Privatna zbirka
ČELIČNA VOLJA

PRVI ODVJETNIK HR NOGOMETA Karijeru su mu uništili nevjerojatni pehovi: Suigrači su ga dvaput nenamjerno ozlijeđivali, potom je teško obolio...

DAVOR RADIĆ Nekadašnji igrač Hajduka i Slavena Belupa danas je vrsni pravnik specijaliziran za nogomet
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. listopad 2016. 23:44

Potražite li preko svemogućeg Googlea podatke o nogometašu Davoru Radiću, saznat ćete tek poneku sitnicu tipa ponikao je u Hajduku, a igrao je i u Slavenu Belupu. Potražite li, međutim, nešto o odvjetniku Davoru Radiću, ostat ćete zatrpani materijalima.

Već ovi detalji jasno ukazuju da je odvjetnik Radić sa samo 34 godine debelo nadmašio igrača Radića, premda je već sa 21 godinom igrao Prvu HNL. No, igračka karijera okončana je prije deset godina, a odvjetnička je na putu da doista postane upečatljiva, svakako i jedinstvena u Hrvatskoj. Radić je, naime, vjerojatno jedini odvjetnik u državi koji je specijalizirao nogomet...

Nevjerojatni pehovi

- Nažalost, odvjetnik u Hrvatskoj još uvijek ne može živjeti samo od nogometnih slučajeva, tako da radim apsolutno sve, ali nogomet je najveća ljubav i najsretniji sam kada radim nogometne slučajeve - kazao je Davor Radić.

Krenimo ipak redom. Nogometnu ste karijeru okončali već sa 23 godine.

- Pratili su me nevjerojatni pehovi. U Slavenu sam jedno ljeto kao lijevi bek bio prvi strijelac priprema, osjećao sam se sjajno, bio pun motiva... I onda uoči prve utakmice sezone na zagrijavanju me jedan igrač nenamjerno žestoko napucao loptom u glavu. Dobio sam teški potres mozga i nekoliko mjeseci je otišlo u vjetar. Sljedeće ljeto igramo Intertoto kup, u prvoj utakmici protiv Sparte iz Trnave bio sam proglašen za igrača utakmice, a uoči uzvrata - opet na zagrijavanju - suigrač Pero Pejić je iz zezancije skočio na mene i uslijed pada otišli su mi ligamenti koljena. Nakon toga sam naglo izgubio više od 20 kilograma, doktori su ustanovili kroničnu bolest štitnjače, a ustanovljeno je i da imam neka oštećenja oko srca. To je bio i definitivni kraj karijere...

Privatna zbirka

Profesionalni nogometaš i studiranje prava? Za hrvatske prilike apsolutno nespojivo, ili barem neizvedivo. Kako ste uspijevali igrati za Slaven Belupo i studirati pravo u Splitu?

- Za vrijeme igranja u Koprivnici položio sam drugu i treću godinu prava, a tu su mi jako pomogli suigrači. Prije svih Kruno Jurčić i Igor Musa koji su me stalno vozili na aerodrom u Zagreb te bi me dočekivali kada sam se vraćao iz Splita. U svlačionici su me mnogi zezali zbog stalnog učenja, a tu me je najviše štitio pokojni Miljenko Kovačić koji je stalno govorio da je studiranje odlična stvar i da samo ostanem uporan.

I tako smo umjesto dobrog prvoligaškog igrača dobili vrhunskog pravnika. Pomogla je i Davorova supruga Ana s kojom vodi Odvjetničko društvo Radić & Radić. Inače, i Ana je također sportašica, dugo godina igrala je prvoligašku košarku.

Privatna zbirka

Uglavnom, danas u Prvoj HNL gotovo i nema kluba koji Radić nije zastupao.

- Trenutačno zastupam Slaven Belupo, Inter i Istru 1961 stalno, donedavno sam zastupao i Osijek, a sve ostale klubove povremeno, ovisno o potrebi.

Rog, Pašalić, Brekalo...

Što je s Hajdukom? Osam godina ste igrali u podmlatku na Poljudu?

- Prije sam zastupao i Hajduk, zadnjih godina baš i ne. Valjda smo si previše blizu...

U javnosti se ipak najviše spominjete kao odvjetnik igrača. Puno ih je prošlo kroz vaše ruke.

- Zastupao sam Murića, Roga, Pašalića, Kramarića, Brekala, Sharbinija... Bilo ih je još jako puno.

S Murićem ste dogurali do FIFA-e?

- I dobili smo spor s Dinamom. Nakon što smo ih sedam izgubili u HNS-u. To mi je vjerojatno bio i najdraži postupak, trajao je dugo i trebalo je pažljivo raditi svaki korak. Katkad moraš izgubiti neke sporove da bi pobijedio na finalnom.

Igrači su, kao i klubovi, očito zadovoljni s vama?

- To morate pitati njih, kao i stranke protiv kojih sam vodio spor. Oni će najrealnije suditi o mom radu.

Da nešto razjasnimo, vi niste menadžer tih igrača?

- Nikako, to i ne bih želio biti. Ja sam samo jamstvo da će ugovor maksimalno zaštititi stranku koju zastupam. Katkad sam tu i da pronađem rješenje koje će zadovoljiti sve strane, igrača, klubove i menadžere.

Zastupate i klubove i igrače, što kada se vaše dvije stranke međusobno spore?

- To se neće dogoditi, jer klubovima uvijek kažem na koji način radim i što im sigurno ne mogu odraditi. Što se tiče sporova na relaciji klub - igrač, u većini slučajeva u pravu su igrači jer im klub duguje novac.

Toliko od Davora Radića, mladog odvjetnika koji je čvrsto zagospodario pravnim prostorom Prve HNL...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:29