Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
TABLICA SVE GOVORI

POGLEDAJTE MEĐU KOJE SE EUROPSKE KLUBOVE UGURALA RIJEKA U LOVU NA NASLOV PRVAKA Riječani četvrti u Europi po postotku osvojenih bodova!

ANALIZA SN Čak 91 posto osvojenih mogućih bodova, koliko je nakon 15 kola osvojila momčad Matjaža Keka, lošije je samo od učinka TNS-a, Celtica i AEL-a Larnace
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. studeni 2016. 09:02

Pobjedom u 129. jadranskom derbiju nogometaši Rijeke došli su do 41 boda u ovoj sezoni uz najbolji napad (33) i najbolju obranu (7) lige. Kada se osvojeni bodovi pretvore u postotak, učinak Rijeke djeluje još impresivnije.

Čak 91 posto osvojenih mogućih bodova, koliko je nakon 15 kola osvojila momčad Matjaža Keka, svakako je učinak vrijedan pažnje, na kraju, višestruko su nadmašeni svi klupski rekordi i statistike kada je riječ o rekordnim serijama na početku prvenstva u HNL-u, a kada se tome doda i ono što Andrijašević, Gavranović, Bradarić i društvo pokazuju na terenu onda ne treba puno obrazloženja zašto mnogi u ovom trenutku vide Rijeku kao legitimnog pretendenta na titulu.

Velšani ispred svih

I prošle sezone Rijeka je nakon 15 kola bila vodeća momčad HNL-a, ali sa skromnih 69 posto mogućih bodova (31 od 45) bila je daleko od impresivne statistike kakvom se sada može pohvaliti. Osim što bolje igra, današnja Rijeka postigla je pet pogodaka više i primila tri manje nego u istom razdoblju prošle sezone. S nulom u rubrici porazi Rijeka je jedan od 19 neporaženih lidera prvenstva u europskim ligama (u nekim ligama ima više neporaženih pa smo računali samo prvoplasirane) i momčad koja po ovosezonskom učinku spada u sam vrh Starog kontinenta u dosadašnjem dijelu sezone. Rezultat je utoliko vrjedniji budući da je samo Kopenhagen odigrao više utakmica (16) nego Bijeli. Naime, veliki dio ovog “Kluba 19” s nulom u rubrici porazi dogurao je s jedva dvoznamenkastog broja odigranih utakmica u svojim prvenstvima.

Najbolji učinak u sve 54 europske lige ima velški TNS koji je u 14 utakmica ostvario isto toliko pobjeda, no riječ je o 50. ligi po UEFA-inom koeficijentu koja je uz to i polu profesionalna. Od klubova iz profesionalnih liga, čiji predstavnici ostavljaju nekakav trag u europskim natjecanjima, bolji učinak od Rijeke imaju samo škotski velikan Celtic koji nakon 11. kola ima 10 pobjeda jedan remi i 94 posto osvojenih bodova, te ciparski AEL iz Larnake koji ima jednu pobjedu manje od Celtica uz osvojenih 93 posto mogućih bodova.

Ipak, nije zanemariv pokazatelj u korist Rijeke što su i Škotska i Cipar, računamo li samo aktualnu europsku sezonu, slabije rangirani od Hrvatske. Od jačih europskih liga zapaženim prosjekom mogu se pohvaliti još Šahtar, Basel (oboje 90 posto bodova nakon 14 kola), Benfica i Basaksehir (oboje 86 posto bodova nakon 10 kola), Kopenhagen (79 posto bodova nakon 16 kola) i Levski (79 posto bodova nakon 13 kola).

SN

Proklinjanje sreće

Gdje su u toj priči europski velikani? Među 19 neporaženih lidera prvenstva nalaze se tek Bayern i Real Madrid. Naravno da su Bundesliga ili La Liga natjecanja s kudikamo jačom konkurencijom zbog čega povlačenje paraleli nije potpuno relevantno, ali gledajući suhe brojke i Bavarci i Madriđani osvajaju manje bodova od Rijeke. Bayern je vodeći u Njemačkoj (jednak broj bodova ima i RB Leipzig) s 80 posto bodova (34 od 40), Real u Španjolskoj s 81 posto bodova (27 od 33)...

Zanimljiva koincidencija Rijeci se dogodila s turskim Basaksehirom. Riječko proklinjanje sreće nakon ždrijeba trećeg pretkola Europske lige, kada su Bijeli izvukli aktualnog lidera turskog prvenstva, pokazalo se itekako utemeljenim, budući da momčadi koja je sretno i spretno preživjela Rujevicu danas u leđa gledaju velikani poput Bešiktaša, Galatasarayja i Renerbahčea.

Netko je nedavno napisao da je Rijeka pobijedila sve ponajbolje momčadi HNL-a, aktualnog lidera turskog prvenstva i da je gotovo savršen učinak umalo prokockala kod drugoligaša Rudeša u kupu. Nije daleko od istine, ali nakon sjajnog niza kojim se na Rujevici itekako ponose i uspoređuju s kremom Europe, utakmice u Rudešu se više malotko sjeća.

Linker
22. travanj 2024 08:05