 2024 21:21