Boris Kovacev / Hanza Media / CROPIX
ŠIFO U RAZGOVORU ZA SN OTKRIVA

OVAKO JAKI VATRENI MOGU BEZ SVAKOGA 'Za mene je ispalo dobro što me Ante Čačić nije pozvao'

Dinamov stoper nakon neodlaska u redove Panathinaikosa živi samo modru priču
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. rujan 2016. 23:38

Gordon Schildenfeld na kraju je ostao u plavom domu iako je imao ponudu Panathinaikosa koji ga je želio dovesti u ovom, netom završenom prijelaznom roku. Priča se nije privela kraju, tako da se Šifo nije vratio u Atenu, već je ostao u hrvatskoj metropoli.

Jučer smo pili kavicu, a on kaže:

- Eto, i u Zagrebu je sunce kao i u Ateni, sve je OK...

Priča da više uopće ne razmišlja o tom transferu koji se nije zbio, potpuno je koncentriran na Dinamo.

- Bilo je nekih razgovora, ovoga puta bili su, da se tako izrazim, dublji, ali nismo se dogovorili, i to je to. Postojao je interes Panathinaikosa, ali ovako je kako je, više mi ta priča nije i glavi - veli Schildenfeld.

Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Prvi put u Ligi prvaka

Smije se i priča kako su pred njim veliki dani u Dinamu...

- Eto, nakupio sam godina, igrao sam na svjetskom i europskom prvenstvu, u Europskoj ligi, ali moram vam kazati da još nikad nisam igrao Ligu prvaka! Zvuči pomalo čudno, zar ne? Ove sezone prvi put ću zaigrati u tom natjecanju. Prvi put ću igrati u skupini tog natjecanja... Igranjem u Ligi prvaka zaokružujem opus.

Pa dobro, što očekuje od svog prvog nastupa u Ligi prvaka?

- Očekujem da Dinamo pokaže maksimum u igri i rezultatima. Optimist sam, veliki.

Sve u redu, ali u skupini su Juventus, Sevilla, Lyon... Možda se može pokazati maksimum u igri, ali kako doći do rezultata u sudaru s tim velikanima?

- Mi znamo koliko možemo. Pa naravno, neću sad kazati da ćemo dobiti sve, u svakoj utakmici uzeti tri boda. Međutim, mi svi znamo koliki je naš maksimum. Ako dođemo do njega, onda ćemo biti svjesni da smo dali najviše što možemo. Tada će nam i poraz ili porazi, ako do njih dođe, lakše pasti. S nama su u skupini sve momčadi vrhunske, da sad predviđam pobjede, bilo bi možda pretenciozno. Međutim, svakoj od tih momčadi može se dogoditi loš dan, uostalom, zar prošle sezone nismo pobijedili Arsenal?

Ispričao nam je jednu anegdotu koja se zbila prije tog maksimirskog ogleda.

- Bio sam ozlijeđen, to znate, pa su me novinari prije utakmice zaustavili za neku izjavu. Na pitanje što Dinamo može napraviti protiv Arsenala, hladno sam kazao: “Dobit ćemo danas!” Da ste samo vidjeli kako su me ljudi pogledali... Valjda su mislili da mi nisu sve na broju. A nakon utakmice sam se samo smijao. Dakle, uvijek se svašta može dogoditi. Ona izreka “lopta je okrugla” zaista stoji. Jedan dobar udarac, jedan gol, neka greška i eto te u slavlju ili tuzi. Nogomet je zato tako zanimljiv, nepredvidiv, čudesan. Znam da sve te priče ponekad izgledaju kao floskule, ali u današnjem nogometu svakoga je teško pobijediti. Zar vi mislite da su Juve, Sevilla ili Lyon već upisali pobjede protiv nas? Nisu, nisu, itekako dobro znaju da će protiv nas igrati teške utakmice.

Ove sezone niste sigurni starter. Statistika otkriva tu činjenicu. U Europi ste od šest utakmica odigrali tri, dva puta protiv Vardara i jednom protiv Dinama iz Tbilisija, u Salzburgu ste ušli u 83. minuti... U HNL-u ste od sedam ogleda sudjelovali na četiri. Rekli bismo da ste “leteći”. Zlatko Kranjčar mijenja na stoperskim pozicijama. Sad vam je došao u svlačionicu i mladi reprezentativac Dino Perić. Kako gledate na to?

- Da, moram priznati da mi nedostaje kontinuitet utakmica. Uvijek sam u karijeri igrao u kontinuitetu, pa mi zato to sad nedostaje. Skroz iskreno? Čudno mi je to. Naravno, ne mislim sad tu izražavati neko nezadovoljstvo ili se miješati u trenerov posao, ali držim da igračima na poziciji stopera treba kontinuitet igara.

Damir Krajač / Cropix / CROPIX

Potreban kontinuitet

Što vam trener Kranjčar kaže?

- Nismo razgovarali na tu temu, možda je najbolje kad bi se to pitanje postavilo njemu. Znate, ja sam obrambeni igrač, pa mi treba stalna participacija u momčadi. Nisam ja, recimo, špica, koja jednim golom dobije svojih pet minuta slave. Ja igram u obrani, mogu biti sjajan na utakmicama, a onda jednom loš, mogu napravit neki kiks i eto ti problema. Ispadaš krivac. Zbog toga govorim da je obrambenim igračima neophodan kontinuitet igre. Kroz stalne igre se dižeš, postaješ bolji, kad malo igraš, pa onda ne igraš, onda je teže.

Na mene se računa

Niste više ni hrvatski reprezentativac. Ante Čačić vas nije pozvao na ovu “akciju Turska”?

- Imao sam razgovor s izbornikom Antom Čačićem. Rekao mi je da me za ovu akciju neće pozvati. Za mene je, moram priznati, to čak ispalo dobro. Konačno, reprezentacija može bez svakoga, jer ima ogromnu kvalitetu. Zašto mi je odgovaralo da nisam pozvan za ovu akciju? Imao sam u posljednje vrijeme nekih ozljeda, dobio sam neke udarce, pa sam se sad u ova tri dana u kojima smo imali stanku potpuno izliječio, dobro mi je došlo.

A u budućnosti, što je rekao izbornik?

- Rekao je da na mene računa u slijedećim akcijama. Ante Čačić je prema meni bio maksimalno korektan, zaista je super kad izbornik razgovara s igračem koji je bio u reprezentaciji pa onda nije pozvan. Takav razgovor je bitan, zato sam zahvalan izborniku na razgovoru - zaključio je Schildenfeld.

Linker
03. svibanj 2024 01:46