CROPIX
TRAŽE SE ODGOVORI

ŠEST GORUĆIH PITANJA ZA DINAMO Što će se dogoditi sa strancima, tko uopće dolazi, nametanje mladih, povratak Ademija...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. siječanj 2017. 13:54

Probio se Ivajlo Petev iz snježne i ledene Sofije, već jučer bio je u pogonu. Sastanci u klubu, dogovori oko priprema, razgovori oko kadra s kojim će danas otvoriti pripreme. Prošla su tri tjedna odmora, tri tjedna od važne pobjede na Poljudu, o kojoj se u Maksimiru još priča.

I koja će, vjeruju svi u Dinamu, dati vjetar u leđa za proljetni lov na Riječane. Međutim, tih dvadesetak dana očito je prošlo brže no što su u Dinamu očekivali, pa se, zapravo, u tom razdoblju ništa krucijalno nije promijenilo. Sve je isto kao i lani, rekli bismo. Doslovno.

Sva ona pitanja koja je ostavio nakon Poljuda, Ivajlo Petev je zatekao po povratku s odmora, nijedno još nije dobilo odgovor.

Zagreb, 080117.
Stadion Maksimir, terensa umjetnomtravom.
Prozivka i trening igraca GNK Dinamo na pocetku priprema za nastavak sezone.
Na fotografiji: Ivajlo Petev.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

ODLAZI LI SOUDANI?

Nakon Poljuda se činilo da odlazi, pa su u klubu rekli kako su uvjereni da će prihvatiti njihovu ponudu i ostati. No, to on još nije učinio, otišao je na Afrički kup nacija i pitanje je kad će odlučiti. Dobro, i da ostane, Petev ga neće imati na pripremama, ali sigurno nije isto pripremati momčad sa Soudanijem ili bez njega. Dakako, vjerujemo da bugarski strateg ne bi imao ništa protiv toga da Alžirac i u zadnji tren odluči ostati, međutim, neizvjesnost oko statusa ponajboljeg igrača nikad nije dobra.

Split ,171216.
Stadion u Poljudu.
Nogometna utakmica 20.kola MaXTV 1.HNL HNK Hajdukt- GNK Dinamo.
Na fotografijii: Hilal Soudani.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

TKO SVE DOLAZI?

Tek je početak prijelaznog roka, pa i nije čudno da još uvijek nema obrisa nekog vitalnog pojačanja. Ali, hoće li ga uopće biti? Dakako, veže se i taj problem za ovoj prvi, za nepoznat status Soudanija. Zašto dovoditi neko kvalitetno krilo ako on ostane? Također, ni na jednoj drugoj poziciji Modri još nisu sigurni što im je činiti, primjerice, nepoznanica je i Pivarićeva budućnost. Iluzorno je bilo očekivati da će se sve riješiti u prvom tjednu siječnja, no neke stvari su se mogle i trebale iskristalizirati.

Zagreb, 080117.
Stadion Maksimir, terensa umjetnomtravom.
Prozivka i trening igraca GNK Dinamo na pocetku priprema za nastavak sezone.
Na fotografiji: Adrian Semper, Ivan Fiolic, Gordon Schildenfeld.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

ŠTO JE S MACHADOM?

I on bi se danas trebao pojaviti na pripremama, a nije poznato, zapravo, kakve su mu ambicije i izgledi za proljeće. Bilo je na kraju jeseni očito da odlazi, da nije u prvom planu, očekivalo se da će otići, dogovoriti se s klubom za raskid šest mjeseci ranije. Ali, to se još nije dogodilo, možda bude idućih dana? Ili će Machado krenuti s momčadi na pripreme s godišnjom kartom za svečanu ložu u džepu.

ŠTO S JUNIOROM FERNANDESOM?

Dobro, ova tema nije toliko u domeni opće klupske politike, ali upitnik svakako stoji. Junior je s reprezentacijom u Kini, priključit će se pripremama kasnije, a nije isključeno da i on napustio Maksimir, ako se ukaže bilo kakva prilika. Mnogima je, pa i Petevu, već dosta njegovih oscilacija i promjena raspoloženja na terenu, ova bi zima mogla biti idealna za njegov odlazak. Ali, i to iziskuje određeno vrijeme i čekanje, prilagodbu trenera i čitave momčadi na neizvjesnost.

Dinamo pripreme
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

A ŠTO JE S ADEMIJEM?

Još se čeka presuda CAS-a, nikako pa nikako da u Maksimiru napokon taj slučaj stave ad acta. Optimizam vlada, međutim, pripreme kreću a Dinamo ne zna što će biti s dokapetanom, pritom je otišao i Jonas koji je bio jedini igrač “tog tipa” iako daleko od Ademijeve kvalitete. Ne bude li Ademi oslobođen, možda će morati potražiti novo rješenje i na toj poziciji, a to je uvijek teško i zahtjevno. Da, tu je i Goncalo, koji, pisali smo već, teško može odgovoriti zahtjevima proljetnog Dinama.

ŠTO S MLADIMA, KOLIKO NJIH?

Na pripreme će, barem u Međugorje, većina mladih igrača, neki će sigurno imati priliku nametnuti se i izboriti za minutažu. Neki su, poput Sose, Kneževića ili Gojaka (dakako i Benkovića i Ćorića) već imali pristojnu ili veliku rolu u prvom dijelu sezone. No, je li došlo vrijeme da svi ti dečki preuzmu uzde Dinama, da oni budu glavna snaga ili će ipak još pričekati do iduće sezone? E, to sve sad opet ovisi o ovih prvih nekoliko točaka, počevši sa Soudanijevim statusom.

Zagreb, 080117.
Stadion Maksimir, terensa umjetnomtravom.
Prozivka i trening igraca GNK Dinamo na pocetku priprema za nastavak sezone.
Na fotografiji: Ante Coric, Goncalo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Možda je i sam Petev očekivao da će imati pregledniju situaciju na samom startu priprema, no mora se pomiriti s tim da će se puno toga događati u hodu. I da mora biti zadovoljan ako će do odlaska u Tursku, 21. siječnja, imati bolje “prolazno vrijeme”. Ni prvi ni zadnji kojemu je tako, samo je ovaj put škakljivije, jer Dinamo mora loviti zaostatak.

Linker
17. travanj 2024 02:23