Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
JURIŠ PREMA TITULI

SPLIĆANI SU IM POSTALE REDOVITE MUŠTERIJE Rijeka na Rujevici svaladala Split i podebljala bodovnu zalihu na vrhu

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. rujan 2016. 23:04

-----------------------------

RIJEKA - SPLIT 2:0 (Gorgon 30', Andrijašević 45')

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo - - Ristovski, Mitrović, Elez, Zuta - Bradarić, J. Mišić - Vešović, Andrijašević (od 82. Čanađija), Gorgon (od 76. Črnic) - Gavranović.

SPLIT (4-1-4-1): Duka - Jurendić, Fuštar (od 46. Mikulić), Dupovac, Vitus - Boljat - Pešić, Čvedukas, Zahirović, Merajić (od 86. Vasilj) - Špehar (od 51. P. Mišić)

-----------------------------

Nogometaši Rijeke i 30. utakmicu u nizu ne znaju za poraz protiv splitskih momčadi.

Protiv Hajduka su neporaženi posljednjih 16 utakmica, a novom pobjedom (2:0) niz protiv Splita doveli su do 14 i podebljali bodovnu zalihu na vrhu HNL-a. U potpuno jednosmjernoj utakmici Rijeka je od prve minute zauzela gard vodeće momčadi lige, Split je od prve minute upao u riječki mlinac visokog pritiska i agresije iz kojeg nije znao i mogao izaći pa je Matjaž Kek već nakon 45 minuta mogao staviti ime Vjekoslava Lokice u rubriku trenera koje je pobijedio u HNL-u.

Kek nije iznenadio sastavom, umjesto Mate Maleša u igri se našao Josip Mišić, ostatak je bio kao i protiv Dinama, baš kao i furiozni početak Riječana. Kakve su im namjere u ogledu protiv fenjeraša s Parka mladeži Bijeli su pokazali već nakon 18 sekundi koliko im je trebalo da osvoje loptu i pripreme prvu priliku preko Vešovića i Gorgona čiji je atraktivan pokušaj otišao preko gola. Važnost ranog pogotka na Rujevici su isticali i u najavi utakmice, ali početni pritisak koji je donio nekoliko lijepih akcija preko desne strane i osovine Ristovski - Vešović - Gavranović nije odmah urodio plodom.

Rijeka
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Baš naprotiv, u 28. minuti se činilo da će Rijeka još jednom u junaka prometnuti suparničkog vratara. Prošle sezone Bijeli su razbranili Posavca (Inter) i Rozmana (Slaven Belupo), ove su krenuli s Matkovićem (Cibalia), a u prvih pola sata u istom je smjeru krenuo i Tomislav Duka koji je imponirao sigurnošću i obranio tri velike prilike Riječana.

Kada nije zabila iz stopostotnih prilika Vešovića (11. i 14. minuta) i Gavranovića (28), Rijeka je povela sretno i spretno iz akcije koja nije suviše obećavala, ali se Alexander Gorgon našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i otključao gostujuća vrata. Rijeka je vodećim pogotkom okrunila potpunu dominaciju u prvom poluvremenu dok Split, s druge strane, nije pokazivao značajnije napadačke ambicije.

Rijeka
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

U dvostrukom bloku s Boljatom koji je djelovao ispred zadnje linije, Crveni su pokušavali otupiti oštricu riječkog napada, ali Andrijašević i Gavranović svojim su kretnjama gotovo izluđivali gostujuće braniče. Rijeka je sve dvojbe oko pobjednika riješila u 45. minuti kada je Duka još jednom obranio stopostotnu priliku (Ristovski), ali je Andrijašević bio na pravom mjestu.

Upravo zahvaljujući Duki utakmica nije do kraja riješena, splitski čuvar mreže i u nastavku je imao nekoliko zapaženih intervencija, ali i Rijeka je digla nogu s gasa, kontrolirala situaciju na travnjaku i mirno gledala kako cure minute na semaforu. Osim jedne polukontre po lijevoj strani iz koje se izrodio udarac iz kuta, Split je ostao potpuno bezopasan, Mitrović i Elez još su jednom imponirali sigurnošću iako je odličnu utakmicu u oba pravca odradio dvojac središnjih veznjaka Bradarić i Mišić od kojih je kretala većina opasnih pokušaja Bijelih.

Pljesak s tribina za svaki dobar potez dovoljno je govorio da treći pogodak nije bio ni potreban, Rijeka je i sa “samo“ 2:0 opravdala epitet vodeće momčadi HNL-a.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 15:40