CROPIX
KLUPSKI POTEZI BIJELIH

SPORTSKI DIREKTOR HAJDUKA MARIO BRANCO ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Morao sam uzimati igrače bez velikog rizika, zato sam napravio takve ugovore'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. veljača 2017. 12:45

JURICA RADIĆ IZ TURSKE

Prije negoli je napustio pripreme Hajduka u Turskoj, sportski direktor Hajduka Mario Branco stavio se na raspolaganje medijima. Ostalo je još 12 dana do kraja prijelaznog roka u Hrvatskoj, a sve zanima hoće li Hajduk kupiti nekog igrača. Za početak, kakva je situacija s Nunom Reisom, stoperom Panathinaikosa?

- Sve ste rekli, igrač je Panathinaikosa. I tu priča za mene završava. Dobar je igrač, ali ja mogu pričati samo o nogometašima Hajduka - odgovorio je Branco na perfektnom engleskome.

Od prvog je dana takav 41-godišnji Portugalac. Čvrstog stava, drži se svojih načela i povremeno izađe u medije kako bi pojasnio poslove iz svoje domene.

Split, 270716.
Stadion  Poljudu.
Portugalac Mario Branco novi je sportski direktor Hajduka. 
Foto: Vojko Basic / Cropix
Vojko Basic / Cropix / Cropix

Nadogradnja momčadi

- Za zimski mercato klub mi je za prvi cilj postavio napraviti financijski balans prodajom igrača. Tražio se balans budžeta do kraja sezone. Prodajom dva igrača, Kalinića i Šimića, ispunio sam taj cilj. Drugi je zadatak bio sačuvati kičmu momčadi. Prodali smo Kalinića i Šimića, otišao je Maganto, a glavna preokupacija bila je produljenje s Nižićem, Ohandzom, Juranovićem i T. Bašićem da bismo imali kostur momčadi za budućnost. Dakle, htjeli smo izbjeći probleme s vremenskim tjesnacem, željeli smo biti korak naprijed. To je bio drugi cilj, a treći je nadogradnja momčadi dovođenjem novih igrača - krenuo je Branco s opširnom i temeljitom pričom.

- U ljeto smo napravili velike promjene u A momčadi, a male u B ekipi. Ove zime radimo veće promjene U B momčadi gdje pojačavamo kvalitetu, jer u budućnosti, prema mojoj ideji, A momčad imat će 20 igrača, a 3-4 igrača bit će poveznica između A i B momčadi. Da se razumijemo, nije prva momčad trenutno perfektna, znamo što želimo i trebamo, ali nećemo uzimati igrače da bismo samo uzimali. Skautirali smo tri-četiri igrača koji bi mogli biti jako zanimljivi.

Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Nemamo velike novce

Je li među njima i jedan stoper?

- Mogao bi jedan od njih biti stoper. Sigurno nećemo uzimati desnog beka da nam ne zatvori Juranovića. Uzet ćemo igrača kakav nam treba. Radimo planski, jer umjesto Kalinića vratili smo Leticu, pa je otišao Šimić, a mi već imamo Bosančića na stoperskoj poziciji. Pojačanja? Nemamo velike novce, jer ako je klub fokusiran na prodaju da bi balansirao budžet, onda bi se kupnjom ponovno poremetio netom izbalansirani budžet. Nećemo kupovati samo da biste vi pisali i ljudi se zabavljali. Stoper i jedan univerzalni veznjak. Da može igrati na krilu i na poziciju klasičnog veznog u sredini. To bi bile želje. Ali, ponovit ću, nije dovođenje imperativ. Novci? Možemo kupiti za 100.000 eura, ali ne za 1 milijun eura. Niti za pola od toga. Nećemo kompromitirati budžet radi pukog gomilanja igrača.

Je li posudba opcija?

- Moguće je da i to bude opcija. Ali jedino ako ima otkupnu klauzulu, jer moramo gledati korak naprijed i već danas pripremati sljedeću sezonu u kojoj želimo napraviti iskorak, ući u Europsku ligu.

Zato je i doveden Carrillo. Kakav je vaš dojam o Carrillu koji je, mora se naglasiti, bio vaš izbor za nasljednika Pušnika?

- Osjeća se napredak, nova filozofija, novi način igre. Dapače, po uzorku igre iz dva pripremna susreta koje sam gledao u Turskoj jako sam zadovoljan.

Je li Pušnik bio vaš izbor?

- Sve je nakon 2. lipnja moj izbor u sportskom segmentu. Pušnik je bio važan za Hajduk, pripremio je momčad, a onda smo uzeli trenera koji će još podići momčad. Prvi mjeseci su bili teški, komplicirani dok sam upoznao stanje u klubu koji je, moram reći, vrlo otvoren prema navijačima što je inače rijetkost. Sada sam se adaptirao i kao u svakom poslu ima dobrih i loših strana, no ja sam zadovoljan.

Split, 051216.
Stadion Poljud. Predstavljnje novog trenera HNK Hajduk Joana Carrilla na koferenciji za medije u Bijelom salonu.
Na fotografiji: Predsjednik kluba  Ivan Kos i novi trener Joan Carrillo.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Kakva su bila očekivanja u dolasku?

- Kada sam došao, moj prvi cilj je bio ući u Europsku ligu, ali mali su nas detalji zaustavili na tom putu. Drugi je cilj bio napraviti momčad. Bolju nego što je završila prvenstvo prošle godine. Treći cilj je bio natjecateljski što više napraviti u HNL-u i Kupu.

Kup je ostao najveće razočaranje.

- Istina, razočaranje je ispasti u Kupu od Splita, ali ispasti u četvrtfinalu ili u polufinalu kao prošle godine, to je u konačnici isto.

Četvrtim mjesto u prvenstvu nisam zadovoljan, ali promijenile su se okolnosti. Ove godine, za razliku od prošle, imamo Osijek, liga je jača u odnosu na prošlu sezonu.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Marijan Pusnik.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Futacsa treba zadržati

Je li jači i Hajduk, pitanje je za duboku analizu. Jači ili slabiji, ali svakako je drukčiji. Puno je novih igrača stiglo pod Brancovom kontrolom, neki od njih su na posudbi (Savvas, Hamza, Ćosić), drugi s klauzulom raskida nakon jedne sezone (Said, Memolla, Futacs, Kvesić).

- Dolaskom u Hajduk moralo se brzo raditi. Počeo sam 2. lipnja, a momčad je već 8. lipnja počela pripreme. Morao sam uzimati igrače bez velikog rizika, zato sam napravio takve ugovore. U travnju i svibnju odlučit ćemo s kim ćemo nastaviti, a s kim ne.

Jedna od onih za koje ne bi trebalo biti dvojbe jest Marko Futacs, prvi strijelac Hajduka ove sezone.

- Činjenice su jasne, zna se što je Futacs pružio momčadi, a još ima prostora za napredak. Ušli smo u rizik s Futacsem jer osam mjeseci nije igrao. Međutim, ponekad se mora riskirati. Futacs je igrač s europskom putovnicom, ima iskustvo, a sa 27 dovoljno je mlad da može puno dati. To je igrač kakvog Hajduk ne smije izgubiti, jednostavno si ne smije dopustiti taj luksuz.

Možete li posao u Hajduku usporediti s nekim iz prošlosti?

- Jedino sa Steauom prije šest godina, ali nisam imao takve ovlasti, zato je Hajduk za mene najveći izazov.

Linker
23. travanj 2024 16:48