Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

SADA ĆE SVI SKAKATI NA SVAKU ODLUKU U DINAMOVU KORIST Koliko god da je sudac pomogao Dinamu, zapravo mu je stavio i dodatan teret na leđa

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. veljača 2017. 16:52

Trebao je ove retke “osvojiti” Armin Hodžić, junak još jedne Dinamove pobjede, čovjek koji na svojim leđima vuče Modre i spašava ih blamaža na startu drugog dijela prvenstva. Ali, slavu mu je uzeo Damir Batinić. Osječki sudac za kojega će mnogi reći da je “mangup”, da ima stav i gard, upisao se jučer na listu “kontroverznih” sudačkih odluka.

Pamtit će ga po toj odluci u zadnjim minutama utakmica, kazneni udarac za Dinamo koji je na noge podigao čitavu nogometnu javnost, čiji je dobar dio samo i dočekao da nešto slično da može uprijeti prstom u HNS, sudačku organizaciju, Dinamo... A to je ono što je najuzbudljivijem HNL-u u zadnjih puno godina također najmanje što je potrebno.

Možda presudno

Damir Batinić nakon utakmice u Vinkovcima došao je do reportažnih TV kola, htio je pogledati snimku tog penala. Nije uspio, snimka još nije bila spremna, ali vjerujemo da je u međuvremenu više puta naišao na nju, da mu neće promaknuti. Dojam je većine da je jako pogriješio, da je Soudani odglumio pad i da je Dinamo dobio “poguranac”. Koji mu u borbi s Rijekom može biti bitan, ali i ne mora, jer zaostatak je i dalje isti. No, može biti ključan u Cibalijinoj borbi za ostanak, možda taj bod presudi...

I prije početka proljetnog dijela natjecanja puno se pričalo o sucima, o njihovu utjecaju na igru i rezultat, kako li će tek biti sad? Batinić je napravio protuuslugu HNL-u. Istina je da je jesenas bilo kontroverznih odluka u korist drugih klubova, ne samo Dinama, da su Modri po jednoj analizi bili čak i najoštećeniji, ali to ne mijenja na stvari. Da, suci mogu pogriješiti, kao što griješe igrači, promaše kaznene udarce ili prime glupi gol. Ali ih onda nazivamo tragičarima. Tako je tragičar dvoboja Batinić. Nadamo se samo da neće biti tragičar i cijeloga HNL-a, ni on ni njegove kolege, da će o naslovu ipak odlučiti igrači.

Teško oprati

Na kraju, koliko god, svjesno ili nesvjesno, pomogao Dinamu, zapravo mu je stavio i dodatan teret na leđa. Ako Modri budu dovoljno dobri, prestići će Rijeku i na kvalitetu, ako neće, onda i nisu zaslužili. A možemo sad samo zamisliti kako će svi skakati na svaki aut, svaki prekršaj ili zaleđe u Dinamovu korist. Priča o sucima nakon Vinkovaca još će se više potencirati, poentirali su oni koji pričaju “jesam li ti rekao”, a to je najveća šteta i mrlja koju je teško oprati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:40