Nikola Vilic / CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

NEJASNE NAMJERE JOANA CARRILLA Jednom je slučajno, dvaput se može dogoditi, ali treći put - to je već pitanje za trenera

HAJDUK Nakon četiri derbija i samo jednog osvojenog boda vrijeme je za podrobnu analizu karaktera momčadi i poteza sa splitske klupe
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. listopad 2017. 18:03

Četvrti derbi i prvi bod. S Dinamom, Rijekom i Osijekom Hajduk je ove sezone u četiri susreta upisao tek jedan remi, prošlosubotnji s Dinamom. U startu analize treba reći, problem nije od ovog ljeta. I prošle jeseni Hajduk je imao isti upitnik u dvobojima sa Rijekom i Dinamom. Tri poraza i jedan remi učinak je Bijelih prošle jeseni u dvobojima sa Dinamom i Rijekom.

I taj jedan bod uzeli su hajdukovci u Maksimiru gdje su odigrali 0:0 s Modrima. Osijek je tada još bio momčad koja se mogla dobivati, jer četiri boda je Hajduk upisao prošle jeseni u dva ogleda s Osječanima. Ali, Dinamo i Rijeka bili su i ostali enigma. Poglavito Rijeka koja drži tradiciju nepobjedivosti u susretima s Hajdukom još od ožujka 2012. godine. Ali, vratimo se na središte teme, što je razlog da Hajduk ove sezone uzima tek jedan bod u četiri susreta s momčadima iz “top 4”

Na tankim nogama

Razloge možemo tražiti u pehu, problemima glede sudačkih odluka, ali idemo prvo analizirati segment kvalitete. Kako momčadi, tako i igre. Hajduk je danas nedvojbeno kvalitetniji nego prošle sezone, ali ipak živi od bljeskova u velikim HNL utakmicama. Bijeli su s Dinamom prvo poluvrijeme na Poljudu odigrali u sjajnom ritmu. Nadigrali su Zagrepčane, bili na korak do cilja, do nanošenje prvog poraza lideru prvenstva. Ali, onda je kao i mnogo puta do sada stigao “blackout”, trenutak u kojem dolazi do kolektivne blokade. Prošle sezone Hajduk je, posebno na startu sezone, uvjerljivo gubio od Dinama i Rijeke, primao “četvorke” na Poljudu i evidentno je da je kvaliteta bila na strani suparnika. Tu se i stvorila razlika u šampionskoj utrci na početku prošle sezone.

Ali, promijenio se potom i trener, promijenio se i kadar, Hajduk je investirao novce u ugovore novih igrača. Dovedeno je šest novih igrača i što se promijenilo? Obrana je ostala na “tankim nogama”, nisu dovedeni kvalitetniji bekovi, a Lopez se nije u seriji utakmica potvrdio kao klasa u zadnjoj liniji.

Ove godine s Poljuda smo slušali najave kako će Hajduk ozbiljno ući u borbu za naslov. S dodatkom “ako nam dozvole”. Bila je to jasna aluzija na suce, logistiku protivnika... na sve ono što se događa izvan travnjaka. Gotovo dva mjeseca nakon te najave Hajduk je na “minus 7”, propuštena je u derbiju prigoda vratiti totalnu neizvjesnost prvenstvu. Tim više što su Bijeli pokazali da imaju znanja i kvalitete odigrati bolje od lidera. Doduše, samo jedno poluvrijeme, ali jasno je da se hajdukovci mogu bolje od učinka na tablici. Što je onda razlog da se od 12 bodova u četiri derbija uzme mršavi jedan bod?

Trebat će i psiholozi proniknuti u senzibilne duše Bijelih koji već treću utakmicu u posljednjih 45 dana dramatično gube bodove u zadnjim minutama. Osijek, Lokomotiva i Dinamo tri su dvoboja u kojima je Hajduk s obrnutim raspletom mogao biti uz bok Dinamu. Prosuto je pet bodova u tim dvobojima, jer na početku sudačke nadoknade imali su bod u Osijeku, još dva s Lokomotivom, dok su u trileru s Dinamom bili nadomak pobjedi. Koncentracija, manjak snage ili nedostatak kvalitetnih poteza s klupe? Mora se i Carrillo zapitati što se događa njegovoj momčadi u završnicama utakmica i kako trener može promijeniti tijek zbivanja. Jer, jednom je slučajno, dvaput se može dogoditi, ali treći put u tako kratkom vremenu, to je već pitanje za trenera. Protiv Dinama ponovno s klupe uvodi Šehića kao treću izmjenu, a da pritom nitko na stadione ne zna točno što želi učiniti s tom promjenom. Reklo bi se da je Šehić “zlatna pričuva” kada ulazi kao zadnja trenerova opcija, ali učinak tog igrača koji je ovog ljeta došao iz aktualnog trećeligaša Zagreba otvara logično pitanje o namjeri Carrilla u finišu dvoboja. Isto kao što je nejasno zašto Carrillo prvo zatvara utakmicu promjenom veznog za napadača (Kožulj - Ohandza), da bi 20 minuta kasnije uveo Almeidu umjesto veznjaka Savvasa. Logičnije bi bilo da je obrnuto, ali Carrillo je tako mislio....

Vanjski faktori

Jesmo li iz svega uspjeli izvući temeljne razloge zašto je Hajduk u četiri derbija osvojio samo jedan bod? Manjak kvalitetnih rješenja u obrani, koncentracija i mentalna snaga kompletne momčadi, te potezi trenera koji vodi momčad s klupe. Uz to idu i sudačke pogreške, ozljede važnih igrača kao vanjski faktori. Zato je Hajduk na trećem mjestu bez pobjede u derbijima.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
20. travanj 2024 11:25