CROPIX
HHO IZVJEŠĆE

PONOVNO ŠAROLIKO NA TRIBINAMA HRVATSKIH STADIONA Salve uvreda u Osijeku, Cibalijini Ultrasi iznenadili transparentom na Rujevici

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. svibanj 2017. 17:36

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 35. kola MAXtv Prve HNL te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK RIJEKA - NK CIBALIA 4:0

Rijeci se na Rujevici u 35. kolu MAXTV Prve HNL, odigranom u nedjelju, 21. svibnja 2017. u 19.00 sati, okupilo gotovo 6.000 gledatelja, a svi su oni disali kao Armada (navijačka skupina HNK Rijeke), uz izuzetak 30-ak pripadnika Ultrasa koji su pristigli iz Vinkovaca da budu svjedoci i pozdrave HNK Rijeku kao novog prvaka Hrvatske. Cijeli je susret odigran u emocionalno povišenoj atmosferi, bez većih ispada.

Početkom drugog poluvremena članovi Ultrasa izvjesili su transparent s natpisom 'Nikad 1999. oprostiti, nikad zaboraviti' (aluzija na po rasprostranjenom uvjerenju oteto prvenstvo Rijeci) što su gledatelji na Rujevici bučno popratili i najprije aplauzom pozdravili potez Cibalijinih navijača, da bi odmah potom uslijedilo višekratno skandiranje 'HNS pederi, nogomet ste sjebali'.

Rijeka, 210517.
Stadio Rujevica. Susret 35. kola MAXtv 1.HNL, Rijeka - Cibalia.
Na fotografiji: slavlje navijaca.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Na samom kraju utakmice (86. minuta) zapaljena je jedna signalna baklja (bengalka), a kad je sudac odsvirao kraj velik je broj navijača utrčao na teren pozdravljajući nove prvake Hrvatske.

HNK HAJDUK - NK INTER 6:0

Utakmica Hajduk – Inter održana je u Splitu na stadionu Poljud pred 5.511 gledatelja (službeni podaci prodaje ulaznica), od čega oko 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Navijača Intera nije bilo. Pripadnici Torcide organizirano su i korektno navijali tokom cijele utakmice.

Jedini verbalni incident zabilježen je u 37. minuti kada se skandiralo 'HNS pederi, nogomet ste sjebali'. No, zato su se opet ponovili pirotehnički ispadi, pa su u 53. minuti zabilježene 4 bengalke, po jedna u 54., 55., 56., 57. i 60. minuti. U 61. Torcida pali 17, a u 62. minuti 5 signalnih baklji te u 63. minuti slijedi jedna signalna baklja te jedan topovski udar u 61. minuti.

OSIJEK - GNK DINAMO 0:1

Utakmica Osijek - Dinamo odigrana je u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 4.224 gledatelja od čega 1.000 pripadnika navijačke skupine Kohorta i oko 300 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (GNK Dinamo). Navijači Kohorte uglavnom su korektno navijali, a u 25. minuti skandiraju 'Jebeš Zagreb, jebeš Dinamo', zatim 'Purgerske pičke'; a u 26. 'Jebo vas Mamić'.

U drugom poluvremenu u 79. minuti skandiraju 'Gazi, gazi purgere'. U 76. minuti Kohorta zapalili su dvije dimne bombe koje su gustim crnim dimom prekrile skoro cijelu istočnu tribinu. U isto vrijeme jedna je zapaljena i na sjevernoj tribini gdje bili članovi navijačke skupine BBB. Drugo poluvrijeme navijači BBB počinju pjevanjem uvodnog dijela svoje navijačke himne - 'i kolcem i lancem i bokserom u glavu, udari, razvali za Dinamovu slavu'.

U 76. pale dimnu kutiju i počinju pjevati ustaške koračnice 'Spustila se gusta magla...', a u slijedećoj 'Istrčale, istrčale zagrebačke frajle...' Krajem utakmice BBB počinju seriju uvreda na račun Zdravka Mamića. U 83. minuti skandiraju 'Zdravko i Zorane, spremajte kofere, cijeli grad mrzi vas i pjeva na sav glas, ale ale aloo, jebi se Zdravko, s tobom je gotovo'.

U 87. minuti čuje se 'Mamiću Cigane', a u 88. 'Poslušaj nas čovječe iz svečane lože, nama nitko Dinamo uzeti ne može' te u 88. opet 'Mamiću Cigane' i 'Zdravko Mamić ratni profiter', a u 89. 'Zdravko Mamić, srpsko kopile'. U samoj sudačkoj nadoknadi vrijeđaju još i domaćine sa 'Osiječke pičke'.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:45