Foto: Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
PROMJENE NA MAKSIMIRU

ŠPEKULACIJE O SMJENI NA KLUPI POSLIJE EUROPSKOG KRAHA Goce Sedloski novi trener Dinama?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2017. 12:52

Špranca je uvijek ista. Kad Dinamo posrne, kad stigne neki poraz koji uzdrma klub i momčad, ah, Bože moj, zna se u koga se upire prstom. U trenera. Bez obzira kako se on zove.

Trenutačno je trener Modrih Mario Cvitanović. Ove sezone prije njega bili su Zlatko Kranjčar i Ivajlo Petev. Cico je dao ostavku nakon poraza od 2:5 na Rujevici, Petev je dobio otkaz dva dana prije početka prvenstva, on je ostao bez prvenstva i Kupa.

Vrlo ozbiljno ime

Cvitanović je pak ostao bez Europe... Modri bez Europe nakon deset godina! Veliki je to šok za maksimirsko društvo. Mario Cvitanović nije uspio u dvije najznačajnije utakmice sezone. Do sada smo uglavnom raspravljali o tome zašto Dinamo skoro 50 godina nije uspio dohvatiti europsko proljeće, a sad lamentiramo o tome da nije uspio ni - europsku jesen.

Jučer je bio sunčani dan u Zagrebu, ali nad Maksimirom su se nadivili tmasti oblaci, crni, oni koji najavljuju oluju...

Ima tu, naravno, stotine pitanja koja počinju sa “zašto”. Zašto Dinamo nema bolje bočne igrače (tu ne računamo Sosu koji ne dobiva prilike) koji su temelj današnjeg modernog nogometa, jer na bokovima ima najviše prostora, zašto Dinamo nema hitre, brze vezne igrače najviše razine koji mogu preokrenuti utakmicu, završiti akciju, poslati zadnji pas, zašto nema nekog kvalitetnijeg centarfora koji će rušiti obrane i zabijati, zašto Ante Ćorić nije u formi, zašto ponekad izgleda da u nekim dijelovima utakmice igrači ne daju sve od sebe, zašto se momčad ovog prijelaznog roka nije adekvatnije pojačala... Zašto ovo, zašto ono... Naravno da trener ne može biti krivac za sve, ali tradicionalno jest.

Zagreb, 200716.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka 2. predkolo, uzvratna utakmica izmedju GNK Dinamo - FK Vardar.
Na fotografiji: Goce Sedloski.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jučer su se, naravno, odmah pojavile špekulacije tko bi mogao biti nasljednik Cvitanovića ako se ipak u plavom domu predomisle. Pojavilo se ime asistenta u reprezentaciji Josipa Šimunića, ali on je ipak predan svom poslu u Vatrenima, na putu prema Rusiji. Konačno, Joe nije samostalno vodio ni jednu momčad, nema potrebnog iskustva, njegovo vrijeme tek dolazi. Bilo bi zaista smiono da odmah kao prvi samostalni posao preuzme Dinamo. Možda danas-sutra...

Jedno drugo ime se zavrtjelo mnogo ozbiljnije. Radi se o bivšem treneru Vardara Goci Sedloskom! Upravo na temeljima njegova rada Vardar se za razliku od Dinama plasirao u Europsku ligu, izbacio je slavni Fenerbahče, pobijedivši ga u obje utakmice. Kao što vjerojatno znate, Sedloski je bio dio “skopskog čuda”, ove sezone izbacio je Malmö, doma pobijedio Kopenhagen, a onda nakon poraza u Danskoj, iznenada dao ostavku koju nitko nije očekivao.

Krenuo u Austriji

Sedloski iza sebe ima bogatu nogometnu karijeru, igrao je i za Dinamo i za Hajduk, odijevao dres Sheffield Wednesdaya, igrao je u Japanu, karijeru je završio u Mattersburgu, gdje se i počeo baviti trenerskim poslom, kao asistent. Bio je nakon toga trener u Turnovu, pa sportski direktor Vardara, konačno trener. Od Vardara je napravio klub vrijedan pozornosti.

Kad smo mu kazali da se u Hrvatskoj njegovo ime spominje u kontekstu mogućeg trenera Dinama, kazao je:

- Velika je čast postati trener Dinama, ali zagrebački klub ima svog trenera!

Jedno od najvećih iznenađenja Europske lige je Vardarovo izbacivanje Fenerbahčea. Kažemo mu da je on bio autor ovog senzacionalnog Vardara.


- Dobro, dobro, ali prije svega čestitke igračima i novom treneru! To je njihova zasluga. Pa znate da sam govorio da Vardar ima odličnu momčad, pa i prošle godine je bio dobar. Nisu svi ti rezultati došli preko noći, već nakon rada, truda, uloženog znanja. Jest, dobiti Fenerbahče dva puta je velika stvar.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 21:07