Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
KEK NA RASKRIŽJU

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ Bravo za HNTV - vidjeli smo da je Rijeka bliže tituli od Dinama, ne samo zbog šest bodova prednosti...

Gledajući preko HNTV-a pripremne utakmice, Rijeka je po igri i fizionomiji momčadi bliže tituli od Dinama
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. veljača 2017. 12:53

Riječki Alex Ferguson, trener koji nakon pustih godina ligaškog vegetiranja donosi naslov na Kvarner, ili samo vjeran odljev Arsenea Wengera, jamca stabilnosti ali i tipa koji se svakog proljeća ustrtari i upuca u nogu pri pogledu na “kantu” prvaka? Matjaž Kek na ulasku je u petu godinu mandata za kormilom Rijeke i na izvjestan način stiže pred veliko karijerno raskrižje. Kojim putem će krenuti, vruće je pitanje u predvečerje proljetne polusezone MAXtv Prve lige.

U protekle četiri godine Kekova boravka u Hrvatskoj naučili smo da u njegove kapacitete ne treba sumnjati iz barem dva razloga. Prvi, 55-godišnjak je riječki stroj pokretao alternativnim gorivom, dobre igre i intrigantan rezultat isporučivali su mu igrači odbačeni u Maksimiru, regrutirani u Osijeku, izvlačeni iz bundesligaške anonimnosti. Drugi, Kek je ostajao konkurentan na prvoligaškoj ljestvici premda je u kampanju ulazio sa 12 bodova zaostatka za Dinamom, fond koji seka s Kajzerice godinama velikodušno prepušta braci iz Maksimira kroz četiri prvenstvene utakmice. To nas već vodi prema staroj priči o dubokoj nemoralnosti prvoligaškog natjecanja kojom vas ovom prilikom ipak ne bih gnjavio. Uglavnom, Kek nogomet ima u malom prstu, samo nas još mora uvjeriti da je šampion.

Ako je suditi prema viđenom tijekom pripremnih utakmica ove zime - primite se čvrsto za fotelju jer se spremam pohvaliti HNS: bravo za HNTV - Rijeka je bliže tituli od Dinama. Ne samo zbog šest bodova viška na računu nego i zbog uvjerljivije igre. Iako Mitrovićev odlazak ostavlja propuh u obrani, Rijeka se najavila kao momčad s prepoznatljivom fizionomijom. Ima tu i ravnoteže u igri, i dovoljno individualne klase i samopouzdanja u držanju igrača, a bogme i neiskorištenih rezervi u nogama pojedinaca poput Črnica. Zagonetka je - kako momčad stoji s mentalnom snagom i ima li dovoljno zakrpa u rosteru u slučaju većeg broja ozljeda i kartona? Nešto o tome saznat ćemo već ovog vikenda nakon sudara s preporođenim Osijekom u Gradskom vrtu.

Ivajlo Petev, prvi Kekov progonitelj, neće imati problema s rosterom i u nastavak sezone ulazi s dovoljnim brojem kvalitetnih dublera za svaku ulogu u momčadi. Bugarski trener više će vremena trošiti u potrazi za idealnom kemijom na terenu; je li Ćorić ispred Machada, je li Soudani komplementaran s raspucanim Hodžićem u vrhu napada, pogotovo škakljivo pitanje jest kako u hodu uglazbiti skupa brazilska pojačanja, Sammira i Guilhermea, a istovremeno uspješno trčati za rezultatom...?

Ako će jurnjava vodećeg dvojca u borbi za titulu šibati adrenalin u vene Prvoj HNL, onda bi dvoboji ostatka lige za promjenu mogli donositi barem onu dozu serotonina koja publici obećava ugodno i gledljivo natjecanje. Nije ovo, naravno, plakat za velike i atraktivne utakmice na svakom koraku, ali pozitivni pomaci odjednom su se počeli javljati na više strana. TV signal s Osijekovih utakmica u Marbelli uvjeravao nas je da se klub podržan mađarskim kapitalom prekalibrira iz dana u dan, ambicija i polet su tu, dobre predstave protiv moskovskih Spartaka i Lokomotiva te kijevskog Dinama poručuju da je momčad spremna za ravnopravnu borbu s Hajdukom za treće mjesto.

Nešto se događa i četrdesetak kilometara južnije otkako je na spori Bosut sletio dinamični austrijski trener Peter Pacult i poručio da ne namjerava potonuti s Cibalijom u drugu ligu. Jedino krizno žarište u elitnom razredu ostaje RNK Split, nakon igračkog egzodusa prošle jeseni zbog neisplate plaća, sada su od Parka mladeži počeli odustajati i treneri s prepoznatljivim imenom i prezimenom. Braća Žužul teško mogu ispraviti nagnuti Titanic...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 15:23