CROPIX
DINAMO DO TOKIJA

SIN PREDSJEDNIKA JAPANSKOG NOGOMETNOG SAVEZA U DINAMU Oduševljen Zagrebom, a na jedno se pitanje pošteno nasmijao: 'Japancima ovo ne bi palo napamet'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. rujan 2017. 10:31

Kozo Tashima predsjednik je Japanskog nogometnog saveza. Sin mu se zove Rintaro, ima 20 godina, rođen je u Tokiju, a igra u - Dinamu. Naravno, u Dinamu II, koji vodi Igor Jovičević. Već smo pisali, u Maksimir je stigao zahvaljujući dvojici bivših igrača Dinama.

- Mihael Mikić i Eddy Bosnar pomogli su da dođem u Dinamo i Hrvatsku, oni su zaslužni što sam karijeru odlučio graditi u ovom klubu. Rekli su mi da je Dinamo velik klub, da ima veliku i bogatu povijest. Znao sam da je klub nastupao u Ligi prvaka, a ova druga momčad, u kojoj sam sad, ima talenta i igra na visokoj razini - kaže nam simpatični Rintaro Tashima.

Za one mlađe koji možda ne znaju, Mihael Mikić je nakon Dražena Ladića i Edina Mujčina na trećem mjestu po broju odigranih utakmica za Modre u HNL-u; nakupio je 192, dok ih je Australac hrvatskih korijena Bosnar odigrao 28... Nekad vrlo popularan Mika u Japanu igra od 2009. godine, nikad nije mijenjao klub koji se zove Sanfreece Hirošima.

Zagreb, 130917
Stadion Maksimir.
Dinamo doveo novo pojacanje japanca Rintaro Tashima.
Na fotografiji:  Rintaro Tashima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Pitamo ga je li na njegov odabir Dinama možda utjecao otac, čelni čovjek tamošnjeg saveza.

- Tata je predsjednik saveza, ali za mene to nije velika stvar. Na toj je poziciji već godinu i pol. Podržava me kao otac, daje mi savjete o svemu u životu, ali kad je u pitanju moj nogomet, onda ja donosim odluke, a on me sluša.

Kad ga pitamo je li prije nego što je došao ikada čuo za Dinamo, samo se smješka.

Zagreb, 130917
Stadion Maksimir.
Dinamo doveo novo pojacanje japanca Rintaro Tashima.
Na fotografiji:  Rintaro Tashima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Osim da je bio sudionik Lige prvaka, nisam mnogo čuo o Dinamu. Isto tako nisam mnogo čuo o Zagrebu. Kad sam odlučio doći, onda sam se bacio na istraživanje.

Zna da je Dinamo u svojim redovima već imao jednog Japanca, legendarnog Kazuyoshija Miuru. Nikad ga nije imao priliku upoznati...

- Iako nikad nisam razgovarao s Miurom, znam da je igrao ovdje. U Japanu je legenda, svi ga ondje znaju. On je zvijezda, a još uvijek igra.

Zagreb, 130917
Stadion Maksimir.
Dinamo doveo novo pojacanje japanca Rintaro Tashima.
Na fotografiji:  Rintaro Tashima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Što u Japanu znaju o hrvatskom nogometu, tko im je najpopularniji igrač iz Hrvatske?

- Iskreno, hrvatski nogomet nije toliko poznat u mojoj domovini. Japanski su ljubitelji nogometa čuli jedino za Dinamo kad su klubovi u pitanju, samo zato što je igrao u Ligi prvaka, to se prati. Pa tako sam i ja čuo za Dinamo. Inače, u Japanu su najpoznatiji hrvatski igrači Luka Modrić i Ivan Rakitić, oni su daleko najpopularniji. Meni se pak po stilu nogometne igre najviše dopada Mateo Kovačić.

A kad smo Rantara pitali ima li djevojku, prasnuo je u smijeh.


- Hahaha... Naravno. Nikad prije nisam čuo da se takvo pitanje postavlja nogometašima. U Japanu sportskim novinarima, ma i drugima, ne bi palo napamet postaviti takvo pitanje... Nema veze, meni je to simpatično.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:19