CROPIX
ŠTO IM JE TO TREBALO?

RIGOROZNA KAZNA MOGLA BI UGASITI HAJDUKOVE EUROPSKE AMBICIJE 'Bit će nam teže protiv Bröndbyja nego Levskom, nama su navijači još bitniji'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. srpanj 2017. 12:45

Šok i nevjerica! Zar opet bez publike? Nakon što su u travnju Bijeli igrali bez publike na utakmicama HNL-a protiv Belupa i Cibalije, ponovno se 3. kolovoza moraju suočiti s istim osjećajem na utakmici protiv Bröndbyja na Poljudu. A upravo su se iz Sofije vratili odigravši utakmicu na praznom stadionu.

- Bit će nam teže protiv Bröndbyja nego Levskom, nama su navijači još bitniji u važnoj utakmici - bez oklijevanja je ustvrdio Ante Erceg, napadač Bijelih koji je u Sofiji postigao pobjednički pogodak.

Nerazumni pojedinci

Što se dogodilo prije devet dana u Dugopolju i zbog čega je Hajduk ponovno došao pod udar UEFA-e? U završnici susreta zaiskrilo je na travnjaku, desni bek Cvetković napravio je grub prekršaj koji je sudac sankcionirao žutim kartonom. Ali, pritom je isprovocirao i reakciju sa tribina. “Ubij, ubij Srbina” začulo se s dugopoljske tribine gdje su bili navijači Hajduka. Svjedoci kažu da je Torcida čak i pokušala navijanjem neutralizirati povike, ali očito nije uspjela.

Dovoljno da predstavnik organizacije FARE (Footoball Against Racism in Europe) zapiše primjedbu. I pošalje UEFA-i koja Hajduk ima podcrtan i zapisan kao klub recidivist.

Koliko god se divili navijačima Bijelih, koliko god im skidali kapu do poda za serije utakmica u kojima su kreirali sjajnu atmosferu, ovog puta će skupo koštati klub. Očevici kažu da su vođe navijača preko megafona pozivali na “mirni prosvjed”, bez vrijeđanja. Ali, uzalud. Opet pojedinac. Ili nekoliko pojedinaca kako se često zna titulirati izgrednike. Ali, šteta je razvidna.

Previše incidenata

Ne može se precizno izračunati, no jasno je da će Hajduk izgubiti preko 500.000 eura jer neki od njegovih navijača drži da su povici “ubij ubij” bez obzira na koga se odnosili, normalno ponašanje na tribinama. Ali, iza navijača Bijelih previše je incidenata, kazni zbog pirotehnike, rasizma i ostalih devijantnih ponašanja, da bi se verbalni poklič u dvoboju s Levskim držao kao slučajnost.

Incident iz Dugopolja je izazvao reakciju šoka, jer se nitko nije nadao da će Hajduk biti sankcioniran. Delegat je pohvalio organizaciju, međutim nije se računalo na predstavnika organizacije koja ima “detektor” za rasističko ponašanje. Ali, proteklih 10-ak godina imao je Hajduk silnih problema s navijačkim izgredima, tako da taj dosje u UEFA-i ima dodatnu otežavajuću okolnost.

Ima li sve to smisla? Jasno da nema, ali toliko puta smo sve konstatirali, upozorili, kritizirali... I opet je nova sankcija pred vratima. Ma koliko se u Hajduku trudili podigavši organizacijski nivo, dobivši pritom i pohvale delegata utakmice, ali kazne ne prestaju.

Kome je najteže poslije Levskog? Navijačima koji će Europu na Poljudu gledati tek sredinom kolovoza ako Hajduk prethodno prođe Bröndby. A kako se osjeća Joan Carrillo? Španjolac je nepunih osam mjeseci u Hajduku, a već četvrtu utakmicu igra bez publike. Dvije u HNL-u na Poljudu prošlog proljeća, zatim gostovanje u Bugarskoj, pa mu slijedi Bröndby.

Nitko ne diže glas

Što se to opet nadvilo nad Hajduk u trenutku kada Bijeli igraju najbolji nogomet u posljednjih sedam godina? Gdje je problem s navijačima ako su upravo navijači prošle jeseni službeno postali važan dionik vlasničke strukture? Pitanja se nižu, a dok sociolozi i psiholozi traže odgovore, Hajduk plaća kazne u šteti za koju nitko ne odgovara.

Klub neće podići glas protiv “pojedinca ili šačice pojedinaca”, nego će i dalje skrušeno trpjeti veliku štetu, financijsku i moralnu. Isto kao što trpe Maribor, Vardar, Željezničar, kao što se Široki opravdava zašto su u Mostaru napadnuti navijači Aberdeena.

Mentalni sklopovi očito ne poznaju granice ni boju dresova, cijelo područje jugoistočne Europe, nekoć nazivano Balkanom, bori se s istim problemima nekulture i necivilizacijskog ponašanja. Ma koliko se pisalo, upozoravalo...

Štetu trpi nogomet, u ovom slučaju konkretno Hajduk. Toliko puta ostavljen sam na praznom Poljudu, a toliki se kunu u ljubav prema svetoj biloj boji...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 23:23