Foto: Boris Kovacev / CROPIX
DUGO GA NEMA

OPĆI NEMIR NA POLJUDU, BIJELI NE MOGU DOĆI SEBI Pa nije valjda fantastičnom Afrikancu ponovno otišlo koljeno?!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2016. 00:56

Franck Ohandza propušta i pulsku utakmicu, drugu prvenstvenu u nizu igrat će Bijeli bez kamerunskog napadača. Istegnuće ligamenata koljena nije ozljeda koja bi zahtijevala dugi oporavak, dapače, Ohandza je već počeo trenirati i najavljuje se njegov povratak za susret s Osijekom koji se na Poljudu igra za osam dana.

Međutim, kada su u pitanju Ohandza i njegova koljena, opravdan je oprez s kojim se pristupa problemu. Zna se i zašto, jer prošle je godine Ohandza upravo zbog ozljede koljena izgubio gotovo kompletnu sezonu. Ozlijedio se sredinom rujna prošle godine, a na teren se vratio nakon skoro sedam mjeseci.

Dobra je vijest ovog puta što nije riječ o istom koljenu s kojim je imao problema prije godinu dana, ali kako ne biti oprezan nakon svega što je Kamerunac prošao u karijeri? Da nije bilo ozljeda danas bi sigurno tresao mreže u Ligi petice, jer takva je klasa Ohandza, ali nažalost ozljede su dio njegove životne svakodnevnice.

Dvostruki prijelom gležnja imao je u Greuther Fürthu u ljeto 2012. godine, zbog toga je izbivao s trenera godinu dana. Čak štoviše, morao je napustiti Njemačku i karijeru oživljavati u Grčkoj. Za drugoligaš Iraklis upisao je tek 10 nastupa i nakon godinu dana, tijekom kojih je imao problema s kvadricepsom mišića, ponovno je mijenjao klub. Stigao je u ljeto 2014. u Maksimir, ali Dinamo je Ohandzu odmah proslijedio na posudbu u Sesvete. Sa 15 golo u 22 utakmice zavrijedio je pozornost Hajduka.

- Kako smo mi dobili ovakvog igrača?! - danas je već legendarna izjava tadašnjeg sportskog direktora Gorana Vučevića.

Gledao je Vučević Ohandzu na treningu u Austriji dok su se Bijeli pripremali za novu sezonu i nije mogao doći sebi od čuđenja kako je takva klasa od napadača pristala doći u Hajduk. Ali, realno govoreći, Hajduk je najveći klub u Ohandzinoj karijeri. Imao je na početku šansu u Clubu Bruggeu, ali nije igrao za Belgijance. Kasnije je nastupao u Tajlandu, Grčkoj i Sesvetama.

U Hajduku je osvojio navijače, pokazao koliko puno zna i može, ali ozljede su ga i dalje sustizale. Dinamo je očito koban za Ohandzu, ove godine ne toliko kao prošle, ali ponovno je derbi zaustavio Ohandzu u njegovoj uzlaznoj putanji. Jer, nakon što je prošle sezone sedam mjeseci bio “out”, pa potom odigrao tek 20 minuta u tri nastupa tijekom finiša prvenstva, Ohandza se čudesno oporavio ljetnim odlaskom u Kamerun.

- Nisam ga ni mislio voditi u Rumunjsku, a on postigne pogodak koji nas je vratio u utakmicu - u čudu je govorio Pušnik poslije dvoboja s Iasijem (2:2) na otvaranju novog eurokvalifikacijskog ciklusa Bijelih ovoga ljeta.

Spašavao je Burićeve europske ambicije prošlog ljeta, Pušnika održao na “životu” u Europi i HNL-u zabijavši četiri utamice zaredom na startu sezone. Ohandza je igrač koji je napravio razliku u odnosu na proljetni i jesenski Hajduk kalendarske 2016. godine. Zato je Pušniku najvažnije da Kamerunac bude spreman za utakmice sa Osijekom i Rijekom, za dva odlučujuća susreta u prijelomnom dijelu polusezone. Prošle godine Burić nije imao tu privilegiju, Hajduk je bez Ohandze upisao dva poraza u nizu. Pogađate, od Rijeke i Osijeka početkom studenoga i time se spustio s prvog mjesta.

Nakon maksimirskog derbija prognoze su bile “spreman je za Split”. Ali, propušta i Istru, pa zebnja raste. Bez Ohandze Hajduk nije isti, a time ni visoke ambicije nemaju čvrstu podlogu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 22:48