Bišćan Rudeš / Srdjan Vrancic / Hanza Media
TKO JE OBILJEŽIO NOGOMETNU JESEN

PIŠE T. ŽIDAK Andrijašević i Kek su najbolji igrač i trener, ali otkriće jeseni je Igor Bišćan! Njegova momčad igra najbolji nogomet u Zagrebu

Nada umire posljednja, tješi se Ivajlo Petev. Ne zna, jadan, da ako ne dobije Eduarda da Silvu, ne treba se ni vraćati iz Sofije. Uz to, predsjednik Rijeke Damir Mišković je već najavio Ligu prvaka
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. prosinac 2016. 14:55

Zimska pauza donosi set “kiselih krastavaca” i to vrijeme će nogometna javnost uglavnom potrošiti na raspravu o nogometnim sucima. Koga su pokrali, u čije ime su krali, kome se klanjaju. O istinskim nogometnim vrijednostima govorit će se malo ili ništa, jer, čisti nogomet ovdje malo koga zanima.

Važniji je fašizam (Za dom spremni), huliganizam (baklje idu kao halva), no, o tome ćemo se naslušati u utorak na press konferenciji predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina. I o regionalnoj ligi, koje se groze i hrvatski i srpski klubovi.

O nogometu će ove zime uglavnom govoriti predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji i na “daljinski” majstorski vodi svoj klub prema naslovu prvaka. Oglasit će se i prvi čovjek Dinama Mirko Barišić, kojemu je galama s Rujevica probila bubnjiće, a vjerojatno će nešto reći i Ivan Kos, Osječanin na privremenom radu u Splitu. Nešto manje će se spominjati Franka Andrijaševića, najboljeg igrača hrvatske lige. To je drugi igrač koji se pokazao dominantnim u domaćoj ligi, njega i Kramarića je Dinamova struka procijenila da “nisu za Dinamo”. Nakon silnih uvjeravanja i apela, napokon ga je prepoznao i - radiomehaničar i pozvao u reprezentaciju “za siromašne”.

Nada umire posljednja, tješi se Ivajlo Petev, kojega je Dinamova press služba uvjerila da su svi protiv Dinama. Ne zna, jadan, ako ne dobije Eduarda da Silvu, ne treba se ni vraćati iz Sofije. Šest bodova prednosti za Keka, to su “top i dama fore...”, to ne može dobiti ni Kasparov. I zato sam sve uvjereniji da će to biti dosadno nogometno proljeće. Siguran je u to i Damir Mišković, koji je već najavio Rijeku u Ligi prvaka.

Najbolji igrač jeseni - Franko Andrijašević.

Ne samo zbog osam golova i dvije asistencije, Franko Andrijašević je pokazao da je to jednako glup promašaj, kao i Andrej Kramarić. Marijan Vlak i njemu podređena struka nisu u njemu prepoznali nogometnu klasu. Zanimljivo, i za Hajduk i za Dinamo Franko je bio roba s greškom. Onda je došao u ruke starom mačku, koji ga je pretvorio u igrača koji će Rijeci donijeti prvu titulu u povijesti. Naravno, ako obuzda jezik, koji zna biti zločest.

Trener jeseni - Matjaž Kek.

Dinamova “crna mačka”, noćna mora. Rasprodao mu je Mišković pola momčadi, ali su pažljivo odabrali pojačanja i Kek je u zaglušujućem galopu marširao prema naslovu prvaka. Statistika je jedna od najboljih u Europi; 20 utakmica, 16 pobjeda, 4 remisa, 0 poraza i 52 boda. Takve brojke sanjaju i Pep Guardiola i Carlo Ancelotti. Slovenski stručnjak je odradio svaku lipu i zaslužio zimovanje u Dubaiju. On upravo piše povijest.

Otkriće jeseni - Igor Bišćan.

Znam da će to zazvučati neobično, ali, Igor Bišćan je novo lice među hrvatskim trenerima. S Rudešom, siromašnim klubom iz zapadnog dijela Zagreba, kojega Milan Bandić ne potpomaže kao neke svoje ljubimce (Dinamo, Zagreb), Bišćan je osvojio naslov jesenskog prvaka druge lige. S potpuno nepoznatim igračima, ali, njegova momčad igra najbolji nogomet u Zagrebu. U leđa mu gleda Gorica, koja ima dvostruko veći budžet i svu logistiku, da ne govorimo o NK Zagreb, koji je pod “ravnanjem” Dražena Medića, sa sarajevskom trenerskom diplomom, dospio u zonu ispadanja iz druge lige. Bez obzira na sva neslaganja sa Zdravkom Mamićem, Igor Bišćan će jednom biti trener Dinama.

Potez jeseni - El Arabi Hilal Soudani.

Gol Lokomotivi, u tom času sasvim nevažan, ali, estetski užitak za oči svakog čovjeka koji voli efektni nogometni potez. Tako je “škarice” pucao još samo Dražan Jerković. Znam da Soudani ne zna tko je Jerković, osim ako ga tome nije podučio Dinamov kroničar Fredi Kramer, koji već 61 godinu bilježi zbivanja u i oko Dinama. Kada sam gledao Soudanijev gol, pomislio sam da je montaža. U stvarnosti se takvi golovi rijetko viđaju i zato je dobar potez Dinamove uprave da mu daju novi, bolji ugovor. Jer, Soudani je i u Splitu pokazao da je nogometna klasa.

Gubitnik sezone - Zlatko Kranjčar.

Nakon što je uveo Dinamo u Ligu prvaka, kada su se svi divili njegovoj trenerskoj genijalnosti na utakmici u Salzburgu i priskrbio klubu 16,000.000 eura, Zlatko Kranjčar je pao u “crnu rupu”, izostao s nekoliko treninga, što su u klubu protumačili kao smrtni grijeh. Najavili su mu da će ga smijeniti ako ne dobije utakmicu u Rijeci. Dosta veliki bezobrazluk. Kranjčar kaže da bi podnio ostavku i da je pobijedio, jer, osjetio je da ga u klubu baš i ne vole. U klubu, u kojemu je on jedan od najvećih igrača svih vremena. Ah, ta graševina...

Razočaranje sezone - Junior Fernandes.

Od najskupljeg Dinamova igrača očekuju se golovi. Nešto više od pet golova i tri asistencije na 20 utakmica, za 900.000 eura godišnje trebalo bi nešto više. I što je najveći Dinamov problem, nema jagme za Fernandesom, nije se javio niti jedan kupac. Kao ni za Machada, pa čak ni za reprezentativca Pivarića.

Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Gaf jeseni - Marko Vešović.

Ponizio je igrače Cibalije, bilo je to nešto najniže što sam čuo, a u Zagrebu se verbalno obračunao i s novinarima. Za jednog izvrsnog nogometaša, koji, istinabog, nije prošao u C. zvezdi, to je mrlja koju nikada neće moći isprati, ne postoji taj deterdžent koji će ukloniti tu fleku. Nogomet nije samo znanje i talent, već i fair play. Možda bi ga Kek trebao podučiti tome...

Sudac jeseni -........ Ovu rubriku ćemo ostaviti praznom. Možda je i neki sudac zaslužio taj epitet, ali, ukupni dojam je da su nogometni suci ulizice i profiteri, koji se dodvoravanjem bore za svoj uspon na listi. Nema sumnje da je Bruno Marić najbolji sudac lige, ali, i iza njega se vuče previše repova...

Blamaža jeseni - Dinamov nastup u Ligi prvaka.

Šest utakmica, nula bodova, nula golova. Gol-razlika također grozna - 0-15. Pitamo se tko je kriv? Svi koji vode Dinamo. Za blamažu je kriva najviše klupska politika i vizija, koja je napunila džep prodajom najboljih igrača, koja nije dovela adekvatna pojačanja i poslala je mlade igrače na “klanje” Juventusu, Sevilli i Lyonu. Žrtvovali su ih pod sintagmom - najbolje je odrastanje u Ligi prvaka. Ne znam baš, nitko neće Dinamo cijeniti po broju tinejdžera koji su igrali protiv Juventusa, umjesto njih će govoriti statistika. 0-15...

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:36