CROPIX
'KAO MNOGA UBOJSTVA'

RUŽNO ODBAČENI TRENER OTVORIO DUŠU ZA SN 'Što je sljedeće? Mokrenje po nečijoj glavi? Možda će idući performans biti još kreativniji!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2017. 22:51

Marijo Tot, bivši trener Istre 1961, nalazi se u Metkoviću. Odmara od stresa koji je proživio smjenom u Puli. Otkaz treneru koji je pulski klub ostavio bez briga i borbe za ostanak, pozicioniravši ga na sigurno mjestu u HNL-u, još uvijek je mnogima velika nepoznanica.

Znamo da su ga minirali nogometaši, svlačionica. Ali zašto? Logika se teško može pronaći. Da ne kažemo kako su se ružno, da ne upotrijebimo neku težu riječ, ponijeli prema svom treneru okrenuvši mu leđa u Maksimiru.

Razgovarali smo jučer s Totom, pokušali od njega saznati ima li iza svega neke priče za koju javnost ne zna, što se događalo iza kulisa neobjašnjvog otkaza?

- Trenirao sam jednu momčad koja je godinama tavorila na dnu ljestvice, borila se za ostanak. Ovog puta je elegantno završila sezonu u sredini. Mislim da nema više niti jednog razloga da ulazim u bilo kakve rasprave. Priča je završena, nemam više što dodati - kazao je u uvodu Tot.

Imao sam potporu gazde

Mislili smo da tu priča staje, ali malo pomalo, u daljnjoj komunikaciji, ipak je Tot govorio o nekim stvarima koje ga tište.

- Znam da je ova moja priča nejasna, nelogična.... Međutim, kod nas je dosta toga nelogično i nejasno, pa zašto bi ovaj moj slučaj bio normalan?

Zar zaista nije bilo nekakvih skrivenih priča, nečega što volimo nazivati off the record?

- Gledajte, imao sam potporu gazde kluba. To govorim o potpori prije utakmice s Dinamom u Zagrebu. Dogovor je bio da odradim utakmicu, a gazda je kazao da će se drugi dan zahvaliti igračima, kolovođama te priče. Međutim, otkaz sam dobio - ja! Time je bilo sve rečeno, zar ne?

Zagreb, 170517.
Stadion Maksimir.
Prva liga MAXtv, 34 kolo, susret izmedju Dinama i Istre 1961.
Na fotografiji: Marijo Tot.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Jeste li vi bili zadovoljni s poslom koji ste obavili u Puli?

- Ne znam tko ne bi bio zadovoljan? Ostvario sam sve ciljeve kluba koji su mi bili zacrtani. Ispunio sam ih bez ijedne pogreške. Sve je funkcioniralo onako kako treba funkcionirati. Međutim, dogodilo se nešto što je meni strano i nepoznato. Vjerujte, ja dan-danas ne znam zašto sam dobio otkaz. Ne samo to, ne mogu si to niti objasniti. Znam da je taj moj otkaz zanimljiv medijima, jer nikome nije ništa jasno. Nije ni meni... Izgleda da će moj otkaz ostati nerazjašnjen kao mnoga ubojstva!

Udarac za sve

Veli Tot da je cijela priča nešto što se nije smjelo dogoditi...

- Tako nešto se ne smije dogoditi, jednostavno ne smije. Znate koje pitanje ja sad postavljam? Što je sljedeće nakon ovoga? Što nakon ovoga može očekivati bilo koji drugi trener? Znači, igrači mogu napraviti nešto što je apsolutno neprihvaljivo. To je društveno neprihvatljivo, edukativno i pedagoški neprihvatljivo. Što je dakle sljedeće, mokrenje po trenerovoj glavi? Ne govorim tu samo o Istri, već i o drugim klubovima. Možda će sad tako nešto pasti napamet nekome u drugim klubovima. To je udarac za sve trenere. Jer takva neprihvatljiva gesta igrača je odobrena, smijenjen je trener. Baš me zanima, hoće li ubuduće uslijediti neki novi performans. Možda će biti malo više kreativan.

Na pitanje kakvi su mu sad planovi veli...

- S obzirom da je ovo sve bilo neplanirano, nemam planova.

Toliko Tot, trener koji je dobio otkaz u jednoj od najnevjerojatnijih priča HNL-a.

Linker
10. travanj 2024 22:53