Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
RIJEKA NA RASKRIŽJU

NE TREBA ODMAH POSEZATI ZA KATASTROFIČNIM ZAKLJUČCIMA, ALI... Dinamov trijumf na nepokorenoj Rujevici posljednji je poziv na otriježnjenje

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. kolovoz 2017. 14:35

Ne treba odmah posezati za katastrofičnim zaključcima, pogotovo ne samo na uzorku poraza od Dinama i još u utakmici koja je došla samo nekoliko dana nakon odlaska ponajboljeg igrača (Ristovski), odnosno u kojoj Matjaž Kek nije mogao računati na ozlijeđenog Gavranovića i kartoniranog Vešovića (i Maleša), ali isti je došao možda u pravom trenutku za otriježnjenje od šampionske prošle sezone i podsjećanje na onu uzrečicu kako je na vrh puno lakše doći nego tamo ostati.

Ni Matjaž Kek u posljednja dva službena nastupa pred predstavnicima medija nije uzalud pozivao na zajedništvo, isticao da ona klupska krilatica “Zajedno smo Rijeka“ ne smije ostati tek slovo na papiru već mora biti pokretač atmosfere koja je prošle sezone nosila Rijeku... Jasno je i zašto, na Rujevici treba ponovo zasukati rukave i početi, kako Kek to voli reći, kopati.

Nelagodni odlasci

Plasmanom u play-off Lige prvaka, kojim je osigurana europska jesen i transferom Stefana Ristovskog na Rujevici je, htjeli to priznati ili ne, zaokružen jedan uspješan ciklus i definitivno počinje novi u kojem će ključna figura ponovo biti Matjaž Kek.

Iako su transferi Andrijaševića i Ristovskog prirodan slijed događanja u klubu koji budžet puni u najvećoj mjeri od transfera, utakmice protiv Osijeka i Dinama pokazale su je potrebno dovesti igrače približnih kvaliteta i karakteristika onima koji su otišli ili mijenjati način igre.

I dok je odlazak Andrijaševića manje-više prebrođen s Gorgonom koji je najčešće igrao na toj poziciji (iako mu forma, prije svega realizatorska, nije na prošlosezonskoj razini), oni Romana Bezjaka, koji je radio jako puno na planu agresije i visokog pritiska, odnosno Stefana Ristovskog doimaju se puno teži za prebroditi.

U Kekovom poimanju nogometa, koji je po svojim temeljnim postulatima vrlo sličan onome koji se, kako trener Rijeke voli reći, utorkom i srijedom navečer gleda na televiziji kada je Liga prvaka, bočne pozicije su od krucijalne važnosti.

Oslanjanje na pričuve

Nije slučajno Rijeka neke od najboljih utakmica ili dijelove utakmica unazad godinu dana odigrala upravo kada su uz desnu i lijevu aut liniju ordinirali motorični igrači koji imaju izraženu dozu agresije, moć ponavljanja, ali i smisao za kombinatoriku odnosno dolazak visoko na suparničku polovicu i ulazak u završnicu. Naravno, govorimo o Ristovskom i Vešoviću, dvojcu koji je bio ključan za igru Rijeke bilo da su igrali jedan ispred drugog na desnoj strani, bilo svaki na svom boku i koji je gotovo savršeno znao automatizme u riječkoj igri. Uigrani sustav može istrpjeti jednog igrača slabije kvalitete, sada ispada da će se Kek morati početi oslanjati na neke koji mu se, očito s razlogom, u proteklih godinu dana nisu uspjeli nametnuti.

Predsjednik Bijelih Damir Mišković nakon utakmice protiv Dinama istaknuo je da Rijeci treba još malo vremena za strpljenje i uigravanje, iako se teško oteti dojmu da je ključna kvaliteta na pozicijama koje su od krucijalne važnosti za igru Rijeke. Igrači od kojih se sada očekuje da uskoče u kopačke Ristovskog ili Andrijaševića, po svemu sudeći, nisu slučajno prošle sezone dobivali mrvice kada je riječ o minutaži i potpuno je jasno da Keku treba svježe krvi kako bi ponovo složio momčad koja će biti konkurentna u HNL-u i tvrda kost suparnicima u Europi.

Puno rada i pameti

Drugim riječima, Keku trebaju kvalitetna rješenja na pozicijama koje su ključne za igru Rijeke ili će u protivnom trener Bijelih morati početi razmišljati o novom načinu igre koji će zahtijevati puno strpljenja dok se budu slagale sve kockice. Naravno, u oba slučaja neće se početi od nule, temelji i to čvrsti postoje, ali upravo će idućih 20-ak dana ponuditi odgovore kojim će smjerom Rijeka ići dalje.

- Nama predstoji puno rada, pameti i razuma da smirimo tu situaciju i nađemo opet onu agresivnost, brzinu i okomitost. A onda će doći i drugo. Stvaranje nove ekipe i svega toga što ide uz to nije baš posao od danas do sutra – poentirao je Matjaž Kek na konferenciji za novinare nakon utakmice itekako svjestan da ovoj momčadi treba i širine s obzirom na europski ritam koji ih očekuje do kraja jesenskog dijela sezone.

Momčad koja se neko vrijeme stvarala, prošle sezone došla je do vrhunca, stvari su to koje se događaju i u drugim klubovima i Rijeka tu nije iznimka, ali sada ponovo dolazi period u kojem će trebati stvarati nešto novo. Trebalo je i prošle sezone, ali osim igrača koji su Keka u nekoliko treninga uvjerili da su pojačanja (Andrijašević, Gorgon), strateg Bijelih nakon odlaska čitavog niza važnih prvotimaca (Vargić, Tomasov, Balaj, Močinić, Samardžić, Bezjak, Moises…) imao je u rezervi one (Vešović, Bradarić, Mišić…) koji su i ranije pokazivali da imaju kvalitetu. Sada, dojma smo, Kek nema takvu perspektivu na klupi, što je ključni razlog zbog kojeg će razdoblje do kraja prijelaznog roka biti itekako delikatan, od velike važnosti za ovu, ali i sezone koje slijede.

Linker
20. travanj 2024 02:04