CROPIX
NIJE TO ZASLUŽIO

POTRES U HAJDUKU NAKON EURA Šokirani Vatreni više ne želi braniti za Hajduk?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. lipanj 2016. 13:30

Nije stigao Lovre Kalinić ni krenuti na odmor nakon Eura, a na Poljudu ga je dočekala šokantna vijest: Marijan Pušnik mu je oduzeo kapetnasku vrpcu u Hajduku!? Slovenac, naime, ne voli da mu momčad na terenu predvodi golman. Valjda zato što je predaleko od napadačke linije, a i nije mu zgodno raditi pritisak na suca kada u polju donese odluku koja ide protiv njegove momčadi...

Lovre Kalinić jedan je od rijetkih Hajdukovih igrača koji je u na Poljudu napravio prve nogometne korake. U klubu je već punih 19 godina, prošao je sve kategorije, bio na posudbama, bio je i pričuvni golman dok nije čvrsto zakoračio na teren kao neprikosnoveni golmanski autoritet. Kalinić je jedini Hajdukov igrač koji je bio na Euru, već je time klubu priskrbio 100-injak tisuća eura, a i uvjerljivo je prvi ‘pick’ na poljudskoj nogometnoj tržnici kada su izlazni transafri u pitanju. Hajduk je zimus već brojao novac nakon što je Aston Villa odlučila platiti 5 milijuna funti za Kalinića, ali tada se ispriječila radna dozvola koja je u Engleskoj baš od siječnja zbog novih pravila postala daleko teže dostupna.

Kalinić je kapetansku traku baš u siječnju naslijedio od Gorana Milovića koji se otisnuo u Kinu, propali transfer u Aston Villu podnio je kapetanski, bez imalo nervoze, žaljenja, loših obrana, ili nezainteresiranosti na treninzima. Dapače, upućeni kažu da je postao još zreliji, odgovojniji, odlučniji da se pokaže nogometnom svijetu.

Tko bi trebao biti kapetan Hajduka?

Lovre Kalinić

Nikola Vlašić

Tino Sven Sušić

Zoran Nižić

Hrvoje Milić

I umjesto crvenog tepiha zbog svega što je dao Hajduku pa i kao pričuvni vratar Vatrenih na Euru, Kalinića je dočekao težak udarac... Koji baš ničim nije skrivio, a ako hoćete ni zaslužio.

Marijan Pušnik očito ima neke svoje navike koje baš nisu uobičajene na ovim prostorima. Što je njegovo pravo i što apsolutno treba respektirati. Međutim, postoje i stvari koje Slovenac mora respektirati. Hajduk baš nije klub od jučer i igrač koji je imao čast biti kapetan na Poljudu automatski dobiva određenu važnost, barem na hrvatskoj nogometnoj sceni. Možda Pušnik doista može obraniti tezu “ne volim kada je kapetan moje momčadi golman”, koju je najprije rekao u svlačionici, a potom i javno, ali Kalinić je zaslužio makar minimalni razgovor u četiri oka prije nego što je Pušnik svoju tezu iznio u javnost. Pušnik Kalinića nikada nije vidio, nije ni razgovarao s njim, čak ni telefonski, a kamoli uživo. Pa da pruži Kaliniću priliku za obranu kapetanske vrpce.

Izostao razgovor

Ovako je Hajdukov reprezentativni golman preko svojih posrednika dobio poruku da više neće biti kapetan. I ostao frapiran! Toliko da je pitanje kako će se uopće vratiti u Hajduk, jer osjeća se izdan od kluba u kojem je cijelu karijeru. Možda je Pušnik računao da će Kalinić ionako otići čim završi Euro, ali barem bi na njegovu primjeru trebao znati da posao nije gotov čak ni kada se potpišu ugovori. Da ne kažemo kako je lagodno mogao čekati da se taj transfer ostvari pa promovirati novog kapetana. Koji ne stoji na vratima.

U Hajduku službenih ponuda za Lovru Kalinića nema. Nije ih, međutim, bilo ni zimus, sve dok agencija Pharos Sport koja ga zastupa nije dogovorila i zadnji detalj transfera u Aston Villu. Tek tada je engleski klub poslao službenu ponudu na Poljud. Kalinićevi zastupnici Siniša Šošo i Velibor Momčilović nisu željeli komentirati Pušnikovu odluku o uzimanju kapetanske trake njihovom pulenu, ali su dodali da postoji veliki interes europskih klubova za Kalinićem. Tako da je realno da će Hajduk skoro ostati bez prvog golmana.

Nećemo reći da će Lovri Kaliniću na tržištu pasti cijena zato što neće imati kapetansku traku na ramenu, ali netko će se zapitati što je to skrivio? Još je veće pitanje kako će emotivni Kalinić prihvatiti takav udarac kada se vrati u momčad. Ako se uopće vrati... I što je sve to Pušniku trebalo? Djetetu kluba, jedinom reprezentativcu i igraču koji ti u sljedećih nekoliko tjedana treba donijeti novac s kojim će klub živjeti sljedećih godinu dana iz čista mira, bez ikakvog povoda, bez ijedne jedine riječi, uzimaš traku? I sve to nakon što si tek tri tjedna u klubu? Neshatljivo...

Linker
19. travanj 2024 14:38