Foto: Damir Krajac / CROPIX
PIŠE R. MATTEONI

SN ANALIZA VELIKOG DERBIJA Što je zapravo želio Ivajlo Petev? Dinamov trener napravio je veliku pogrešku postavivši momčad bez fantazista

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. travanj 2017. 16:31

Na kraju je statistika pokazala da je Dinamo imao 15 šutova na gol, a Hajduk 5. Uz to, omjer posjeda lopte bio je čak 70-30 u korist Modrih. Koliko su to varljivi pokazatelji odnosa u igri, svjedoči krajnji rezultat, 0:2 za Hajduk, ali iznad svega uvjerljivi dojam kako ovaj Dinamo nije uopće ugrozio Hajduk. Domaćini su u ovom derbiju djelovali potpuno bez energije, dok su s druge strane hajdukovci bili silno napaljeni, koncentrirani, taktički postojani i učinkoviti

Dakako da će se idućih dana potrošiti puno tinte na izbor momčadi Ivajla Peteva. Bugarski stručnjak poslao je na teren momčad bez fantazista, jer je Sammira i Ćorića ostavio na klupi. Izabrao je i Perića na stoperu umjesto iskusnijeg Schildenfelda.

Nakon što je postalo jasno da se tako strukturirana momčad ne uspijeva nametnuti Hajduku, razložno se upitati što je njome htio postići trener Dinama.

Jedina logična argumentacija je upravo ono što smo naveli prije kao problem ove utakmice, a što je Petev moguće osjetio tijekom treninga ovog tjedna. Naime, Dinamo je već protiv Lokomotive izgledao kao ispušenih guma. Protiv Hajduka je nulta energetska reakcija samo potvrdila koji problem ima ovaj Dinamo.

Petev je, čini nam se, želio mlađim snagama (Moro, Knežević, Guilherme, Šitum, Perić…) podignuti tu razinu, no nije uspio. Jedan od razloga tomu je i odlično postavljeni Hajduk.

Carrillo je nastupio natjecateljski. Futacsa je postavio tako da remeti dva stopera i radi ono što je Mađar tijekom cijele utakmice radio - spušta loptu suigračima, zadrži je dok se vezni ne priključe, vraća se u obranu na skok te po mogućnosti i pogodi gol. Mađar je sve to učinio, asistirao i poentirao.

No, još je važnije da se cijela momčad kretala homogeno, kompaktno, u plitkoj formaciji, ne dopuštajući nikakav ulaz između linija domaćih vezista i fantazista. Garnirano to sigurnim vratarom i posljednjom linijom (mudra postavka Tudora na beka), tvrdom taktičkom disciplinom, Bijeli nisu imali osobitih teškoća otupjeti oštricu napada ovog mlakog Dinama.

Kako smo već uoči drugog dijela sezone isticali, Modri imaju momčad koja je, pogotovo odlaskom Juniora, izgubila na moći. Previše je igrača koji traže loptu u noge, premalo trke onih koji loptu nemaju u posjedu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:48