hajduk.hr/youtube screenshot / hajduk.hr/youtube screenshot
UVIJEK IDE DO KRAJA

PRVI NIJEMAC U POVIJESTI HAJDUKA! 'VUK S LIJEVOG BOKA' OTKRIO ZAŠTO JE IZABRAO UPRAVO POLJUD 'Iznenadio sam se pozivom velikog kluba'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. srpanj 2017. 10:09

Andre Fomitschow bit će igrač Hajduka sljedeće dvije godine. Takav je ugovor potpisao 26-godišnji Nijemac rođen u Dresdenu, a odrastao u Wolfsburgu.

- Kada kažem “idem kući” mislim na Wolfsburg - objasnio je Fomitschow.

Suigrači ga zovu Andre, pojasnio je i kako njegova obitelj vuče rusko, a ne bjelorusko podrijetlo kako se u startu prezentiralo.

- Obitelj je iz St. Peterburga došla u Njemačku, ali moji roditelji su već rođeni u Njemačkoj.

Fomitschow je Nijemac, po mentalitetu i borbenom duhu.

- Imam njemački mentalitet, nikada se ne predajem. Uvijek idem do kraja. Ali, ne držim da je to neka posebnost suvremenog nogometaša. Svaki profesionalac mora imati spomenute karakteristike.

FOTO: Hajduk.hr

Dobro priča engleski, nešto zna i hrvatski, ali najbolje govori njemački. Fomitschow je nogometnu karijeru s 13 godina započeo u Wolsfburgu. U Vučjem gradu igrao je devet sezona.

- Bio sam u omladinskom pogonu, zatim u drugoj momčadi. Gledao sam kako Wolsfburg uzima naslov prvaka s Džekom i Grafiteom, s Misimovićem u momčadi. Ali, zapamtio sam i Josuea. Mali zadnji vezni, po meni tada glavni igrač Wolfsburga. Slična pozicija kao što danas Kante igra u Chelseau.

Pričljiv je njemački lijevi bek, ne treba iz njega izvlačiti ni riječi ni rečenice. Komunikacija je lagana, tečna. Čak i kada se postave nešto intrigantnija pitanja poput onog “kako ste izabrali Hajduk”. Jer, pripremio se Fomitschow.

Fomitschow
Micha Will/Getty Images / Getty Images

- Znao sam da je Hajduk veliki klub koji ima poznate navijače.

Naučio je Fomitschow uvodnu rečenicu koju smo čuli od svih stranaca koji su dolazili u Hajduk posljednjih godina. Ali, što znate o momčadi, treneru, o HNL-u?

- Znam da hrvatska liga ima tri kluba koji se bore za naslov. Rijeka, Hajduk i Dinamo. Koliko sam čuo liga je snažna u segmentu tjelesne spreme. Ostalo ću naučiti kada krene liga.

Fomitschow
Christof Koepsel/Getty Images / Getty Images

Kako se jedan Nijemac odlučio na dolazak u Hrvatsku. Prvi Nijemac u bliskoj povijesti Hajduka...

- Drago mi je da sam prvi Nijemac u Hajduku, ali nema razloga da njemački igrač ne igra u HNL-u. Imao sam i drugih ponuda, iz Njemačke i Nizozemske, međutim uzeo sam Hajduk. Zašto? Zato što sam se ugodno iznenadio pozivom velikog kluba, a potom sam prihvatio izazov. Za mene zaista novi izazov s obzirom što sam prošao u karijeri.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:27