Cropix
NOVA ZVIJEZDA HAJDUKA

NAUČIO TRI RIJEČI HRVATSKOG I ODMAH PORUČIO 'Da preselite ovaj Hajduk u moju Mađarsku, bio bi prvi u svemu! To u životu nisam vidio!'

MARKO FUTACS Hajdukov Big Man, snažni 26-godišnji mađarski centarfor
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. listopad 2016. 11:17

Marko Futacs zabio je odlučujući pogodak za prolaz u Kupu prošle srijede u Solinu. “Winner” iz penala, tako bi se slavio pogodak Mađara da nije s druge strane bio drugoligaš. Ovako se naglasak stavio na činjenicu kako je Mađar teško preveo Bijele preko Jadra. Futacs je tim pogotkom poboljšao ionako oku ugodnu statistiku. Međutim, lijepo kaže jedna zgodna izreka. Statistika je kao žena u bikiniju, puno otkriva, ali skriva najvažnije. Iza Futacsa je devet utakmica u bijelom dresu i čak šest pogodaka. Odigrao je 470 minuta, zabija svakih 78. Mađarski centarfor ima bolju statistiku i od Ohandze, ali ima i samokritiku.

- Volio bih da je svih šest bilo u prvenstvu - kazao je 26-godišnji Mađar ponikao u Ferencvarosu.

Moram više trčati

Ali nije. Tri je pogotka zabio u prvenstvu, a tri u Kupu. Ispod gole statistike krije se podatak da je dva pogotka zabio četvrtoligašu Jalžabetu, jedan drugoligašu Solinu te pogotke Cibaliji i Belupu u trenucima kada je nemoćni protivnik jedva čekao kraj u “spuštenom gardu”. “Garbage time”, kako to vole opisati na NBA parketima. Ali, treba i tada zabiti. Futacs je u svakom slučaju novim golom poslao naznaku da bi do kraja jeseni mogao zabijati i u važnim utakmicama. Bitno je da se oporavio nakon ozljede koljena koja je Mađara držala izvan terena još od studenoga prošle godine.

- Nikada nije lako nakon duge ozljede. Pokušavaš, tražiš se i trebaš vremena. Zato sam sretan što nemam problema i dva mjeseca igram u kontinuitetu. Još sam sretniji zbog činjenice što je Hajduk u vrhu. U nedjelju je važna utakmica i vjerujem u nastavak pozitivnog niza.

Gdje je Futacsev prostor za napredak? Skidanje kilograma, više rada na terenu....

- Primarno moram više trčati. U obrani? U obrani i napadu, podjednako. Moj učinak mora biti veći, bolji. Trebam više ulaziti u šanse, za pogotke. Nisam još na onoj razini koju mogu pružiti. Iz tjedna u tjedan ide bolje nakon duge ozljede i svaka minuta je za mene dobitak. Ali, još nisam na nivou iz mog najboljeg razdoblja.

Koje je najbolje razdoblje u karijeri Marka Futacsa?

- Portsmouth i Diosgyör. Podjednako. Posebno sam uživao kod kuće u Mađarskoj, jer sam se vratio kući poslije sedam godina igranja u inozemstvu.

Nema takvih navijača

Zabio je Futacs toga proljeća 2014. čak 12 pogodaka u Diosgyöru gdje je boravio na posudbi iz Leicestera. Nema aktualni prvak Engleske posebno mjesto u Futacsevim sjećanjima, jer u Leicesteru je najmanje igrao. Prvo se ozlijedio, pa dugo oporavljao, a onda ga je mlada nada Tottenhama na posudbi među Lisicama, Harry Kane, istisnuo s King Powera. Ali, rado će Futacs usporediti hrvatsku i mađarsku ligu.

- Gotovo su slične lige, ali Hajduk je poseban klub. Ne može se usporediti ni s klubovima iz Hrvatske, a kamoli s mađarskim. Da preselite Hajduk u Mađarsku, bio bi prvi u svemu. U Mađarskoj bi se jedino Diosgyör donekle mogao usporediti s atmosferom Hajduka. Navijači Hajduka su na svim utakmicama. Na Poljudu, na gostovanjima... To u životu nisam vidio.

A nešto je i prošao u karijeri 26-godišnji Mađara. Od Francuske, Njemačke, Engleske do Turske. Ali, sada se mora dokazivati na utakmicama poput solinske, prošle srijede.

- Tri dana su prošla, više ne mislim na tu utakmicu, ali ako pitate, pristojno je odgovoriti. Moramo nešto naučiti iz drugog poluvremena, izvući pozitivne stvari. Moramo promijeniti pristup pred nedjeljni susret s Osijekom.

Zanimljivo je bilo čuti što Futacs zna o nedjeljnom suparniku Osijeku?

- Ne znam previše. Vlasnik je Mađar, Meszaros. Znam da su treći na ljestvici, rečeno mi je da imaju i novu, kvalitetnu momčad. Ali, ako svaki od nas obavi svoj posao, radovat ćemo se u nedjelju.

Profesionalac je Futacs, prošao je pola Europe i kod njega nema velike euforije. Vodi se Mađar devizom da svaka utakmica vrijedi tri boda bez obzira tko je s druge strane. Međutim, za Hajduk je nedjeljni dvoboj nešto važniji od ostalih susreta, jer pobjedom Bijeli preskaču Osijek i penju se na treće mjesto.

- Dugo nismo izgubili, imamo dovoljno samopouzdanja.

U nedjelju i Torcida slavi rođendan, bit će slavljeničko ozračje.

- Bit će savršeni ambijent za pobjedu. Pružit će nam impuls da se još više borimo za pobjedu.

Očekujete li mjesto u startnih 11, jer nema Saida i Ohandze u prvoj postavi?

- Uvijek razmišljam, ako dobijem i 10 minuta, dat ću maksimum.

Sve je stvar glava

Jeste li spremni za 90 minuta?

- Recimo da sam sigurno spreman 70 minuta, a poslije je sve stvar mentaliteta i čvrste glave.

Kada spomenemo glavu, pitanje je zašto Futacs ne zabija glavom, a visok je 196 cm? Od Bigmana, kako su ga zvali u Portsmouthu, očekuju se golovi glavom.

- U Portsmouthu sam zabio dva gola glavom. Nisam često zabijao glavom, za takav nogomet treba imati upotrebljive lopte. Trebaju me i suigrači pronaći.

Jesu li prevelika očekivanja od sedam golova u HNL-u do kraja jeseni? Još četiri...

- Ha-ha... važnije je da Hajduk pobjeđuje. Radim na sebi. Sada sam između 70-80 posto, ima još prostora za napredak.

Koliko ste napredovali u hrvatskom jeziku?

- Leđa, lopta, dodaj. I to je to. Nema više.

Linker
18. travanj 2024 15:29