CROPIX
STATISTIKA JE JASNA

OD ZADNJE POBJEDE HAJDUKA U MAKSIMIRU PROŠLO JE 2932 DANA Zadnja pobjeda Bijelih bila je slatka, a je li napokon došlo vrijeme za novo slavlje?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. rujan 2016. 01:06

Zadnja je bila slatka. Ali prošla su čak 2932 dana od posljednje pobjede Hajduka u Maksimiru. Osam godina i 11 dana bit će ove nedjelje, jer zadnju je pobjedu u maksimirskim derbijima Hajduk upisao 21. rujna 2008.

Već je dosta vremena prošlo i baš zato vrijedi se prisjetiti u kakvom je ozračju dočekan dvoboj i kako je Hajduk posljednji put dobio zagrebački derbi.

Prvo, mora se naglasiti da ozračje nije po Bijele bilo tako optimistično kao danas. Sa šest bodova manjka, gotovo prežaljen, stigao je Hajduk te kišne rujanske nedjelje u Maksimir. Dinamo je imao šest bodova prednosti, jaku momčad s Mandžukićem, Sammirom i Bišćanom, a Hajduk s ekipom nadolazećih talenata poput 17-godišnjeg Tičinovića, Nikole Kalinića (20), lijevog beka Ivana Strinića, 22-godišnjeg Drage Gabrića, te iskusnijih, tog ljeta pristiglih Ibričića i Subašića.

Hajduk je u maksimirski derbi ušao sa skromnih 13, a vodeći Dinamo 19 bodova. Bijeli su u Europi tog ljeta ispali od Deportiva krajem kolovoza, u prvenstvu su imali nekoliko neugodnih poraza (Zagreb, Rijeka), odigrali su i domaći remi s Varteksom. Nova momčad se uigravala i premda je na Maksimir stigao s dvije vezane pobjede (Osijek, Šibenik), malotko je vjerovao da Hajduk može napraviti nešto više, a shodno tome je skroman bio i ukupni dekor s tek 6000 gledatelja na maksimirskim tribinama. Iz tabora Modrih najavljivali su “pregazit ćemo Hajduk”, međutim Vučević je očitao pravu lekciju kolegi Ivankoviću, ostao dosljedan najavi “igrat ćemo hrabro i napadački”. U sustavu 4-1-3-1-1 briljirao je centarfor Nikola Kalinić, dvostruki asistent koji je odličnim kretanjem otvarao prostor za strijelce Gabrića i Ibričića. Dinamo praktički nije ozbiljno zaprijetio Subašiću.

Split, 240916
Nogometna utakmica 10. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i HNK Cibalia.
Na fotografiji: Torcida.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
CROPIX

Kako je Vučević postavio svoj “masterpiece”, najbolje trenersko djelo? Zbog tri žuta kartona Borisa Živkovića, vratio je Andrića iz veznog reda na stopera, iskusni Skoko je dirigirao sredinom, a pokretljivi i brzi ofenzivci Gabrić, Bartolović i Tičinović pridodavali su se povučenom napadaču Ibričiću i klasičnom napadaču Kaliniću. Čvrsta i pokretljiva sredina s brzom tranzicijom prema centarforu Kaliniću donijela je Hajduku prigode iz kojih je realizirana pobjeda, uspjeh kojem su se te jeseni zaista malobrojni mogli nadati. Osam godina poslije očekivanja su golema, ali nedjelja će pokazati je li tradiciji nepobjedivosti Modrih u maksimirskim derbijima s Hajdukom zaista došao kraj.

ZAGREB, 21. rujna 2008. Stadion Maksimir. Gledatelja 6.000. Sudac: Svilokos (Sisak).

STRIJELCI: 0:1 - Gabrić (51), 0:2 - Ibričić (76).
DINAMO: Butina - Mikić, Drpić, Bišćan, Ibanez - Vrdoljak (od 77. Lovren), Chago (od 69. Badelj) - Mandžukić, Sammir, Morales (od 54. Balaban) - Tadić.
Trener: Branko Ivanković.
HAJDUK: Subašić - Rubil, Pandža, Andrić, Strinić - Skoko - Tičinović (od 62. Linić), Gabrić, Bartolović (od 89. M.Buljat) - Ibričić (od 85. Jertec) - Kalinić.
Trener: Goran Vučević.

GOSTUJUĆE POBJEDE BIJELIH U DERBIJIMA


Ožujak 1992.
HAŠK Građanski - Hajduk 1:2

Listopad 2001.
Dinamo - Hajduk 1:2

Travanj 2003.
Dinamo - Hajduk0:1

Rujan 2008.
Dinamo - Hajduk 0:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 19:31