Cropix/Srđan Vrančić
ŠANSA ZA NAJBOLJE

'PA NE MOGU SVI IĆI NA EURO' 'Europsko prvenstvo nije prilika ni za kakvu reviju! Eduarda sam zapazio, ali...'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić u ponedjeljak je objavio popis kandidata za predstojeće Europsko prvenstvo u Francuskoj na kojem nema većih iznenađenja. Na popisu se nalazi 27 imena, no na EURO će putovati 23 igrača, a rok za prijavu završnog popisa je 31. svibnja.
Piše: HinaObjavljeno: 16. svibanj 2016. 15:59

Među novim licima je vratar Zagreba Dominik Livaković, pozvan je i mladi branič RB Salzburga Duje Ćaleta-Car, u reprezentaciji je ponovo Ivan Strinić, a nema Dejana Lovrena niti Eduarda za kojeg se posljednjih dana nagađalo kako bi se mogao vratiti u dres 'kockasti' .

"Ovi igrači su ovog trenutka zdravi i kroz cijelu godinu su igrali u europskim ligama, zbog toga su u prednosti. Na popisu je i dio mladih igrača koji se iskazao u svojim klubovima i nastupima za U-21 reprezentaciju", naglasio je Čačić.

Zbog klupskih obveza prvi dio priprema propustit će Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Darijo Srna i Ivan Rakitić. Luka i Mateo s Real Madridom 28. svibnja imaju finale Lige prvaka i priključit će se reprezentaciji 2. lipnja, Rakitića, Mandžukića i Srnu očekuju finala nacionalnih kupova i oni će se reprezentaciji priključiti 29. svibnja.

"Za dio naših igrača sezona još uvijek traje zbog čega će se priključiti reprezentaciji naknadno. Mandžukić, Rakitić i Srna igraju nacionalne kupove, a imamo i četvrto uzastopno finale Lige prvaka u kojem nastupaju naši igrači, Modrić i Kovačić", kazao je izbornik, pojasnivši zašto se na popisu našao vratar Zagreba, kluba koji je ove sezone primio 64 gola i ispao iz Prve HNL, te Ćaleta-Car, 20-godišnji branič austrijskog prvaka Salzburga.

" Livaković je pozvan kao mladi vratar, on je svojim igrama u nacionalnom prvenstvu i za mladu vrstu skrenuo pozornost na sebe. On je pozvan u slučaju da se netko od naša prva tri vratara ozlijedi. Što se tiče Ćalete Cara, s obzirom da smo ostali bez Leškovića, pozvali smo Duju koji je standardan mladi reprezentativac i što je još važnije, standardan je u austrijskom prvaku", dodao je izbornik.

Čačić je naglasio kako opcija s Eduardovima povratkom nije bila realna.

"S Eduardom sam razgovarao još u u rujnu i tada mi je kazao kako se oprostio od reprezentacije. Njegove odlične igre ove sezone nisu prošle nezapaženo, ali mi na tim pozicijama imamo igrače koji su mlađi i koji su se dokazali. Nije bilo potrebe nagovarati ga", kazao je, dodavši kako Strinić nikada nije bio prekrižen.

"Na toj smo poziciji dosad imali dosta problema, a izostankom Pivarića ostali smo praktički do kraja limitirani pa sam pokušao protiv Mađarske i Izraela vidjeti kako to možemo pokriti s dešnjacima. Strinić igra u redovima talijanskog doprvaka. Premda nije previše igrao, minute koje je proveo na terenu je odradio korektno. Spreman je i motiviran i odlučio sam ga pozvati."

Izbornik se još jednom osvrnuo i na slučaj 'Lovren'.

"Nikada nisam rekao da su Lovrenu vrata reprezentacije zatvorena, nego da će jednog dana morati shvatiti kako mora biti dio momčadi. Onda će vjerojatno naći načina da se približi reprezentaciji."

Na popisu ima dosta mladih igrača, no sasvim je jasno kako svi neće putovati u Francusku.

"Za njih sam kazao kako je bitno da se ističu u klubu i mladoj reprezentaciji. Svi ne mogu ići na EP. Europsko prvenstvo nije prilika ni za kakvu reviju, nego šansa da se s najboljim igračima pokažemo u najboljem svjetlu.

Okupljanje Vatrenih u petak u Zagrebu

Okupljanje reprezentacije je 20. svibnja u Zagrebu, dan kasnije 'vatreni' će trenirati na stadionu Maksimir, a od 22. do 26. svibnja slijedi prvi dio priprema u Sv. Martinu na Muri.

U petak, 27. svibnja hrvatska vrsta će imati prvu pripremnu utakmicu protiv Moldavije u Koprivnici, a od ponedjeljka 30. svibnja slijedi drugi dio priprema u Rovinju. Pripreme završavaju 4. lipnja prijateljskom utakmicom protiv San Marina na riječkoj Rujevici.

Reprezentacija u svoju francusku bazu u Deauvilleu kreće 7. lipnja iz Zagreba.

Prvi nastup na EP-u hrvatska reprezentacija će imati 12. lipnja na pariškom Parku Prinčeva protiv Turske. Pet dana kasnije u Saint Etienneu će odmjeriti snage protiv Češke, a posljednji nastup u skupini D će imati 21. lipnja u Bordeauxu.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
19. travanj 2024 04:04