Vojko Bašić / CROPIX
NAJVEĆI TALENT HAJDUKA

Projekt obitelji Vlašić: 'Uvjeren sam da Nikola može postati igrač za Barcelonu!'

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 25. studeni 2013. 18:58

Sve ovo vrijeme Nikolin talent podržan je s tisuću pravilnih odluka. Znam da smo na pravom putu i da Nikola može daleko dogurati. Ali, jednako tako sam svjestan da ne uspijevaju uvijek oni koji mogu, nego oni kojima je Bog dao milosti da to naprave. Zato mi je teško govoriti o tome što će biti sutra, to ne znam, niti mogu znati... Ali ako me pitaš ono najbanalnije pitanje: može li Nikola postati nogometaš svjetske klase, može li sutra igrati u Hajduku, u reprezentaciji ili u Barceloni, moj odgovor na sva ta pitanja je - da, može. Uvjeren sam da može! Vjeruj mi da Nikola može ostvariti sve što možeš zamisliti - kaže Joško Vlašić dok priča o onome što bi trebao biti njegov najveći sportski projekt, a to je nogometna karijera njegova 16-godišnjeg sina Nikole.

Odmah ljuti natjecatelj

Nikola Vlašić je kadet Hajduka i član kadetske reprezentacije Hrvatske. Nedavno je navršio 16 godina (rođen je 4. listopada 1997.)

Iako nogometni treneri u pravilu izbjegavaju davati ocjene o tako mladim nogometašima, za Nikolu Vlašića evidentno je da posjeduje ogroman potencijal. Naravno, prije svega zbog svog talenta, ali i zbog ogromne količine stručnog rada koji mu je omogućio otac Joško.

Nikola Vlašić u programu je od svoje četvrte godine. Joško Vlašić točno pamti datum kad je odlučio da će mali biti - nogometaš.

- Bilo je to 31. svibnja 2002. Tad sam odlučio da će Nikola igrati nogomet. Nikola je tada imao četiri i pol godine. Ali počeli smo i prije toga. S godinu dana vidjelo se da je Niksi motoričko čudovište. Bio je nabijen i čvrst. S tri godine već je skakao s visine od dva metra i nastavljao trk bez zastoja. Svaki motorički zadatak koji bih mu zadao oduševljeno bi izvodio. Bio je ljuti natjecatelj i poraz nije bio u njegovu spoznajnom repertoaru.

Blanku skroz kontrolirao

Nikolin početak u nogometu Joško Vlašić opisao je u tekstu koji je na web stranici Blanke Vlašić objavio 2007. godine. Vrlo je detaljno opisao početne faze Niksijeva razvoja. Nastavio je to i dalje. Od početka je Joško imao jasnu ideju što želi i kako to može ostvariti.

- Kada vidim što sam prošao s Blankom od njenih početaka do danas, nisam se mogao zakleti da ću isto napraviti sa Nikolom. Ne samo po onome da munja ne udara dva puta na isto mjesto nego i zbog toga što sam kod Blanke imao gotovo sve pod kontrolom. Individualni sport i nepobitan mjerljivi rezultat činio nas je izuzetno ranjivim, ali i nedodirljivim. Ali, shvatio sam da Nikolin sportski talent zaslužuje pokušaj, a on zaslužuje šansu koju dobiva svatko od djece u našoj obitelji.

Nikolina nogometna karijere najveći je Joškov trenerski izazov. Iako ne ovisi samo o njemu. Nogomet je kolektivni sport, a Nikola je trenutačno u omladinskom inkubatoru Hajduka. Kao trener Joško je stvorio atletsku šampionsku, svjetsku prvakinju i srebrnu olimpijku, kći Blanku, radio je s košarkaškim šampionima poput Nikole Vujčića, u KK Splitu, a bio je angažiran i u radu omladinske škole Hajduka.

S Marinom nije uspio

Ipak, imao je i jedan podbačaj. Sina Marina pripremao je za košarkašku karijeru, ali nije uspio. Iako je Marin igrao košarku na Gripama te je bio i na sveučilištu u Americi, nije napravio karijeru, prekinuo ju je zbog niza ozljeda skiočnog zgloba. Sad se prebacio na bacanje diska i mogao bi se dobaciti do Olimpijskih igara u Riju, ali to je neka druga priča.

Mnogi će ustvrditi da je individualni sport jedno, a kolektivni nešto drugo. Joško se slaže, ali i ističe da je na kraju najvažniji rad, stručan i planski. Joško otvoreno priča i o svojim kiksevima:

- Istina je da sam imao loše iskustvo s Marinom. Pogriješio sam jer sam s njim radio fizički dio, motoriku, koordinaciju i sve ostalo, a računao sam da će mu košarkaški treneri dati tehniku i taktiku te ga obučiti za igranje košarke. To je bila moja pogrešna procjena jer treneri s kojima je radio na Gripama to nisu napravili. Zato kad sam odlučio da će Nikola igrati nogomet odmah sam krenuo s tim da mu dam vještinu. Nikola je odmah igrao nogomet. Napravit će karijeru ne zato što ima brzinu, eksplozivnost i jer je fizički sjajan nego zato što ima vještinu i istančan talent za igranje nogometa. To je njegova prednost...

Superioran konkurenciji

Nikola je sad u najosjetljivijim nogometnim godinama. To je faza u kojoj se priprema da uskoči u seniorsku konkurenciju. Oni koji ga redovito gledaju tvrde da je već sad superioran u kadetskoj konkurenciji i da bi s lakoćom igrao među juniorima.

U Hajduku Nikola ima dobro okruženje. Kadetska momčad koju vodi trener Marijo Osibov kompaktna je grupa i rezultatski je vrlo uspješna. Hajdukovi kadeti vodeća su momčad u prvenstvu, iako to zapravo nije glavni cilj omladinske škole kojoj je imperativ stvaranje igrača, a ne rezultata.

No, kad se dogode utakmice poput one protiv Dinama koju su kadeti Hajduka nedavno dobili 2-0, onda i to nešto govori. To je bila utakmica koju je s dva gola riješio upravo Nikola Vlašić, koji nije klasičan napadač, nego polušpica, ali može igrati i na krilu i u veznom redu. Isto je ponovio i ove nedjelje protiv Lokomotive na Kajzerici, kad je u pobjedi 2-1 opet zabio dva gola.

Linker
19. travanj 2024 15:04