Screenshot: HNTV
BIZARNE SCENE

POZADINA POBUNE KOJA JE KULMINIRALA NEVIĐENIM SCENAMA NA MAKSIMIRU Vođa 'pobunjenika' pružio ruku treneru pa mu okrenuo leđa pred cijelom Hrvatskom!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. svibanj 2017. 18:05

Čak i kad je pobjeđivala Dinamo ili Hajduk, nije Istra 1961 izazivala takvu pažnju. Apsurdna događanja u dva dana koja su prethodila utakmici u Maksimiru, u kojima je eskalirao sukob na relaciji Tot - igrači, do toga da su peticijom potonji upoznali upravu kako ne žele više slijediti trenera, preselila su se i u bazu momčadi u Zagrebu.

Naime, trener Marijo Tot, kako je najavio, došao je u Vilu Tina i pokušao na sastanku s igračima obnoviti suradnju za posljednjih deset dana (Dinamo, Split, Inter) sezone. No, već na početku tog sastanka igrači su potvrdili dosljednost u naumu da ne žele njegovo vođenje.

Tot se pozvao na stav izvršnog direktora Michaela Glovera koji je, između ostalog, izjavio za medije…

- Očekujem da će se Tot naći sa svakim od igrača, kao i s cijelom momčadi te raščistiti probleme. Vodit će momčad u posljednja tri kola te očekujem da je povede i u iduću sezonu, osim ako on ne odluči drugačije...

Po drugom dijelu odgovora naslućuje se kako jedan od vlasnika Istre 1961 možda očekuje da se trener sam povuče. Na stranu Gloverove kritike momčadi, odnosno dijela igrača koje vidi kao inicijatore neposluha treneru, svakom je jasno da nakon svega što se dogodilo, suradnje između momčadi i Tota više neće biti. Trener se to mogao uvjeriti i u odbijanju igrača da im vodi sastanak pred utakmicu, tu obvezu preuzeo je njegov pomoćnik Darko Raić-Sudar.

Kako se moglo doznati, Marijo Tot jako je teško proživljavao ovu uistinu nesvakidašnju situaciju, ali igrači su bili dosljedni i jedinstveni u stavu kako više ne žele da ih vodi. Trener je bio s njima u hotelu, otišao je i s momčadi prema Maksimiru, ali može se zamisliti kako je to bila neugodna situacija i na neki način teško logički prihvatljiva. Onda je i na početku utakmice bilo zapravo najneugodnije i uopće tužan prizor za sve u Istri 1961, kad su svi igrači zagrljeni okrenuli leđa klupi, želeći time valjda pokazati da su jedinstveni u stavu da Tota više ne žele za trenera…

Većina aktualnih igrača Istre 1961 ima ugovor i za iduću sezonu, kao i Tot kojem je nedavno aktivirana klauzula i ugovor potvrđen za iduće dvije godine. No, to su bili drugi momenti. Sada je nakon svega teško vjerovati da bi klub promijenio većinu igrača i zadržao sedmog trenera u eri američkih vlasnika u 23 mjeseci…

Suspendirani Iveša izvan zapisnika

Sat i 15 minuta prije početka utakmice Istrine igrače na terenu Maksimira okupio je kapetan Goran Roce i održao im motivacijski govor, izgledalo je kao da je on uzeo trenersku palicu u ruke i posložio momčad.

Onda su se na centru uoči početka susreta rukovali kapetani, treneri i suci, Marijo Tot došao je do Roce pružio ruku i njemu, potapšao ga po ramenu. Roce je ruku prihvatio, ali samo koju sekundu kasnije Roce je okupio igrače ispred klupe svoje momčadi, svi su se okrenuli leđima prema klupi, zagrlili se i stajali. Bila je to poruka, "okrenuli smo ti leđa, nemaš našu podršku". Možda je i minuta šutnje bila simbolična, u svakom slučaju, sve je jasno.

Inače, Vanja Iveša, najiskusniji i igrač zbog kojega je počela drama, definitivno je suspendiran i nije bio ni u zapisniku u jučerašnjoj utakmici. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 08:44