CROPIX
PROSJEK 1,94

RASPUCANI BIJELI S CARRILLOM NA KLUPI Efikasnost na nivou: Hajduk je samo jednom u povijesti HNL-a zabio više nego ove sezone

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. svibanj 2017. 10:23

Dobro je nekoliko puta zborio sportski direktor Mario Branco da Hajduk ima najbolje napadače u ligi, a bivši trener Marijan Pušnik govorio da je Marko Futacs A-klasa. Raspoloženost napadača dovela je Hajduk do 68 pogodaka ove sezone, na diobu drugoga mjesta po broju golova u prvenstvu otkako je HNL-a, a do kraja je još jedno kolo. Kako je Rijeka zabila samo gol više od Hajduka, nije isključeno ni da Bijeli budu najefikasnija momčad ove sezone, što bi bila mala satisfakcija i potvrda da je na dobrom putu.

Osigurao je Hajduk treće mjesto i ne mora strepiti do zadnjega kola kada gostuje u Koprivnici, a zbog te činjenice nije bio nikakav problem da pusti Nikolu Vlašića, Frana Tudora i Zorana Nižića kako bi s reprezentacijom otišli na utakmicu protiv Meksika u Sjedinjene Američke Države. Vlašić i Tudor su pozvani ranije, a Nižić naknadno, no on ne bi mogao igrati protiv Slavena Belupa jer ima tri žuta kartona.

Mogu li zabiti četiri?

No, Hajduk će imati itekakav motiv u zadnjem kolu, jer će loviti drugu poziciju po broju golova u sezoni otkako je HNL-a, a Futacs će nastojati (p)ostati prvi strijelac lige. Željet će on partiju u Koprivnici okruniti pokojim pogotkom. Sigurno će mu u mislima biti utakmica iz prosinca kada je u gostima kod Slavena Belupa iz jedanaesterca u zadnjoj minuti pogodio gredu mogavši osigurati bod momčadi koju je tada vodio Marko Lozo nakon smjene Marijana Pušnika.

Pozabavili smo se u kontekstu Hajdukove efikasnosti malo podacima o broju pogodaka kroz hrvatska prvenstva. Daleko najuvjerljiviji učinak po broju pogodaka Hajduk je imao u sezoni 1993/94. kada je bio prvak i u 34 kola postigao čak 84 gola. U idućoj sezoni, kada je također osvojeno prvo mjesto, ostvareno je 68 golova iz 30 susreta. Sad je Hajduk na 68 golova, doduše iz više kola, ali priliku za stizanje drugoga rezultata u HNL-u ima sad kontra Farmaceuta. U oba slučaja iz 1994. i 1995. zabijalo se više od dva pogotka po susretu u prosjeku što će ove sezone teško ostvariti jer bi u Koprivnici trebao dati četiri gola...

Još tri puta ostvario je Hajduk učinak od dva i više golova po utakmici u jednoj sezoni. Na premijeri HNL-a, 1992. godine, u 22 kola dao je 44 gola, 2000/01., kada je isto bio prvak, imao je 66 pogoditaka u 32 kola, a sezonu kasnije, kada je bio drugi, u 30 susreta zabio je 61 pogodak.

Lani 22 gola manje

Najlošiji učinak datira iz sezone 2005/06. kada je u 32 kola postignuto samo 40 pogodaka, što je na kraju donijelo za Hajdukovu povijest mizerno peto mjesto. Prošle sezone, napadački učinak nije bio posebno dobar, Hajduk je u 36 susreta dao samo 46 golova, također je zauzeo treće mjesto, ali je opravdanje imao u činjenici da je bio praktički bez centarfora. Dugo je bio ozlijeđen Franck Ohandza, igralo se u špici povremeno s Vlašićem i Sušićem, a u drugom dijelu sezone nastupao je mladi Mastelić.

Ove je sezone od dolaska Carrilla momčad postigla 37 pogodaka u 18 susreta, dakle više od dva po utakmici zahvaljujući napadačkom potencijalu prvotimaca Futacsa i Ercega, te doprinosu Saida i Ohandze koji su zbog forme udarnoga dvojca najčešće ulazili s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:28