Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
KAKO VODEĆI ODRAĐUJU PRIJELAZNI ROK

NOGOMET SE VRAĆA U LIJEPU NAŠU: SLJEDEĆA SEZONA HNL-A BIT ĆE NAJNEIZVJESNIJA IKAD Velika četvorka u 17/18 ide jača nego lani i bit će superzanimljivo!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. lipanj 2017. 15:03

Baš se veselimo sljedećoj sezoni HNL-a. Moglo bi biti superzanimljivo, intrigantno, ludo dobro... Mnogo otkačenije i zanimljivije nego prošle sezone, kada su se za naslov borili samo Rijeka i Dinamo. Čak ćemo biti toliko hrabri i najaviti: svi vi koji volite hrvatski klupski nogomet, očekuje vas vjerojatno najneizvjesnije prvenstvo otkako je neovisne Hrvatske! Posljedično toj prognozi, na tribinama bi se trebalo pojaviti mnogo više gledatelja, koji bi trebali gledati bolji nogomet, atraktivniji, spektakularniji.

Dinamo više nije superioran i dominantan, kakav je bio posljednjih godina, to se bjelodano moglo vidjeti prošle sezone. Rijeka se nametnula kao nova velika sila hrvatskog nogometa, zauzela je tron, sigurno ga ne misli ispustiti. Ali slijedeće bi se sezone u trku za naslovom mogla ubaciti još dva kluba - Hajduk i Osijek. Kad su Majstori s mora u pitanju, rekli bismo, vrijeme je, Splićani, stvarno je već vrijeme. Društvo s Poljuda nikako da postane ono što treba biti, klub za osvajanje trofeja. Godinama muku muče, ne uspijevaju se stabilizirati, imaju fanatičnu podršku navijača, ali nemaju - rezultate. Na kraju prošle sezone pokazali su dosta, nagovijestili neka bolja vremena. Hoće li ona uistinu i doći, vidjet ćemo vrlo brzo.

Rijeka
Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media

Nova sila klupskog nam nogometa polako se stvara i u Slavoniji. Hrvatsko-mađarska nagodba u Gradskom vrtu već je prošle sezone pokazala izniman napredak, a ove koja slijedi najavljuje još veći.

U HNL-u se, kao nekad u bivšoj državi, stvorila Velika četvorka. Prije su to uz Dinamo i Hajduk bili Crvena zvezda i Partizan, sad su tu, uz Zagrepčane i Splićane, Rijeka i Osijek. Malo smo pogledali dosadašnji dio prijelaznog roka, pa lagano možemo razaznati kakvim snagama Velika četvorka trenutačno raspolaže. Pripreme ulaze u najvažniju fazu, kockice se slažu, može se polako analizirati što su najbolji klubovi u Hrvata sposobni napraviti u idućem prvenstvu. Naravno, svakako treba naglasiti da je ljetni prijelazni rok tek u začetku, da će do 31. kolovoza biti još, vjerojatno, dosta ulazno-izlaznih transfera, tako nas je, naime, naučila povijest.

Znaju posao

Ono što svakako treba istaknuti jest činjenica da su sva četiri najbolja hrvatska kluba zadržala kontinuitet struke, u novu sezonu ulaze s trenerima koji su ih vodili i prošle, što dokazuje bitan napredak klupskih vizija i strategije.

Prvaci su ostali bez svog najboljeg igrača, Franka Andrijaševića, koji će karijeru nastaviti u Gentu. Moguće je da ode i Josip Elez, špekulira se o njegovu transferu u Schalke, a nikad se ne treba otpisati i moguć odlazak Filipa Bradarića, za njega će do kraja prijelaznog roka sigurno biti još ponuda, možda i onih koje Rijeka neće moći odbiti. Društvo s Rujevice dovelo je nekoliko igrača, mi najbolje poznajemo Brazilca Hebera, on je svakako dobar napadač, to već pokazuje u riječkom dresu. Međutim, kad pogledate, igrači koje je Rijeka posljednjih godina dovodila u velikoj su većini slučajeva, jednostavno, s trenerom Kekom postajali - bolji igrači. Gotovi svi su napravili pomak i postajali bitne karike, na Rujevici znaju raditi svoj posao.

Dinamo se pak “službeno” pojačao zasad samo s Čehom Janom Lecjaksom, lijevim bekom. Međutim, Modri će sigurno biti jači nego prošle sezone jer su se vratila dva vrlo bitna igrača - Benković nakon ozljede te Junior Fernandes s posudbe u Turskoj. Uskoro se vraća i Ademi, a gotovo smo sigurno da će se u Maksimiru ukazati i još jedan zadnji vezni. Valja napomenuti da bi Sammir nakon ljetnih priprema trebao biti skroz spreman, da bi Guilhermeu trebalo završiti vrijeme prilagodbe. Modri su prošle sezone imali mnogo problema s ozljedama, gotovo je nemoguće da se takav peh ponovi, tako da bi momčad Ivajla Peteva definitivno trebala imati mnogo bolji izgled. Kad su mogući odlasci u pitanju, onda je tu, svakako, pozdravu najbliži Ante Ćorić, a po svemu i Josip Pivarić. Možda i Domagoj Antolić, ali nekako smo u to počeli sumnjati.

Hajduk je ostao bez stopera, Terzieva i Ćosića, neće biti ni radnika Savvasa. Ali vratio se Josip Radošević, koji će svakako biti bitna, snažna karika, iz Splita je stigao dobar napadač Pešić, iz Zagreba Šehić, vidjet ćemo što može Fomitschow... Bili najavljuju još pojačanja, također bi trebali biti jači nego prošle sezone, zadržali su s Carrillom kontinuitet struke.

Varazdin, 310517.
Gradski stadion Varazdin.
Finale nogometnog Kupa Hrvatske, utakmica GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Dinama.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Hit iz Gradskog vrta

Osijek je pak doveo iznimno perspektivne Grezdu i Bočkaja, stigao je talentirani Mudražija, vratio se Šorša. Ono što je važno za Osijek jest činjenica da nitko nije otišao, a izgleda da ni neće. Zekićeva bi momčad mogla postati najveće iznenađenje prvenstva koje slijedi.

O Velikoj četvorki porazgovarali smo s poznatim hrvatskim trenerom Elvisom Scorijom.

- Prvake je napustio ključni igrač, Franko Andrijašević. Međutim vjerujem da će, osim ovih igrača koje je već dovela, Rijeka dovesti još neko pojačanja, ali isto tako i još nekoga prodati. Mislim da oni moraju prodavati igrače da bi doveli kvalitetna pojačanja, treba vidjeti kako će se rasplesti prijelazni rok. Tek je prva trećina prošla... Rijeka ima sigurnost trenera, prepoznatljive igre, briljantnu atmosferu. Prvaci su trenutačno u najboljoj situaciji kad je riječ o prvenstvu koje je pred nama - kaže Scoria.

Split, 060517.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL, 32. kolo izmedju HNK Hajduka i NK Osijeka.
 Na fotografiji: Marko Futacs slavi sa suigracima pogodak za 2:0.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Za Dinamo kaže da je vrlo loše završio prošlu sezonu te da je Zagrepčanima itekako bitno kako će krenuti u novo prvenstvo.

- Loš ulazak u prvenstvo bio bi jako, jako loš za Dinamo. Nastavila bi se priča od prošle sezone, a to bi onda moglo biti pogubno. Smatram da Dinamu nedostaje još nekoliko pojačanja ako želi vratiti dominaciju. Trebaju mu još tri pojačanja. Kod njih će, po meni, ipak biti problem atmosfere u momčadi, to će biti najveći zadatak Peteva. Odnosi su bili dosta narušeni, tu prije svega mislim na Fernandesa i Ćorića, znamo što se događalo. Ako Modri vrate atmosferu, onda će to biti super, onda će biti moćni. Fernades je izvanredan igrač, ali treba izgladiti odnose s trenerom. Vidim da se dosta najavljuje Benkovićev povratak. Da, on je sjajan igrač, ali dugo nije igrao, trebat će mu vremena da bi ponovno postao ono što se od njega očekuje. No, jasno, teško je govoriti kada ne znamo tko bi još mogao otići iz momčadi.

Kad je u pitanju Hajduk, Scoria veli...

- Hajduk je odigrao vrlo dobro kraj sezone. Vidim da dovode pojačanja, znači da im se bude velike ambicije za sljedeću sezonu. Vjerujem da se žele priključiti Rijeci i Dinamu. E, sad, je li to samo ljetna priča ili će ona biti dugoročna, vidjet ćemo. Bilo bi odlično za hrvatski nogomet kada bi se Hajduk uključio u borbu za naslov.

Osijek,210417
Stadion Gradski vrt u Osijeku. MAXtv Prva liga 29. kolo, utakmica izmedju Osijeka i Intera. Na fotografiji: Slavlje Osijeka
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Na dobrom putu

Scoria kaže da Osječane nosi velik entuzijazam.

- Otkako je došao novi vlasnik, situacija je u Gradskom vrtu odlična. Atmosfera je u klubu fenomenalna, Zekić radi dobar posao, momci su mu motivirani, a doveli su tri mlada i dobra nogometaša. Naravno da je pitanje mogu li se skroz približiti Rijeci, Dinamu i Hajduku, ali na dobrom su putu. No Osijek se definitivno profilirao kao klub koji spada u Veliku četvorku hrvatskog nogometa i siguran sam da će postati kvalitativna konstanta, što je odlično za grad i za regiju - zaključio je Scoria.

Osijek,210417
Stadion Gradski vrt u Osijeku. MAXtv Prva liga 29. kolo, utakmica izmedju Osijeka i Intera. Na fotografiji: Slavlje Osijeka
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 21:26