Foto: Goran Sebelic / CROPIX
OLUJA U PULSKOM PRVOLIGAŠU

OTKRIVAMO POZADINU 'CIRKUSA' U ISTRI UOČI GOSTOVANJA NA MAKSIMIRU Igrači izbacili trenera, on poručuje: 'Vodit ću momčad protiv Dinama'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. svibanj 2017. 14:16

Dojam je da se dogodilo preko noći, a nije. Buknulo jest preko noći, jer je nakon sastanka dijela momčadi s vrhuškom kluba, Michaelom Gloverom, Seadom Karaselimovićem i trenerom Marijom Totom, kulminiralo nezadovoljstvo igrača. Ono se u utorak prijepodne konkretiziralo potpisima 22 igrača prve momčadi koji su pismeno iskazali nepovjerenje treneru Mariju Totu!

Igrači su to pismo predali klupskom odvjetniku Darku Podnaru i nisu željeli da u autobusu koji je momčad trebao odvesti u Zagreb bude i trener Tot!? Bio je to jasan znak da su popucale sve niti na relaciji momčad - trener, a kojim problemima su začetak bile, kao što smo prije par dana napisali, turbulencije oko pristupa završnici prvenstva.

U kratkim crtama, vodstvo kluba je od trenera tražilo da u završnici prvenstva pruži više prostora mlađim igračima s obzirom na to da je osiguran ostanak u ligi. Na to traženje Marijo Tot reagirao je impulzivno te je igračima na sastanku kazao da se on s time ne slaže, odnosno da ne želi da mu se nameće koga će on koristiti.

Na istom sastanku je Tot momčadi objavio da će otići iz Istre 1961. No, nakon što je u večernjim satima istog dana (nakon poraza od Lokomotive) razgovarao s vlasnicima kluba, trener je priznao da je impulzivno reagirao i promijenio je stav. Drugi dan je to priopćio igračima, koji su bili zatečeni svim tim situacijama i obratima u klubu, i od tog trena se poremetila inače odlična atmosfera u momčadi.

Kad je Marijo Tot počeo uvrštavati u prvu postavu mlađe igrače (juniore) i u nekoliko navrata prozvao iskusnije igrače, javno ističući kako je selekcija u klubu bila loša, jaz se produbio. Sve je eskaliralo u ponedjeljak poslijepodne kada je na sastanku s Gloverom, Karaselimovićem i Totom planuo najstariji igrač Vanja Iveša.

Zapresic, 290711.
Stadion Intera, 1. HNL, 2. kolo, susret NK Inter Zapresic i NK Lokomotiva.
Na slici: Marijo Tot trener NK Lokomotive.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

On je otvoreno iskazao nezadovoljstvo u ime momčadi načinom kako se klub-trener odnosi prema igračima koji su do prije nekoliko kola bili u borbi za peto mjesto. Suština je te priče da u svlačionici vlada uvjerenje kako se mlade igrače ne može stihijski i naprečac ubacivati u postavu, nego postupno. Osim toga igrači smatraju da nije korektno prema onima koji su ponijeli najveći dio tereta napokon mirnije (eufemizam, očito!) sezone da se tek tako gurnu po strani.

Vanja Iveša je tom prilikom planuo i neugodnom retorikom je prije svega nastupio prema Seadu Karaselimoviću i Mariju Totu, iskazujući da klub opet čini greške kao i prošle sezone, kada se jedva spasio ispadanja. Sve je to došlo nakon što se činilo da je Istra 1961 napokon uplovila u mirniju eru…

Pula, 300417.
31. kolo MAXtv 1. HNL utakmica izmedju  NK Istra 1961 i HNK Hajduka. Na fotografiji: klupa Istre.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Dan poslije Vanja Iveša nije bio na popisu putnika za Zagreb, za meč s Dinamom. Suspendiran je nakon tog sastanka i kad su igrači saznali za tu odluku, oni su se solidarizirali s njim, i očito kivni na trenera što mijenja stavove, iskazali su mu neposluh. Momčad za sada ne želi javno istupati, ali kako se daje naslutiti iz njihovih neslužbenih stavova, oni smatraju da Michael Glover, koji nije često prisutan u Puli, dobiva iskrivljene slike i informacije što se u klubu i oko njega događa, te temeljem njih donosi krive zaključke. Nije tajna da se za takve odnose najviše predbacuje njegovu pomoćniku Seadu Karaselimoviću, koji je glavni operativac i oko kojeg je najveći kamen smutnje svih prijepora koji obilježavaju svakodnevicu Istra 1961...

U utorak poslijepodne, naposljetku, kada je momčad bila već u Zagrebu, održala i trening u Kranjčevićevoj pod vodstvom pomoćnog trenera Darka Raić-Sudara, stigla je informacija da se Marijo Tot uputio prema metropoli.

Nakon razgovora s Michaelom Gloverom, koji je vjerojatno očekivao da će trener u vrlo teškoj situaciji za njega odstupiti te mu pokazao stav igrača, prepustivši mu odluku, trener Tot je odlučio da će otići u Zagreb i razgovarati s momčadi, odnosno voditi je protiv Dinama. Pomalo irealna situacija čiji ćemo rasplet doznati danas u 17 sati kada se bude pisao zapisnik utakmice Dinamo - Istra 1961.

Pula, 190317.
25. kolo MAXtv Prve lige izmedju Istre 1961 i Dinama. 
Na fotografiji: Puclin David i Nikola Moro.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

U utorak prijepodne najavljivao je utakmicu kao da je sve u redu. Kasnije, kad se saznalo za peticiju igrača, Marijo Tot se morao suočiti s neželjenom i po mnogočemu teškom situacijom. Negdje oko 17 sati nazvali smo ga mobitelom, bio je na putu za Zagreb…

- Idem u Zagreb razgovarati s momčadi da vidimo u čemu je taj prijepor. Bombastične vijesti koje se šire nemaju temelja. Kakvi fizički sukobi, sve su to gluposti. Igrači imaju pravo na svoje mišljenje i oni su ga iznijeli. Razgovarat ćemo o tome u Zagrebu i što se mene tiče, vodit ću momčad protiv Dinama. Nisam išao autobusom s igračima jer sam čekao da se sastanem s Gloverom.

Malo nam to djeluje “tanko” kao argumentacija. Kako ćete funkcionirati s igračima nakon njihove peticije?

- Svi mi moramo profesionalno odraditi sezonu do kraja, odnosno iduća tri kola i deset dana. Tada će se podvući crta. Ovog proljeća mi smo ostvarili zacrtane ciljeve kluba, a nedavno sam s klubom produžio ugovor na dvije godine, što je potvrda tog ostvarenja. Iznenađen? Jesam, mnogim stvarima sam iznenađen što se događaju, ali o tome ću govoriti nakon prvenstva - kazao je Tot.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:00