CROPIX
OSVETA OTPISANOG

POPUT PROSINEČKOG I NIKE KRANJČARA Dinamo skupo platio odbacivanje junaka HNL-a, nepojmljivo je kako su njegove brojke mogle biti toliko ignorirane

ODGOVOR NA NEPRAVDU Dinamo skupo platio odbacivanje još jednog svog igrača
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 23. svibanj 2017. 13:49

Iako u momčadi koju je Matjaž Kek odveo do trona HNL-a nema rođenih Riječana, mnogi su titulu slavili kao da od prvog dana kada su progledali dišu za riječki dres. Jedan od njih je i Franko Andrijašević, Hajdukovo dijete koje je u matičnom klubu bilo osporavano, u Dinamu nije dobilo pravu priliku, pa je preko Lokomotive bacio sidro u riječku luku. I dočekao priliku za pokazati svima onima koji su sumnjali u njegove mogućnosti da je igrač za osvajanje trofeja.

Ne bi bilo pravedno reći da je sam odvukao Rijeku do titule, Andrijašević se prvi ne bi složio s takvom konstatacijom, ali nećemo pogriješiti ako kažemo da je bio jezičac na vagi Bijelih. I Andrijaševićeva je satisfakcija velika. Dinamo ga je ljetos odbacio, možda čak malo i ponizio premještanjem u drugu momčad nakon sjajne sezone u Lokomotivi, ali Matjaž Kek je dobro znao što mu Andrijašević nosi, sjajno ga je uklopio u svoju koncepciju, a Franko prvi put u karijeri osvojio naslov prvaka. Baš u utrci s klubom koji ga je na početku sezone otpisao.

Povijest se ponovila

Zvuči poznato? Naravno. Dinamu se već dva puta dogodilo da je igrač kojeg su otpisali rivala odveo do titule. Prije 29 godina taj je bio Robert Prosinečki. I danas je dobro poznata Ćirina izjava o diplomi koju će pokidati ako Prosinečki postane igrač kada je iz Dinama prelazio u Crvenu zvezdu, a Veliki Žuti već u prvoj sezoni osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Prvu od ukupno tri u četiri sezone na Marakani.

Dinamo je pogriješio i 17 godina kasnije, a ulogu Prosinečkog imao je Niko Kranjčar. Označen kao krivac što je Dinamo na polusezoni kaskao 18 bodova za Hajdukom, našao se na izlaznim vratima Maksimira pa naslov prvaka i afirmaciju, poput Prosinečkog, krenuo loviti u dresu još jednog mrskog rivala Modrih - Hajduka.

Dodatni motiv

“Ponosni smo kaj si Purger”, bila je jedna od poruka dobrodošlice Kranjčaru po dolasku u Split. Epilog? I njega znate. Dinamo je završio u “ligi za bedake”, a Kranjčar odvukao Hajduk do posljednje titule koju su osvojili u HNL-u.

Sada je Dinamova struka pogriješila s Frankom Andrijaševićem koji u Maksimirskoj 128 nikada nije bio etiketiran talentom kakav se pripisivao Prosinečkom ili Kranjčaru, ali je nepojmljivo kako su njegove brojke u Lokomotivi mogle biti toliko ignorirane. Na žalost navijača Dinama i veliku radost onih Rijeke. Možemo reći i samog Franka čiji izraz lica dok grli kćer Barbaru nakon osvojene titule najbolje govori koliko uživa u Rijeci i koliko Rijeka uživa u onome što njoj je dao.


Chile vs Croatia 1-1 Gol de Franko Andrijasevic...

Je li se osvetio Dinamu koji ga je odbacio? Riječ osveta teško ćete izvući iz njegova rječnika, ali još uoči prvog sraza koji je imao s Modrima u dresu Rijeke, Andrijašević je istaknuo da su mu takve utakmice dodatni motiv.

- U meni kuha i dan-danas. Želim, ne samo Dinamu, nego svima koji nisu vjerovali u mene i na neki način me podcjenjivali pokazati da mogu. Svi mi skupa smo imali neke nepravde u našim životima, mogu uzeti za primjer našeg kapetana Matu Maleša koji se dvije godine borio s ozljedom i iz svega izašao puno jači. Ovdje nas je puno koji smo pretrpjeli nepravdu, ali imamo priliku koju ćemo, nadam se na pravi način iskoristiti.

I iskoristili su je, na radost riječke navijačke vojske i žalost Dinamove struke koja vjerojatno proklinje dan kada je digla rampu za njegov odlazak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:09