Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
PREDNOST SUPARNIKA

OPASNO UPOZORENJE ZA DINAMO Otkrivamo statistički podatak koji jasno sugerira da će ove sezone naslov osvojiti - Rijeka!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. travanj 2017. 17:07

Dinamo je 18 puta osvojio naslov prvaka Hrvatske, posljednjih 11 godina uzastopce. Hoće li uspjeti i 12. godinu zaredom? Do kraja prvenstva ima još devet kola, pa iako je Rijeka u prednosti četiri boda, Modri imaju pravo na nadu. Istina, više ne odlučuju sami o sebi, moraju čekati neki kiks momčadi Matjaža Keka prije onog posljednjeg maksimirskog ogleda.

Ako “slušamo” zov statistike, Dinamo ove sezone neće uzeti krunu, Rijeka već drži jednu ruku na njoj i spremna je za krunidbu! Statistički podatak je zaista zanimljiv, Dinamo nikada, baš nikada kad je osvajao naslove, dakle svih tih 18 puta, devet kola prije kraja nije bodovno zaostajao za svojim suparnicima. Dinamo je devet kola prije konca prvenstva uvijek bio - prvi! I ostao prvi!

Uvijek plus

Najmanju bodovnu prednost u odnosu na suparnike devet kola prije kraja imao je u sezonama 1995/96. (jedan bod ispred Hajduka), 1997/98. (tri boda ispred Hajduka), 1998/99. (jedan bod ispred Rijeke), 1999/2000. (dva boda ispred Hajduka), te 2008/09. (jedan bod ispred Hajduka). Uvijek je obranio te minimalne prednosti.

Rijeka, 080417.
Stadion Rujevica.
27.kolo HNL.
Utakmica Rijeka - Dinamo.
Na fotografiji: Dino Peric , Franko Andrijasevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Međutim, kad nije osvajao naslove, a to se dogodilo sedam puta, jer je Hajduk uzeo šest naslova, a Zagreb jedan, nikada nije uspio sustići prednost svojih suparnika devet kola prije kraja. Ne samo to, u sezonama 1994/95. i 2000/01. uspjeli su prokockati prednost, naslov su uzeli Majstori s mora! Dakle, sve je jasno, Dinamo ne zna sustizati prednost suparnika u završnici prvenstva. Kad nije prvi, onda i neće biti prvi. Čak je u stanju i izgubiti prednost!

Dodatni motiv

Ovo statističko saznanje svakako nije dobra vijest za Peteva i njegovo društvo. Ono pokazuje da Modri teško igraju pod pritiskom, da im je najlakše igrati kad su prvi na ljestvici, kad im suparnici gledaju u leđa. Kad oni gledaju njima, stvaraju se problemi. Ako bi ove sezone uspjeli prestići Rijeku, onda bi to bio zaista poseban naslov prvaka, rekli bismo definitivno - povijesni! Bilo bi to prvi put da uzmu titulu kad devet kola prije kraja zaostaju za prvim! Ivajlo Petev i njegovi momci iz svlačionice tako bi ušli u klupske almanahe kao veliki povratnici. Ovi podaci mogu biti i dodatni motiv “plavim bluzama” jer bi se ova generacija tako pretvorila u specifičnu, možda najljepšu Dinamovu priču od osamostaljenja Hrvatske. Bila bi to priča o momčadi koja se izdigla iznad svih problema, koja se s “dna” popela na sam vrh.

S obzirom na takvu situaciju koja se prvi put događa otkako je Hrvatske, možda bi u plavim salonima mogli porazmisliti o dodatnim premijama za Peteva i društvo.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Na Skupštini smo čuli da je blagajna puna ko” brod, pa onda ne bi bilo zgorega malo zagrabiti u nju te dati momcima malo “dodatnog goriva”. Svi znamo kako je izgledala ova sezona, kako je jesen bila turbulentna, ali ne samo jesen.

Nikad teže do krune

Zoran Mamić prošloga ljeta je napustio klupu i završio u Saudijskoj Arabiji, došao je Zlatko Kranjčar, pa je on dao ostavku nakon onog teškog posrtanja na Rujevici, a stigao je Petev. Momčad je tri puta mijenjala trenera u nekoliko mjeseci, definitivno joj nije bilo lako.

Uglavnom u jedno smo definitivno sigurni. Ako Dinamo uspije sustići Rijeku i osvojiti naslov prvaka, to će svakako biti najslađi naslov od početka HNL-a! Nikada teže osvojen... Zato i nije čudno kad u Maksimiru čujemo: “Dali bismo nekoliko naslova za ovosezonski!”

Linker
20. travanj 2024 11:48