Srdjan Vrancic / Hanza Media
TEŠKO DO BODOVA

RIJEKA NAKON DVIJE GODINE SRUŠILA SLAVEN BELUPO Pogledajte kako je izgledao okršaj na Rujevici

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 28. kolovoz 2016. 01:09

Nakon više od dvije godine i čak sedam uzastopnih prvenstvenih utakmica koje su završile remijem, nogometaši Rijeke uspjeli su na Rujevici pobijediti Slaven Belupo i barem do sutrašnjeg gostovanja Dinama na Drosini ostali sami na vrhu HNL ljestvice.

Visoko podignute ruke igrača Rijeke nakon posljednjeg zvižduka Burila najbolje pokazuju koliko je Bijelima laknulo pobjedom protiv Farmaceuta koji su im prošle sezone uništili ambicije na oba domaća fronta. Iako Slaven Belupo tijekom cijele utakmice nije zapucao prema golu Prskala, Rijeka je puno teže nego što to rezultat sugerira došla do tri boda koja je potpisao probuđeni Florentin Matei.

Matjaž Kek iznenadio je početnim sastavom, u odnosu na sve ovosezonske utakmice mjesto na lijevom boku umjesto Leonarda Zute zauzeo je Marko Vešović. Trener Bijelih time je razbio osovinu Ristovski-Vešović koja je na desnoj strani bila jedan od najjačih aduta Riječana na početku sezone, vjerojatno želeći ofenzivnim karakteristikama crnogorskog reprezentativca dobiti igrača više u fazi napada, ali njegova zamisao pala je u vodu već nakon desetak minuta budući da je Vešović zbog ozlijede prepustio mjesto Zuti.

Rijeka
Srdjan Vrancic / Hanza Media

Rošada s Vešovićem (do ulaska Zute) u zadnjoj liniji gutnula je Bezjaka na desno krilo, lijevo je otišao Matei dok je onaj središnji dio, kao i na Poljudu, bio rezerviran za povučenijeg Andrijaševića i isturenijeg Gavranovića.

Izrazito ofenzivno orijentirana postava Rijeke od prve minute stavila je težište igre pred gostujući kazneni prostor, kruženjem lopte oko dvostrukog defanzivnog bloka Slaven Belupa tražila se pukotina u obrani, ali bez konkretnije prilike izuzev pokušaja iz prekida.

Ipak, Rijeka je u prvom poluvremenu u potpunosti neutralizirala bilo kakvu mogućnost Slaven Belupa koji se praktički nije primaknuo golu domaćina što znači da su Bijeli ispunili zamisli Matjaža Keka koji je u najavi utakmice isticao da Slaven Belupo može biti izrazito opasan ako se ne vrši konstantan pritisak na igrača s loptom. Rijeka je s Bradarićem i Malešom taj dio odrađivala na visokoj razini, Slaven Belupo je rijetko organizirano uspijevao preći sredinu terena, ali je i defanzivnim blokom minimizirao prilike Riječana koji su ili prijetili iz prekida ili je obećavajućim akcijama, najviše preko desne strane, nedostajala kvalitetnija završnica.

U 11. minuti Gavranovićev udarac nakon kornera Mateija liznuo je gredu, onda je rumunjski ofenzivac iz obećavajuće pozicije sa 17 metara iz slobodnog udarca pogodio “živi zid“, da bi nišanske sprave naštimao u 29. minuti kada je lijepim udarcem pogodio vodstvo Riječana.

Skromne napadačke ambicije gostuju, koji pojaviše zbog agresije riječkog veznog reda nisu uspijevali razviti svoje napadačke akcije, dodatni udarac dobile su u 43. minuti kada je Aleksandar Jovičić zaradio drugi žuti karton nakon prekršaja na Franku Andrijaševiću. Brojčana superiornost na travnjaku omogućila je Riječanima u nastavku kontrolu utakmice, rizik je sveden na minimum, a prilika za konačni udarac došla je ponovo iz prekida. Preciznije iz kaznenog udarca kojeg je iznudio Matei a realizirao Bezjak.

Utakmica je nakon toga ušla u mirne vode, Rijeka je malo prikočila, pa se najzanimljiviji trenutak dogodio 15-ak minuta prije kraja kada je glasnim aplauzom s travnjaka ispraćen Mario Gavranović, a pozdravljen Alexander Gorgon. Austrijski ofenzivac koji je prošle sezone bio drugi strijelac austrijske Bundeslige igrao je prekratko da bi se konkretnije mogao ocijeniti njegov nastup.

Linker
24. travanj 2024 00:40