CROPIX
NEKO DRUGO VRIJEME

REPORTAŽA IZ SOLINA 'Kad sam bio pozvan u Hajduk, ustajao bih u zoru, radio osam sati u cementari, pojeo kući pjat manistre i fažola...'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 26. listopad 2016. 20:07

Prije utakmice vratar Hajduka Lovre Kalinić, koji je karijeru počeo u Solinu, dobio je posebno priznanje, uručio mu ga je njegov prvi trener Nediljko Vrdoljak Zenga. Početni udarac izveo je legendarni golgeter Solina, 80-godišnji Ćiro Podrug.

I bila je to velika, za Solinjane najveća nogometna predstava, najavljena kao: gostovanje Hajduka na igralištu kod Jadra, u okviru osmine finala Kupa Hrvatske. Sve ulaznice su rasprodane (1300 karata), tako je objavljeno dan prije utakmice, ali tri sata prije početka susreta iz Hajduka, kazao je dopredsjednik Solina Anđelko Bešker, vrlo ogorčen, vratili su 201 ulaznicu, jer su prodali svega 49 od 250 karata koje su preuzeli.

Iz Hajduka su nudili da se ova utakmica odigra na Poljudu, garantirali su desetak tisuća gledatelja, ali su Solinjani tražili dio utrška, navodno oko 300.000 kuna, što su “bijeli” odbili.

A Ante Boban, legendarni blagajnik Solina, ispričao je zgodu iz bivše Jugoslavije, kad je Solin, također u prigodi osmine finala Kupa Jugoslavije gostovao protiv Crvene zvezde na Marakani u Beogradu (3-6):

- Završila utakmica i onda mi donijeli sav inkas s utakmice, 7,5 milijuna dinara. Nisam imao gdje staviti novac, spremio sam ga u škatuli od postola. Uvjet je bio da Crvena zvezda prigodom gostovanja protiv Hajduka može odraditi jedan trening na našem terenu.

Inače, kad se već govori o povijesnim utakmicama, treba notirati da je Solin tri puta igrao kvalifikacijske utakmice za ulazak u prvu HNL. Najbliže ostvarenju svojih snova bili su u lipnju 2001., u prvoj utakmici su pobijedili Marsoniju sa 5-2, u Slavonskom Brodu izgubili, po mjeri, sa 0-3.

Josko Ponos / CROPIX
CROPIX

- Treći gol primili smo iz kaznenog udarca, sudio je Bruno Marić - sjeća se dugogodišnji lider solinskog kluba Miro Podrug, uz dodatak da “balun nije udario našeg igrača u ruku...”.

Inače, Solin je kao grad doslovno procvao otkako je Hrvatske (26.000 stanovnika), problem je ipak igralište, koje je u središtu. S obzirom da je to baš dragocjeni pedalj zemljišta, računalo se na prodaju pa izgradnju prigodnog stadiona, ali se od tih planova odustalo. Inače, Solin, Salona iz vremena rimske imperije, poznat je posebno po proslavi Male Gospe, tada su se uz Jadro tradicionalno priređivali sajmovi. No, ova utakmica je bila prilika za susret igrača brojnih generacija Solina.

- Kad sam pozvan u Hajduk - sjetio se Ivica Kalinić, bivši igrač splitskog kluba, ali i Osijeka i Tirola iz Innsbrucka, koji je kasnije bio i trener i sportski direktor Solina i “bijelih” - novinar me pitao ‘padaju li mi teško treninzi dva puta na dan’. A ja sam se do tada ustajao u zoru, radio osam sati u cementari, pojeo kući pjat manistre i fažola, pa odlazio na trening. Tako da su mi treninzi na Starom placu bili olakšanje...

Utakmicu je pratio i Stanko Poklepović, trener Hajduka i brojnih klubova, pa tako i Solina. Generacija koju je on vodio igrala je zaista izvanredno: Gabrić, Mršić, Miljuš, Ćelić, Juričko, Bubić, P. Kalinić, M. Kalinić, Vujčić, Mladina, V. Romac (još su igrali Dražić, Bogdanić, Šeparović i Jelavić, otac aktualnog centarfora Solina).

Na tribinama su bili brojni poznati Solinjani predvođeni gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, kažu prvom pravim, fetivim poteštatom grada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 12:40